Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Massi Fritz lovar jobba gratis med Fittjafallet

Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: FRITZ SCHIBLI / FRITZ SCHIBLI - FZ WEBBFILM
Foto: OLLE SPORRONG

Den målsägande kvinnan i Fittjamålet kommer inte att behöva betala för rättegångskostnaderna i hovrätten.

Det säger kvinnans målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz, som själv lovar att arbeta gratis med det uppmärksammade Fittja-fallet.

– Min klient kommer aldrig behöva betala mina kostnader, jag arbetar mer än gärna probono, säger hon. 

I december förra året landade en friande dom på fem män som misstänks för inblandning i den uppmärksammade fallet i Fittja. Det var i augusti 2016 som en kvinna uppgav att hon blivit våldtagen av flera män i ett trapphus i förorten Fittja i Stockholm. 

Enligt utredningen ska uppemot 20 män befunnit sig på platsen där kvinnan anmält att våldtäkten ska ha ägt rum. Kvinnan har berättat att hon blivit fasthållen, dragen i håret, slagen medvetslös mot en trappa och utsatts för knivhot. 

I den friande domen konstaterade tingsrätten att bevisningen var bristande och att polisens utredning inte höll måttet. 

Driver målet själva i hovrätten 

Kvinnans målsägandebiträde, advokaten Elisabeth Massi Fritz, har tidigare uppgett att de kommer att driva målet på egen hand i hovrätten efter att åklagaren valt att ta tillbaka sin överklagan, trots att kvinnan riskerar att själv stå för notan. 

Nu uppger Massi Fritz att hon gärna arbetar probono med målet, det vill säga utan att ta betalt. 

”Jag är fullt medveten om att det kommer bli svårt men jag har tidigare varit med om att vända mål från friande till fällande dom. Beträffande kostnaderna så löser det sig. Det är det minsta problemet. Min klient kommer aldrig behöva betala mina kostnader, jag arbetar mer än gärna probono med det här målet om hovrätten skulle komma fram till att målsägande ska stå för kostnaderna", skriver hon i ett mejl.

Hon fortsätter:

”Skulle min klient som redan lever under existensminimum tvingas betala försvararens kostnader, vilket jag har svårt att tro att hovrätten beslutar, kommer det göras en insamling från många frivilliga. Min klient har ett otroligt stöd av svenska folket och det är många som redan har hört av sig i frågan, helt frivilligt”.

 

LÄS MER: Massi Fritz och GW i ordbråk om Fittja-domen 

 

Massi Fritz hoppas nu att hovrätten gör en annan bevisvärdering än tingsrätten och uppger att en överklagan från hennes målsägande är en mänsklig rättighet. Hon hänvisar bland annat till att polis och åklagare har brustit i målet och hoppas nu att hovrätten med andra ögon tittar på den tekniska bevisningen som finns. Det handlar bland annat om sperma från tre av de åtalade männen, de kroppsliga skador som kvinnan haft och att de åtalade männens uppgifter behöver ställas mot varandra.

Skador utöver det vanliga

Bara timmar efter den misstänka gruppvåldtäkten blev kvinnan undersökt av en läkare på avdelningen för våldtagna kvinnor på södersjukhuset i Stockholm: ”Även om (läkaren) träffar rätt många utsatta kvinnor så säger hon att den här kvinnan och skadorna var utöver det ordinarie”, står det att läsa i utredningen. 

I den friande domen kritiserades polisens arbete hårt, bland annat då man inte undersökte rätt trapphus först ett år senare och att kvinnans uppgifter hanterats felaktigt. 

Ny bevisning

Nu sätter Massi Fritz stort hopp till två vittnen som aldrig hördes under tingsrättens förhandlingar och som ska ha haft tillgång till filmer.  

” Ett vittne som ska ha sett en övergreppsfilm, innehållande hur flera män utför sexuella handlingar på min klient mot hennes vilja i ett trapphus. Ett annat vittne som ska höras om att han har innehaft en film i slutet av sommaren 2016 som visar hur flera män utför sexuella handlingar på målsäganden mot hennes vilja i ett trapphus.”

Förutom vittnena uppger Massi Fritz att hon har annan ny bevisning som kan komma att presenteras. Massi Fritz avslutar sitt mejl med att skriva: 

”Nu fokuserar vi på upprättelse och en prövning i hovrätten. Inget annat”. 

Hovrättsförhandlingar väntas hållas senare under hösten. 

 

LÄS MER: De våldtar kvinnor tillsammans – granskning av 43 fällda 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!