Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Massgrav hittad – mentalpatienter grävdes ned i hemlighet

Massgrav upptäckt på Frösön utanför Östersund.
Frösö kyrka.
Foto: Arkivbild / TT NYHETSBYRÅN

En hundraårig gammal massgrav med omkring 50 kroppar har upptäckts på Frösön utanför Östersund, skriver Östersunds-Posten.

I graven på Frösöns västra kyrkogård begravdes patienter från det statliga mentalsjukhuset Frösö sjukhus, som mellan 1915 och 1988 vårdade mentalpatienter från hela Norrland och vars vård på senare år blivit starkt ifrågasatt.

Fram tills nu har massgraven enbart varit ett rykte baserat på berättelser från kyrkogårdsarbetare, skriver tidningen. Patienterna, varav många avled i spanska sjukan, ska i de flesta fallen ha begravts anonymt under hösten 1918.

– Den enda anledningen till att vi kunnat upptäcka detta är att minnet har råkat leva vidare som muntlig berättelse, men samma dag en sådan slutar att berättas blir den också bortglömd för alltid. Därför är jag glad över att vi nu kan levandegöra minnet av dessa bortglömda människor, säger lokalpolitikern Joel Nordkvist (M), som ligger bakom efterforskningarna, till ÖP.

Fler nyheter:

Tiotusentals demonstrerade i Chile – startade i protest mot biljettpriserna i t-banan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.