Söndagens demonstration i Minsk är bara en i ledet av stora protester efter valet i Belarus 9 augusti, då president Lukasjenka utropat sig själv till vinnare trots oppositionsledaren Svetlana Tsichanouskajas anklagelser om valfusk.
I ett försök att stävja demonstrationerna har Belarus försvarsdepartement meddelat att de tagit över ansvaret för att skydda stadens monument. De har bland annat hotat med att koppla in armén ifall oroligheter uppstår vid något monument.
”Vi varnar kategoriskt: Alla överträdelser när det kommer till fred och ordning på sådana platser – ni kommer nu att behöva hantera armén, inte polisen”, uppger departementet enligt nyhetsbyrån.
”Helt massivt”
På bilder från Minsk syns dock tiotusentals demonstranter tåga med oppositionens rödvita flagga mot ett monument.
”Deltagandet i dagens manifestation för demokrati i Minsk ser ut att vara helt massivt. Regimens ansträngningar för att skrämma bort folket har hittills misslyckats. Vågar regimen skicka armén mot sitt eget folk?”, skriver Carl Bildt på Twitter.
Belarus inrikesdepartement har ännu inte meddelat ifall några demonstranter gripits under söndagen, men de uppger att 22 personer gripits under lördagen vid mindre demonstrationer i landet.
https://twitter.com/carlbildt/status/1297531073816141825?s=20Lavrov: Omöjligt att bevisa fusk
Enligt Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov går det inte att bevisa ifall Lukasjenka gjort sig skyldig till valfusk, då det saknades internationella valobservatörer i landet, enligt Reuters som hänvisar till ryska Interfax.
I fredags satt Lavrov i samtal om Belarus med Sveriges utrikesminister Ann Linde (S).
”Jag hade ett konstruktivt samtal med min ryske kollega Lavrov om hur OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa. Reds anm), där även Ryssland är medlemmar, kan användas för att hantera situationen i Belarus. Detta ligger i alla OSSE:s medlemsstaters intresse och har betydelse för säkerheten och stabiliteten i vårt närområde”, säger Ann Linde i ett mejl till TT.