Hur våra tarmbakterier påverkar hälsan är ett nytt och växande forskningsområde. Civilekonomen Soki Chois bok ”Kimchi och kombucha : den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna” från Bonnier fakta är en av förra årets storsäljare.
Enligt författaren kan man, genom att äta vissa fibrer och mat med mjölksyrebakterier som finns i exempelvis yoghurt och syrade grönsaker, förebygga eller behandla svåra sjukdomar som alzheimer, parkinson, autism, depression och ångest.
I en granskning i två kommande avsnitt av podden Sinnessjukt får boken och Soki Choi massiv kritik.
– Jag har intervjuat de främsta forskarna i Sverige och alla sågar boken brutalt, säger frilansjournalisten och författaren Christian Dahlström.

”Hon är helt omdömeslös”
Soki Choi anklagas för att dra för stora växlar på små och dåliga studier. Professorn och alzheimerforskaren Lars Lannfelt tycker att det oseriöst att lyfta fram en liten iransk studie där svår Alzheimers behandlades med yoghurt.
– Det är helt osannolikt, helt osannolikt. Hon är helt omdömeslös, säger han i podden.
Christian Rück, psykiater och KI-forskare, tycker att påståenden om att viss mat skulle förebygga eller behandla psykisk ohälsa kraftigt överdrivna och direkt farliga.
– Det riskerar att leda en massa människor fel. Att de avslutar andra verksamma behandlingar eller gör saker som är farliga för deras hälsa, säger han i podden.
Forskarna tycker Soki Choi ger råd om ämnen hon inte behärskar. Soki Choi får också kritik för att hon kallar sig doktor, vilket kan ge intrycket av att hon är en riktig läkare.

Försvarar boken
Men Soki Choi och Bonnier Fakta försvarar boken. De poängterar att fem sakkunniga faktagranskat boken.
– Jag har gjort mitt yttersta men vi är öppna för att ändra om några faktafel smugit sig in, säger Soki Choi.
Hon kan inte kommentera detaljer förrän hon hört granskningen. Men Soki Choi framhåller att hon sammanställt tidig spjutspetsforskning.
– Jag tycker inte man ska underskatta folkets förmåga att själva tolka studier, säger hon.
– Jag är allergisk mot kunskapsmonopol. Det vore helt förfärligt om bara de som forskat och disputerat fick skriva populärvetenskapliga böcker och artiklar.

Soki Choi kallar sig själv hälsoaktivist
Soki Choi tycker det är högst motiverat att skriva att hon är doktor, eftersom hon doktorerat på vårdsystem.
– Det är relevant att man får känna till min tunga forskningskompetens. Om någon läsare har förväxlat mig för läkare måste jag naturligtvis förtydliga min titel.
Soki Choi kallar sig hälsoaktivist och har startat ett företag som ska sälja kombucha, fermenterat te med bakterier. Soki Choi tillbakavisar att hon skulle ge medicinska råd till sjuka. Hon vill hjälpa friska människor att förebygga sjukdomar.
– Det är ofarlig växtbaserad mat och avviker inte någonstans från de kostråd forskarna ger. Jag säger inte till någon att sluta med sina mediciner.