Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

RMV ändrar inte kritiserad metod för åldersbedömning

Carl Johan Wingren, specialistläkare i rättsmedicin, Monica Rodrigo, generaldirektör för Rättsmedicinalverket, Elias Palm, överläkare i rättsmedicin, och Petra Almqvist, överläkare i rättsmedicin.
Foto: HOSSEIN SALMANZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Carl Johan Wingren jobbar som specialistläkare i rättsmedicin.
Foto: HOSSEIN SALMANZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den kritiserade metoden för åldersbedömning kommer inte att ändras.
Foto: RÄTTSMEDICINALVERKET / RÄTTSMEDICINALVERKET

Trots kritiken kommer Rättsmedicinalverket inte att ändra sina metoder gällande åldersbedömningar. 

– Vi ser ingen anledning att ändra våra metoder, säger överläkare Elias Palm.

Samtidigt kommer myndigheten att göra nya bedömningar i de fall där second opinion-utlåtande talar emot RMV:s bedömning.

Svenska Dagbladets reporter Negra Efendić har i en lång rad artiklar granskat Rättsmedicinalverkets metoder för att göra åldersbestämningar av asylsökande. Bedömningen kan vara avgörande för om en person får uppehållstillstånd i Sverige, men i granskningen avslöjas brister med metoderna som använts. 

Generaldirektör Monica Rodrigo försvarar metoderna, och menar att man hade svåra förutsättningar inför uppdraget när man fick uppdrag av regeringen.

– Förutsättningarna var att vi skulle göra det här omedelbart och skyndsamt. Vi hade inga egna radiologer, röntgenapparater eller magnetkameror, säger hon.

"Ser ingen anledning att ändra metoder"

Trots detta säger Elias Palm, överläkare i rättsmedicin, att man känner sig trygg med de metoder man valt och att den forskning som finns på området tyder på att det inte gjorts något systemfel.

– Vi ser ingen anledning att ändra våra metoder.

På frågan hur man förhåller sig till de tyska läkare som gjort helt andra bedömningar av ålder vid så kallade ”second opinions”, säger Elias Palm att man ser över de fall som man får indikationer på kan ha gett en felaktig bedömning –men att det alltid kommer att finnas en felmarginal då inga definitiva svar finns. 

"Vi är också bara människor men gör vårt yttersta för att göra rätt" säger överläkare Elias Palm.
Foto: HOSSEIN SALMANZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Så länge vi har en kombination av mänsklig biologi, magnetkamera, och människor som bedömer, kan vi komma till olika resultat. Tar vi in en femte eller sjätte läkare kan bedömningen komma att ändras. Det är förutsättningarna för all medicinsk verksamhet, säger Elias Palm.

– Alla kvalitetsbedömningar vi gör är för att kunna identifiera om det gjorts något fel. Vi är också bara människor men gör vårt yttersta för att göra rätt. Kommer det ny information är vi beredda att ompröva våra metoder.

Elias Palm uppger för SvD att RMV kommer att göra nya bedömningar i de fall där det finns second opinion-utlåtanden som går emot RMV:s bedömning. 

– Vi gör en tredje, fjärde granskning. Vi har några sådana ärenden som vi kommer att svara ut i dagarna. Om knät bedöms som omoget eller bilden inte är bedömbar gör vi ett nytt utlåtande, säger han till tidningen.

Socialstyrelsen har tagit avstånd 

Flera rättsläkare har tidigare dömt ut knäledsundersökningarna, andra har tagit avstånd från sina tidigare bedömningar och Socialstyrelsen, som Rättsmedicinalverket säger att man tagit fram metoderna i samråd med, har uppgett att man inte alls varit delaktig i beslutet att börja använda metoderna. 


LÄS MER: Läkare fortsätter skriva under kritiserade åldersbedömningar 


Rättmedicinalverkets generaldirektör Monica Rodrigo har tidigare bemött kritiken i Svenska dagbladet och sagt att hon litar på myndighetens bedömningar. 

Monica Rodrigo, Rättsmedicinalverkets generaldirektör, säger att hon litar på myndigheternas bedömningar.
Foto: MARCUS ERICSSON/TT

– Vi ser över metoderna hela tiden. Ser vi att det är någonting vi behöver ändra på när det gäller metoderna eller utlåtanden så kommer vi att göra det. Ett exempel är att vi stoppat medicinska åldersbedömningar av kvinnor, säger hon till SvD. 

RMV kan inte ge besked om när myndigheten kommer återuppta åldersbedömningarna av kvinnor. 


LÄS MER: "Jag tycker det är riktigt oseriöst" 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.