Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Massiva protester mot homoäktenskap

Foto: Benoit Tessier

Frågan om homoäktenskap har delat Frankrike mitt itu.

Under söndagen tog sig hundratusentals till gatan i Paris för att protestera mot president Hollandes plan att legalisera homosexuella äktenskap.

Tidigare på dagen fördes fyra kvinnor bort av polis sedan de genomfört en toplesskupp vid Vatikanen i Rom i en protest mot Påvens motstånd till homoäktenskap.

Hundratusentals demonstranter tog till gatan i Paris under söndagen för att protestera mot den franska presidentens plan att legalisera homosexuella äktenskap. Många anlände till staden via buss, bil och chartrade höghastighetståg, enligt nyhetsbyrån AP.

Polisen uppger att cirka 300 000 personer väntas marschera mot Eiffeltornet från tre olika punkter i staden under dagen. Trafikproblem och stängda tunnelbanestationer är att vänta i det som spås bli den största demonstrationen i Paris på tio år.

Vill tillåta homoadoptioner

Upprördheten bottnar i president Francois Hollandes löfte att legalisera homosexuella äktenskap, något som bland annat skulle låta homosexuella att adoptera barn.

Förslaget har väckt motstånd bland religiösa ledare och blir allt mer impopulärt i Frankrike. Idag är endast hälften av alla fransmän för en legalisering av homoäktenskap, jämfört med 65 procent så sent som i augusti, enligt AP.

Toplesskupp i Rom

En aktivist från kvinnorättsorganisationen Femen bärs bort från Petersplatsen i Vatikanen.Foto: Foto: Giampiero SpositoDemonstrationen i Paris föregicks av en toplesskupp vid Petersplatsen i Rom. Fyra kvinnor fördes bort av polisen sedan de visat sig med bar överkropp och orden "In Gay We Trust" (Tro på Gay) och "Egalite" (det franska ordet för jämställdhet) målade på sina ryggar. En av dem, Inna Shevchenko, sa att "i ​​dag är vi här för att protestera mot homofobi" rapporterar AP.

Vatikanen stödjer motståndet

Påven uppges verka ostörd av protesten och fortsatte leverera sin traditionella bön från sitt fönster med utsikt över piazzan.

Vatikanen har backat upp de katolska biskopar i Frankrike som motsatt sig president Hollandes plan att legalisera homosexuella äktenskap.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.