Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Massgrav vid katolsk skola – 750 ursprungsamerikanska kroppar

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
För två veckor sedan hittades en omärkt massgrav i utanför en annan katolsk skola i delstaten British Colombia.
Foto: JONATHAN HAYWARD / AP TT NYHETSBYRÅN
En minnesceremoni för de som hittades i British Colombia.
Foto: DYCK DARRYL/CP/ABACA / STELLA PICTURES/DYCK DARRYL/CP/ABACA

Ytterligare en ursprungsamerikansk massgrav har hittats vid en katolsk skola i Kanada.

– Nu ser vi resultatet av det folkmord som Kanada bedrev, säger Bobby Cameron, hövding för Federation of Sovereign Indigenous First Nation till The Guardian.

Representanter för den ursprungsamerikanska befolkningen uppger att de funnit bevis på ytterligare en massgrav vid en katolsk skola i Kanada. Fyndet har gjorts med en slags radar vid skolan Marieval Indian residential School i provinsen Saskatchewan.

Totalt 751 omärkta gravar har upptäckts vid skolan.

– Det här river upp gamla sår. Gravplatsen finns där och den är på riktigt, säger Cadmus Delorme, hövding för Cowessess First Nation till The Guardian.

Ursprungsbefolkningen tvingades bli katoliker

Från 1800-talets början tvingades över 150 000 ursprungsamerikaner i Kanada att inställa sig på katolska skolor. Där tvingades barnen att konvertera till katolicismen och de fick inte tala sitt modersmål. Det var inte ovanligt med fysisk och psykisk misshandel från de som styrde skolan – tusentals dog av sjukdom och självmord.

Det är bara veckor sedan en första massgrav hittats utanför en annan katolsk skola i delstaten British Colombia. Den graven innehöll 215 barn, vissa så unga som tre år.


215 barnkroppar hittade på skola

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.