Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Masskytt ska ha postat manifest med USA-hat

Visade videor på masskjutningar – kvällen innan dådet.
Den saudiske pilotstudenten Mohammed Saeed Alshamrani sköt ihjäl tre personer och skadade många på en amerikansk militärbas i Pensacola, FloridaFoto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Militärbasen US Naval Air Station. Foto: US NAVY/PATRICK NICHOLSS HANDOUT / / EPA TT NYHETSBYRÅN
Mohammed Saeed Alshamrani sköt ihjäl tre och skottskadade åtta under fredagens dåd på militärbasen i Pensacola, Florida. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Den saudiske pilotstudenten Mohammed Saeed Alshamrani sköt ihjäl tre personer och skadade många på en amerikansk militärbas i Pensacola, Florida, och ska ha skrivit ett twittermanifest om sitt hat mot landet som utbildade honom. 

Han ska även ha visat filmer med masskjutningar under en middagsbjudning. 

Mannen ska vara självradikaliserad och sakna kända kända kopplingar till terrorgrupper, rapporterar New York Times, NYT.  

Under fredagen gick en saudisk man till attack på militärbasen US Naval Air Station, där han fick pilotutbildning. 

Det rör sig enligt amerikanska medier om en man som heter Mohammed Saeed Alshamrani. 

Alshamrani sköt ihjäl tre personer och skadade åtta innan två sheriffbiträden på basen – som själva skottskadades – lyckades skjuta ihjäl honom. 

Visade videor på masskjutningar – kvällen innan dådet

FBI tog över utredningen och motivbilden verkar nu börja klarna. 

Den saudiske mannen, som jobbar inom flygvapnet i hemlandet, ska vara självradikaliserad och sakna kopplingar till kända terrorgrupper, uppger en myndighetskälla till NYT.

Alshamrani anlände till USA så sent som förra året men tycks snabbt att byggt upp ett hat mot landet som skulle ge honom pilotträning. 

Han ska även ha hunnit med att återvända till Saudiarabien för att komma tillbaka till USA i februari i år. 

Under en middagsbjudning kvällen innan attacken ska Alshamrani ha ha visat upp filmer på masskjutningar, uppger källor för New York Times. 

Alshamranis manifest om USA: ”Ondskefull nation”

Innan skjutningen skrev Alshamrani ett kort manifest på Twitter, enligt nyhetsbyrån AFP

”Jag är emot ondska, och Amerika som helhet har blivit en ondskefull nation”, skrev han och fortsatte: 

”Jag är inte emot er bara för att ni är amerikaner, jag hatar er inte på grund av era friheter, jag hatar er för att ni varje dag stödjer, finansierar och begår brott inte bara mot muslimer utan mot mänskligheten”. 

Alshamrani ingick i en grupp av saudiska medborgare som fick träning på basen och sex av dessa har frihetsberövats för att höras i utredningen. 

Tre av de frihetsberövade saudierna ska enligt vittnen ha filmat dådet med sina mobiltelefoner, uppger NYT:s källor. 

Donald Trumps telefonsamtal med Saudikungen efter dådet

Det wahhabistiska, oljerika kungadömet Saudiarabien är militärt allierade med USA. Samtidigt kom både terrorledaren Osama bin Laden och 15 av de 19 terroristerna som utförde 11 septemberattacken mot landet 2001 från just Saudiarabien. 

Under fredagen twittrade USA:s president Donald Trump om att han haft ett telefonsamtal med landets kung Salman, där den sistnämnde uttryckt sina kondoleanser och sympati för de drabbades familjer. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1203030938663428103

Trump twittrade även att kungen uppgett att det saudiska folket var var väldigt arga över skyttens barbariska dåd, och att skytten inte på något sätt representerar det saudiska folket som ”älskar det amerikanska folket”.  

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1203030941108711424
Utredningen kring varför den saudiarabiske pilotstudenten öppnade eld fortsätter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.