Åklagare ska granska Paolo Robertos uttalande i TV4

Rättsexperten Ingela Hessius: ”Åtta månaders fängelse är huvudregeln för oaktsam våldtäkt”.
Paolo Roberto i intervju med Jenny Strömstedt i TV4. Roberto har redan fått sitt strafföreläggande, enligt uppgifter till Expressen.
Paolo Roberto erkände till sexköp i intervju med TV4.
Advokat Ingela Hessius.
Foto: Advokathessius.se / Advokathessius.se
Elisabeth Massi Fritz uttalar sig generellt om sexualbrott.
Foto: Christopher Hunt
Sven Erik Alhem, tidigare överåklagare och ordförande för Brottsofferjouren.
Foto: TOMAS LEPRINCE
Paolo Roberto togs av polis efter sexköpet på Östermalm.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
1 / 7

Kvinnan som Paolo Roberto medgett att han köpt sex av befinner sig nu på annan ort.

– Det är förknippat med väldigt mycket skam, säger Simon Häggström, kriminalinspektör via Nationella operativa avdelningen, till DN.

Nu ska Robertos erkännande i TV4 granskas av åklagare – flera experter menar att han kan ha gjort sig skyldig till oaktsam våldtäkt.

Åklagarmyndigheten har under de senaste dagarna följt uppmärksamheten kring Paolo Robertos sexköp. 

Fallet har dragit till sig ett särskilt intresse från åklagarhåll, inte för att Roberto är en känd person, utan på grund av hans uttalande i TV4 apropå sina handlingar, där han konstaterade:

”Du köper en annan kvinnas kropp, säkert någon som är dittvingad.”

I fredags nåddes Expressen av uppgifter om att kvinnan inte längre fanns kvar på adressen där tillslaget skett. Nu bekräftar kriminalinspektör Simon Häggström för DN att kvinnan befinner sig på annan ort. Det är inte aktuellt för henne att framträda i medierna på det sätt som Paolo Roberto gjort.

– Det är förknippat med väldigt mycket skam, säger Simon Häggström, kriminalinspektör via Nationella operativa avdelningen, till tidningen.

En centralt placerad källa inom åklagarmyndigheten konstaterar att det inte passerat obemärkt. Även om uttalandet inte är något som kommit fram i polisens utredning om sexköpet, är åklagare skyldiga att reagera om information kommer fram på andra sätt.

Det är exempelvis inte ovanligt att åklagare har granskat fall som börjat med avslöjanden i medier.

Sexköpsbrott i Stockholms län hanteras normalt som så kallade mängdbrott av assistentåklagare, men med tanke på Paolo Robertos uttalande i TV4 erfar Expressen att fallet kommer att granskas av en mer erfaren åklagare.

Åklagarmyndigheten har i ett pressmeddelande bekräftat att Västerorts åklagarkammare under måndagen kommer börja utreda ärendet. 

Paolo får 50 dagsböter

I torsdags kväll åkte Paolo Roberto fast i en sexrazzia på Östermalm i centrala Stockholm. Tillslaget var en del i en riktad polisinsats som går under namnet ”Insats torsk”. Paolo Roberto har erkänt brott.

Paolo Roberto lade dagen efter upp en bild på Instagram där han gjorde tummen upp. Bilden möttes av kritik från bland andra Veronica Maggio och Alex Schulman, som skrev en krönika om det. Roberto har nu tagit bort bilden.

Paolo Roberto har själv gett åklagaren en fullmakt som går ut på att han accepterar ett strafföreläggande på 50 dagsböter som straff för sexköpet. Det innebär totalt 25 000 kronor i böter.

Köp av sexuell tjänst straffas med 50 dagsböter enligt praxis. Dagsböternas storlek avgörs av den straffades inkomst, och i Paolo Robertos fall gör hans inkomst att dagsboten blir 500 kronor. Taxeringsåret 2019 tjänade han 553 902 kronor. Han hade ett överskott av kapital på 682 326 kronor.

I specialgranskningen av fallet får en åklagare ta ställning till om det blir ett strafföreläggande eller om det ska bli en fortsatt utredning om en misstänkt oaktsam våldtäkt.

Åklagarmyndighetens hantering av fallet börjar först under måndagen.

”Kan ha gjort sig skyldig”

Flera experter gör bedömningen att att Paolo kan ha gjort sig skyldig till oaktsam våldtäkt, enligt bland andra advokaterna Ingela Hessius och Elisabeth Massi Fritz.

Oaktsam våldtäkt innebär att gärningspersonen bevisligen inte säkerställt att det funnits samtycke. 

Vid åtal och fällning skulle det för Paolo Roberto innebära åtta månaders fängelse, enligt Ingela Hessius. Maxstraffet för oaktsam våldtäkt är fyra års fängelse. 

– Han sa, utan att jag kan citera, att han hade gjort det smutsigaste av det smutsigaste. Att det här var en kvinna som förmodligen inte var där frivilligt och som inte vill ha sex, naturligtvis. Det var ju det mest graverande som han sa. Och uppenbarligen hade han inte varit i kontakt med någon advokat, innan han lät sig intervjuas, säger Ingela Hessius.

Stjärnadvokaten Elisabeth Massi Fritz instämmer i bedömningen om att Paolo Roberto gjort sig skyldig till oaktsam våldtäkt.

Paulo Robertos uttalande i den intervju han gjorde för TV4 borde leda till att en åklagare inleder en förundersökning angående misstankar om oaktsam våldtäkt”, skriver hon i ett sms till Expressen.

Dokumentär från 2018 om mäns våld mot kvinnor. Polisen Simon Häggström: ”Det är ett enda stort lidande för kvinnor”.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod att Paolo Roberto fått strafföreläggande och 25 000 kronor i böter. Rätt är att han accepterat detta genom att skriva under en fullmakt, men att strafföreläggandet inte utfärdats.

Dom i oaktsam våldtäkt

Förra året dömdes en 69-årig man till åtta månaders fängelse efter att ha köpt sex av en kvinna som hade förts till Sverige från Rumänien. 


Sexköparen dömdes av Svea hovrätt för oaktsam våldtäkt till åtta månaders fängelse. I en recension efter sexköpet skrev han: ”Misstänkt trafficking. Inget att rekommendera.” 

Enligt tingsrätten kunde det inte tolkas ”på annat sätt än att han då hade sådana erfarenheter och gjort sådana iakttagelser av Sekretess A och hennes situation i Sverige att han insåg att det fanns en risk för att hon var utsatt för människohandel och exploaterades för sexuella ändamål av någon eller några andra personer, och av den anledningen inte kunde medverka frivilligt när han genomförde de sexuella handlingarna med henne.” 

Hovrätten instämde i den tolkningen.

Kvinnorna som tvingas sälja sex i Sverige: ”Många olika män varje dag”

Anna Sander från Talita om de utsatta kvinnorna

Nina Rung: ”Självklart att de här kvinnorna mår fruktansvärt dåligt”

Kriminologen om pressen och utsattheten hos kvinnor i organiserad prostitution.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.