Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Massiv läcka – känsliga uppgifter om sprids

It-säkerhetsexperten Leif Nixon tror att ryska grupperingar ligger bakom.
Uppgifter om riksdagens skalskydd sprids nu på nätet.Foto: OLLE SPORRONG
SEB:s kontor i Solna. Uppgifter om ett icke namngivet SEB-kontor sprids.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
RiksdagenFoto: YLWA YNGVESSON
Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

En läcka från Gunnebokoncernens servrar har lett till att information om Sveriges riksdag och flera banker laddats upp öppet på nätet, avslöjar DN.

Det handlar om 38 000 filer med bland annat detaljer om riksdagens skalskydd.

– Det här är svårt att återhämta sig från, det handlar om så många fysiska byggnader som skulle behöva byggas om, säger it-säkerhetsexperten Leif Nixon på Sectra Communications till tidningen.

Dataläckan från säkerhetsföretaget Gunnebo beskrivs som enorm. Det handlar om 38 000 filer, bland annat ritningar över bankvalv, larmsystem och känsliga anläggningar. 

Filer som är belagda med sekretess har laddats upp på nätet, visar en granskning från DN:s Linus Larsson.

Bland annat handlar det om ritningar över larm och övervakningskameror på ett av SEB:s kontor, och detaljerade sekretessbelagda ritningar över Skatteverkets nya kontor i Sundbyberg.

Det handlar också om ett avtal mellan Gunnebo och Riksdagsförvaltningen som visar hemliga uppgifter om riksdagens skalskydd.

”Lär sig mer hela tiden”

Filerna läcktes efter ett dataintrång hos Gunnebo i augusti. Hackare kontaktade företaget och skrev att ”Er tid rinner ut”, och att de skulle släppa informationen på nätet. Men meddelandet sågs långt efter attacken, enligt Gunnebo.

– Vi undvek en nedstängning. Men man lär sig mer hela tiden. Nu vet vi att vi blev bestulna på data och försöker hantera stölden på ett professionellt sätt, säger Stefan Syrén, vd på Gunnebo, till DN, som uppger att de ska kontakta företag där känslig information läckts.

Skarpa kritiken mot Gunnebo

DN har gått igenom materialet tillsammans med it-säkerhetsexperten Leif Nixon på Sectra Communications.

Han beskriver att det är mycket problematiskt när information om känsliga byggnader läcker ut, och att de kan behöva byggas om. 

– Att bli hackad är en sak, det kan man aldrig skydda sig hundraprocentigt från. Men det är under all kritik att hantera en incident så här dåligt. A och O när ett intrång inträffat är att fastställa vad som faktiskt hänt, och här hade tio minuters efterforskning räckt för att förstå risken för att kritiska data blivit stulna. Jag tror att Gunnebo har en lång resa framför sig för att återupprätta sitt rykte, säger han till DN.

Riksdagsförvaltningen uppger för DN att de inte fått information av Gunnebo om händelsen. Skatteverket och Nordea bedömer att uppgifterna som läckts inte är så känsliga. SEB hänvisar frågor om intrånget till Gunnebo, rapporterar DN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.