Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mässlingsfall upptäckt på sjukhus i Stockholm

Fallet upptäcktes på S:t Görans sjukhus i Stockholm. Foto: HELEN EDVALL
Ett fall av mässling har upptäckts på S:t Görans sjukhus i Stockholm. Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Akuten på S:t Görans sjukhus i Stockholm har drabbats av ett fall av mässling.

Sjukhuset håller nu på med smittspårning.

– Det gäller att ta reda på vilka personer som kan ha stött på den här personen, säger Anders Persson vid sjukhusets presstjänst.

Det är personer som har besökt S:t Görans akutmottagning under lördagskvällen och natten till söndag som ska ha blivit uppringda igen av sjukhuset angående ett mässlingsfall på sjukhuset.

– De ringde och frågade om jag befann mig på sjukhuset vid den tiden och om jag var vaccinerad, berättar en patient för Aftonbladet. 

”Vi ser allvarligt på det”

S:t Görans sjukhus bekräftar att man håller på med en smittspårning, både på personal och patienter. Det är personer som kan ha vistats kring en patient som besökte akuten på sjukhuset på lördagskvällen, och senare visade sig ha drabbats av mässlingen.

– Vi kommer att höra av oss till dem som vi bedömer kan ha blivit smittade, och man behöver inte själv höra av sig vid sjukhusets presstjänst om man själv inte blivit kontaktad, säger Anders Perssons vid presstjänsten på S:t Görans sjukhus till Expressen TV.

I nuläget har man ingen uppgift om hur många som riskerar att ha blivit smittade.

Hur allvarligt är det att ni upptäckt ett fall av mässling på akuten?

 Mässling är ju en smittsam sjukdom så vi ser allvarligt på det.

Förra året smittades totalt 38 personer av mässling i Sverige, varav tolv personer smittades i ett utbrott i januari, uppger TT.

I Sverige är skyddet mot mässling och andra smittsamma sjukdomar, som röda hund eller påssjuka, generellt sett högt med en täckningsgrad på över eller runt 95 procent.

 

Kan ge allvarliga följdsjukdomar

Mässling är en mycket smittsam virussjukdom som är ovanlig i Sverige men vanligare utomlands. Infektionen ger bland annat hög feber och utslag på kroppen. Sjukdomen kan bli allvarlig och ge följdsjukdomar som lunginflammation och öroninflammation. 

Mässling kan också leda till en allvarlig inflammation i hjärnan, men det är ovanligt. En hjärninflammation kan ge skador som inte försvinner och också vara livshotande.

De allra flesta barn vaccineras mot mässling vid 18 månaders ålder i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Därför är sjukdomen ovanlig i Sverige.

Källa: Vårdguiden