Foto: Ekströmer / Scanpix Jonas
 Foto: Ekströmer / Scanpix Jonas

Massiv protest i Kungsträdgården

Publicerad
Uppdaterad
Manifestationen blev för stor för Sergels torg.
Kungsträdgården var fylld till bredden när manifestationens initiativtagare Anton Abele, 15, höll sitt tal.
- Här och nu börjar kampen mot gatuvåldet.
Det började med en femtonårings protest på internet.
En vecka senare stod 12 000 människor i Kungsträdgården – barn, ungdomar, vuxna och gamla.
Och strax efter halv sex tystnade alla i en tyst minut för att hedra den 16-åriga pojken som sparkades ihjäl på Kungsholmen.
Manifestationen var tänkt att hållas på Sergels torg, men fick flyttas eftersom uppslutningen beräknades bli stor.
– Det är roligt att se alla människor här, enligt våra beräkningar rör det sig om drygt 10 000, säger Lars Lehman, presstalesman vid Stockholmspolisen.
Invigningstalare var den femtonårige initiativtagaren Anton Abele.
– I dag ser jag att vi är flera tusen som är arga. Vi visar att vi inte längre accepterar våld på gatorna, sa han i talet.
Kvart i sex var manifestationen över och Kungsträdgården började sakta tömmas på folk.
Men några hundra ungdomar var en timme senare fortfarande kvar.
– De verkar inte riktigt vilja gå härifrån, säger Lars Lehman.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag