Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Massiva bränder i USA – kan vara värst någonsin

Vilda eldsvådor rasar i Kalifornien.
Av bränderna är LNU-branden den största. San Francisco Chronicle skriver att det är den nästa störta branden någonsin.
Foto: KENT NISHIMURA / LOS ANGELES TIMES / POLARIS POLARIS IMAGES
Över 375 arbetslag arbetar konstans med att släcka bränder och få bränderna under kontroll.
Foto: KENT NISHIMURA / LOS ANGELES TIMES / POLARIS POLARIS IMAGES
Årets skogsbrandsäsong är den femte värsta genom historien, det rapporterar La Times.
Foto: JOSE CARLOS FAJARDO / AP TT NYHETSBYRÅN

Kalifornien är svårt eldhärjat och bränderna är några av de värsta någonsin.

Minst sex personer har dött och 43 personer har skadats.

Nu vädjar delstaten om hjälp – från resten av landet och från Australien.

Bränderna i Kalifornien brinner nu på en yta motsvarande drygt 376 762 hektar vilket är större än hela delstaten Rhode Island i USA. Den värsta branden är den så kallade LNU-branden som brinner utanför Sacramento och Vacaville. The San Francisco Chronicle skriver att den är den nästa största branden i delstatens historia och eldsvådan är över 120 000 hektar stor. Och på fredagen fördubblades ytan som brinner, skriver Washington Post.

Bränderna har förstört över 600 byggnader, varav många är bostäder och hushåll. Totalt har 175 000 personer fått evakueras, skriver Reuters . Minst sex personer har dött och 43 personer, både brandmän och civila, har skadats.

Nästan all personal inkallad

Kalifornien har kallat in 96 procent av räddningstjänstpersonalen men det räcker fortfarande inte och nu har delstaten bett om hjälp från andra delstater och även vädjat om hjälp från Australien, skriver LA Times.

– Vi har mer folk men det är inte tillräckligt, bränderna sliter på vår personal och våra resurser, säger Kaliforniens guvernör Gavin Newsom.

2 000 år gamla träd förstörda

En av anledningarna till bränderna är den blixtstorm som har slagit hårt mot Kalifornien, enligt Reuters är det den värsta blixtstormen på två decennier och den senaste veckan har man haft över 12 000 blixtnedslag i den torra marken.

Naturreservatet och parken Big Basin Redwoods State park, som är Kaliforniens äldsta naturreservat, har drabbats hårt av bränderna och flera av de stora träden, några av dem över 2 000 år gamla, har brunnit upp.

– Vi är väldigt ledsna över att meddela att Big Basin som vi både känt, uppskattat och älskat i generationer är borta, säger en talesperson för naturreservatet.

Se också:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.