Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Massi Fritz rasar mot SVT efter Soran Ismail-program

Komikern Soran Ismail ger i en ny SVT-dokumentär sin syn på våldtäkts- och övergreppsanklagelserna.
Flera av kvinnorna som polisanmält Soran Ismail företräddes av advokaten Elisabeth Massi Fritz – som nu riktar skarp kritik mot SVT.
Foto: Christopher Hunt
Soran Ismail i SVT-dokumentären.
Foto: SVT

I en ny SVT-dokumentär berättar komikern Soran Ismail om tiden efter att han anklagats för sexualbrott.

Flera av kvinnorna företräddes av advokaten Elisabeth Massi Fritz – som nu riktar skarp kritik mot programmet.

”Stötande och traumatiserande”, skriver hon.

Efter att ha anklagats för sexuella övergrepp och våldtäkt försvann komikern Soran Ismail från scenen.

Brottsutredningarna lades ner och i en ny SVT-dokumentär i två delar berättar Soran Ismail om sin upplevelse av att varken bli dömd eller riktigt rentvådd.

I efterhand säger han sig också förstå att han har gjort människor illa.

– Det finns alltid en risk varje gång att en annan person har en annan intention med vårt möte. Jag har nog varit blind för det. Även om det inte var min avsikt kan jag förstå om människor har känt sig utnyttjade, säger han i dokumentären.

Elisabeth Massi Fritz: Ändrar inte deras berättelse

Advokat Elisabeth Massi Fritz har företrätt flera av de kvinnor som har anmält Soran Ismail.

Hon reagerar starkt på att han nu får lägga fram sin bild i dokumentären.

Det är stötande och traumatiserande för de målsägande som polisanmält Soran Ismail för olika sorters sexualbrott att veta att SVT gör den här dokumentären” skriver hon i ett sms och tillägger att SVT därmed bidrar till att kvinnorna mår ännu sämre.

Public service-bolaget borde inte ens göra den här typen av program, menar Massi Fritz.

De målsägande som jag har företrätt har alla haft starka och trovärdiga berättelser. Alla har mått dåligt och bär på trauman på grund av det som de har upplevt. Att bevisningen ej räckt till eller att preskription varit aktuellt ändrar inte deras berättelser om Soran Ismail”, skriver hon.

SVT: Noga övervägd publicering

Redaktör för programmet är Jorun Collin.

– Vi har från dag ett varit fullt medvetna om att det här kommer bli oerhört kritiserat. Jag kan förstå det och samtidigt känna att det här är en viktig historia att berätta, säger hon.

Tanken med dokumentären är inte att reda ut själva skuldfrågan, poängterar Jorun Collin. I stället vill programmakarna skildra vad som händer med en person som juridiskt sett är oskyldig men där många samtidigt tänker ”ingen rök utan eld”.

– Det är ett intressant dilemma som uppstår. Ofta när man gör komplicerade historier lever man med risken att det kan finnas de som blir ledsna av det här programmet, säger Jorun Collin.

Ingen av kvinnorna som anmält Soran Ismail har velat medverka i dokumentären men Helena Olsson, programbeställare på SVT, säger att de har fått veta att den ska sändas.

– Vi går heller inte in i några detaljer från förundersökningen som kan kopplas till någon utan det handlar om hans beteende på ett generellt plan. Värdet av att publicera vägde helt enkelt över, säger hon.

Publiceringen är väl genomtänkt, säger hon.

– Allt som rör metoo i allmänhet och kända män i synnerhet väcker enormt mycket reaktioner och kritik. Det gäller att hålla huvudet kallt, bena i argumenten och tänka på vad som är vårt uppdrag som publicister och vad som är rättsapparatens uppdrag. Det är helt olika saker, säger Helena Olsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.