Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Massivt regnoväder slår till – 60 millimeter ska falla

Meteorologen flaggar för kaosväder: ”Kan bli lokala regnrekord”
I Svealand ska det regna mer under ett dygn än vad som är normalt under en månad.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Enligt meteorologen Josefine Bergstedt kan det bli lokala nederbördsrekord.
Foto: Privat

Det ska regna rejält i Svealand under onsdagen och kan komma upp mot 60 millimeter regn under dygnet – mer än det normalt gör under en månad. 

– Det kommer att regna ihållande hela dagen, säger Josefine Bergstedt, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Onsdagen bjuder på ruskväder och i östra Svealand där det ska regna som mest kan det bli mellan 50 och 60 millimeter regn. 

– Detta kan jämföras med att det normalt brukar komma mellan 30 och 40 millimeter regn på en hel månad i området. Så det kommer regna mer kommande dygnet än det normalt sett gör under hela maj månad, säger Josefine Bergstedt, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Kan bli lokalt regnrekord

Sverigerekordet för nederbörd togs i Jormlien i Jämtland 1989, då kom 429 millimeter nederbörd. För maj månad togs rekordet i Tåsan i Värmland 1997, då kom det 209 millimeter. Josefine Bergstedt tror inte att det rekordet för maj månad kommer att slås under onsdagen.

– Däremot kan det bli lokala nederbördsrekord för östra Svealand.

I Uppsala väntas det värsta regnovädret sedan 2018 under onsdagen, rapporterar UNT

Kommer regnet att vara ihållande?

– O ja, det kommer att regna ihållande hela dagen.

Det är i Svealand och Gästrikland som det ska regna under onsdagen. Under torsdagen mattas det av och rör sig söderut, men inte med samma intensitet. 

Giraffer i Kenya räddas från kraftigt regn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.