Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Masskjutning under kinesiskt nyår i Monterey Park i Kalifornien

Tio personer döda efter masskjutning i USA.
En masskjutning har inträffat i Monterey Park utanför Los Angeles.
Foto: Skärmdump / Twitter
Polisen på platsen.
Foto: CAROLINE BREHMAN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Minst tio personer har dödats i masskjutningen i Monterey Park i Los Angeles.

Skytten öppnade eld i samband med firandet av det kinesiska nyåret.

Den misstänkta mannen har hittats död i sin van.

Polis och räddningstjänst larmades till en pågående skjutning i Monterey Park i Los Angeles östra storstadsområde, där människor samlats för att fira det kinesiska nyåret på lördagen. 

Skjutningen ska ha ägt rum strax före 22.30 lokal tid på West Garvey Avenue – ett område där många asiatiska företag och restauranger har sin verksamhet och tiotusentals människor samlats tidigare under dagen, skriver Los Angels Daily News.

10 personer dödades och 10 skadades, uppger polisen.

När de kom till platsen möttes de av skrikande människor och när de gick in i byggnaden, där det ligger någon form av danslokal, upptäckte polisen flera offer.

Polisen efterlyste snart en man med asiatiskt utseende. På söndagskvällen, svensk tid, upptäcktes en misstänkt vit van på en parkering i Torrance, i sydvästra Los Angeles. Åtminstone två kulhål syntes på förarens sida och föraren låg över ratten. Polis tog sig in i bilen och kunde snabbt konstatera att mannen hade tagit sitt eget liv. Polisen tror att det är den eftersökta mannen, skriver Los Angeles Times.

Polisen säger att det är för tidigt att uttala sig om motiv. En lokal journalist säger till BBC News att skjutningen ”inte verkar ha ett samband med firandet av kinesiska nyåret i Monterey Park”. 

”Största asiatiska samhällena”

Bilder och filmer i sociala medier har visat en stor polisnärvaro och hur människor vårdas av ambulanspersonal och körs till sjukhus. 

Los Angeles-politikern Kenneth Meija skriver på Twitter

Våra tankar går till dem som förlorat sina anhöriga i kväll i vår grannstad Monterey Park, där en masskjutning nyss inträffade. Monterey Park är hem till ett av de största asiatiska samhällena i Los Angeles och många var ute och firade det nya året.”

Restaurangägaren blev vittne

Två vittnen säger till BNO News att de hörde skott i området men att de från början trodde att det handlade om fyrverkerier kopplat till nyårsfirandet. 

Los Angeles Times har pratat med Seung Won Choi som äger en restaurang mitt emot platsen där skottlossningen ägde rum. Tre personer ska ha rusat in på restaurangen och bett honom låsa dörren. Enligt ägaren ska skjutningen ha inträffat på en dansklubb.

Vittnen har uppgett att skytten hade ett halvautomatiskt vapen. Polisen har inte velat uttala sig om det.

Polisen utreder också en eventuell koppling till en annan skjutning några kilometer bort i grannstaden Alhambra. Ingen ska ha skadats där, skriver BBC.

Skjutningen är den femte i USA sedan årets början och den dödligaste sedan skolskjutningen i Uvalde i Texas i maj förra året då 21 personer dödades.  

https://twitter.com/rawsalerts/status/1617063732932235264?s=20&t=Nqq8lOjeWysIpoqpG8Cluw

Se även: Masskjutning på kinesiskt nyår

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.