Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barn smittat av mässling – flera kan vara drabbade

Allt du behöver veta om mässling
Ett fall av mässling handläggs på Gävle sjukhus.Foto: ROGER VIKSTRÖM
Eftersom patienten bland annat genomfört en bussresa kan fler fall dyka upp, skriver Region Gävleborg i ett pressmeddelande.Foto: WIKIMEDIA COMMONS

Ett fall av mässling handläggs på Gävle sjukhus. 

Den smittade är ett barn som först hade besökt en hälsocentral och sedan Gävle akutmottagning vid tre tillfällen innan misstanke om mässling uppstod den 11 september.

Därefter blev barnet inlagt, för att på så vis bryta smittspridningsrisken. Eftersom patienten bland annat genomfört en bussresa kan fler fall dyka upp, skriver Region Gävleborg i ett pressmeddelande.

Mässling orsakas av ett extremt smittsamt virus. I ungefär 20 procent av alla mässlingsfall leder infektionen till en eller flera komplikationer. Dessa är vanligast hos barn yngre än 5 år samt vuxna över 20 år. Mässlingsviruset kan bland annat orsaka infektioner som öron-, bihåle- eller lunginflammation. Sjukdomen kan i ungefär 1 per 1 000 fall kompliceras av en akut hjärninflammation som kan vara dödlig.

I Sverige erbjuds alla barn vaccination från 18 månaders ålder och en andra dos ges i skolan i årskurs ett till två. Vuxna som är födda före 1960 har nästan till 100 procent haft mässling.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.