Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Massiv skogsbrand rasar i USA – 2 000 evakuerade

På många delar av världen sprids just nu stora skogsbränder – tusentals människor har tvingats lämna sina hem
Det eldhärjade området i västra Nordamerika fortsätter att växa i omfång
Foto: JASON PETTIGREW / AP TT NYHETSBYRÅN
flera klimatexperter pekar nu på klimatförändringarna som en orsak till bränderna. De tror även att de kan komma att bli ännu värre i framtiden.
Foto: JOHN HENDRICKS / AP TT NYHETSBYRÅN

De massiva bränderna i delstaten Oregon, USA, fortsätter att tillta i styrka.

Över 2 100 brandmän, flygplan och helikoptrar arbetar dygnet runt för att få kontroll på det eldhärjade området.

– Branden är stor och rör sig väldigt snabbt, säger räddningsledaren Joe Hassel till Reuters.

Det eldhärjade området i Fremont-Winema National Forest, cirka 40 mil söder om Portland i Oregon i nordvästra USA, fortsätter att växa i omfattning. 

Kraftiga vindar och torrt väder har gett ytterligare styrka till branden som nu omfattar ett område på drygt 1 100 kvadratkilometer, vilket är större än Hongkongs yta.

Över 2 000 invånare i området har fått evakueras från eldens lågor och totalt ska branden förstört runt 21 hus i sin väg. Över 5 000 hem hotas att vidare förstöras om branden fortsätter rasa.

Samtidigt arbetar en styrka på över 2 100 brandmän, helikoptrar och plan som vattenbombar stora områden för att få kontroll på elden. Men trots en massiv insats har räddningstjänsten endast lyckats få kontroll på drygt 22 procent av branden, rapporterar Reuters. 

Samtidigt väntas temperaturerna fortsätta att stiga i området under måndagen, något som oroar lokala räddningstjänsten. 

Allt mer extremväder

Nordamerika har under sommaren upplevt extremhetta och värmebölja, och flera klimatexperter pekar nu på klimatförändringarna som en orsak. De tror även att de kan komma att bli ännu värre i framtiden, skriver The Guardian

– Vädret är verkligen emot oss, säger brandchefen John Flannigan som ansvarar för bekämpningen av branden enligt TT.

Rök från branden, syns på över 12 mils avstånd och den lokala räddningstjänsten har än så länge ingen prognos för när branden kan vara under kontroll och helt släckt.

Det här är vanligaste orsaken till brand hemma

Så här kan du göra för att förhindra branden

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.