Massflykten från Vita huset: Här är topparna som lämnat Trump

Publicerad

Det råder massflykt från Vita huset. 

Sedan Donald Trump tillträdde har fler personer lämnat - eller fått sparken - än under Barack Obamas åtta år vid makten. 

Utrikesminister Rex Tillersson är den senaste att få sparken från Donald Trumps regering - men långt ifrån den första. 

Tillerson är bara en i raden av högt uppsatta chefer, kommunikationsdirektörer och säkerhetsrådgivare som fått gå under presidentens korta regeringsperiod. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/973540316656623616

Och det tycks allt ha varit en turbulent, om inte kort tid, för flera allställda i administrationen sedan Trump installerades som USA:s president. 

Den tidigare kommunikationsdirektören Anthony Scaramucci han knappt sätta foten i Vita huset innan hann, 10 dagar senare, fick lämna sin post under oklara omständigheter. Inte sämre var säkerhetsrådgivaren Michael Flynn som fick behålla sin position i 24 dagar.

Sparkat fler än Obama under hans åtta år

Enligt Elite Daily hade Trump, efter knappt ett år på sin post, hunnit sparka fler personer – närmare nio stycken – från administrationen än vad Obama gjorde under sin regeringstid på åtta år, om man bortser från den personalomsättning som normalt sker i samband med ett regeringsskifte.

I flera fall har kritik som riktats mot Trumps förslag, som det kontroversiella inreseförbudet, inneburit anställdas avgång,  och i andra fall har meningsskiljaktigheter och infekterade relationer varit avgörande.

Svårt att bli avskedad av Obama

Under Obamas regeringstid var det desto svårare att bli avskedad, skriver ABC.

Enligt Elite Daily ska totalt fyra personer fått sparken och lämnat sina högt uppsatta poster i Vita huset under Obamas ledning, även om desto fler lämnat självmant. 

Bland annat fick Jofi Joseph, tjänsteman på avdelningen för nationell säkerhet, gå 2013 efter att uttalat sig förolämpande om högt uppsatta tjänstemän i administrationen under ett anonymt twitterkonto.

Även Stanley A. McChrystal fick lämna sin tjänst som general och befälhavare för de amerikanska trupperna i Afghanistan 2010, efter att i tidningen Rolling Stone öppet ha kritiserat Obamas beslut att öka närvaron i landet.

Personer som sparkats eller avgått sedan Trump tillträdde

Tom Price, hälso- och socialminister

Fick lämna sin tjänst efter att det bland annat uppdagats att han rest med privatjet för närmare 400 000 dollar – en prislapp som skattebetalarna stod för, enligt CNBC.

Price ska själv ha lämnat en avskedsansökan i september 2017, som Trump sedan accepterade.

Tom Price.Foto: / EPA TT NYHETSBYRÅN

Steve Bannon, chefsstrateg

Hann sitta på sin post i ett halvår, innan han och Trump fann sig dragandes allt oftare åt olika håll – och Bannon slutligen sparkades från Vita huset i augusti 2017. 

Bannon hade även en plats i det nationella säkerhetsrådet och han beskrevs tidigt som en "ideologisk själsvän" till presidenten.

Steve Bannon.Foto: JEAN-BERNARD VERNIER / JBV NEWS / POLARIS POLARIS IMAGES

Anthony Scaramucci, kommunikationsdirektör

Scaramuccis vistelse i Vita huset blev en kort historia. Efter tio dagar fick han i juli 2017 sparken efter att ha uttalat sig grovt om personer inom Trumpadministrationen – däribland Steve Bannon.

Enligt källor till New York Times ska stabschefen John Kelly varit drivande i Scaramuccis uppsägning.

Anthony Scaramucci.Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN

Sally Yates, justitieminister

Var kritisk mot Trumps förslag om det kontroversiella inreseförbudet, som senare stoppades, vilket blev slutet för hennes tjänst.

Yates sparkades från Vita huset i januari 2017.

Sally Yates.Foto: J. DAVID AKE / AP TT NYHETSBYRÅN

Michael Flynn, nationell säkerhetsrådgivare

Sparkades efter uppgifter gjort gällande att Flynn diskuterat USA:s sanktioner med Rysslands USA-ambassadör Sergej Kislyak.

Flynn han sitta på sin post i 24 dagar, innan han lämnade i februari 2017.

Michael Flynn.Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

Sebastian Gorka, rådgivare

Gorka var med och utarbetade den kritiserade amerikanska inreseförbudet. 

Rådgivaren var under hård press för sina kopplingar till högerextrema rörelser, och meddelade sin avgång i augusti 2017.

James Comey, FBI-chef

Trump valde att sparka Comey i maj 2017 – ett besked presidenten lämnade på tv, enligt New York Times.

Kritiker har hävdat att FBI-utredningen av Trumpkampanjens kontakter med Ryssland skulle ligga bakom uppsägningen.

James Comey.Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN

Mike Dubke, kommunikationsdirektör

Ska inte ha känt Trump när han först anslöt sig till administrationen. 

Valde själv att lämna in en avskedsansökan i maj 2017 – efter han suttit på sin post i tre månader.

Mike Dubke.Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN

Walter Shaub, chef för byrån för regeringsetik

Shaub tackade för sig i juni 2017 när hans ämbetstid löpte ut, och har tidigare riktat kritik mot Trumps administration.

Han hade jobbat i Vita huset sedan Bushs dagar, och utsågs även till chef under Obama.

Sean Spicer, pressekreterare

Enligt New York Times ska Spicer varit kritisk till Scaramuccis inträde i Vita huset i samband med att han utsågs till ny kommunikationsdirektör.

Han valde själv att lämna sin tjänst som pressekreterare i juli 2017.

Sean Spicer.Foto: SHAWN THEW / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Michael Short, chefsassistent

Anslöt som chefsassistent till Vita husets pressekreterare. 

Short valde att själv säga upp sig från sin post, endast tio dagar efter att Scaramucci valdes in i administrationen, efter att Scaramucci ska ha sagt att Short skulle sparkats för att ha "läckt till pressen".

Reince Priebus, stabschef

Var en av de högst uppsatta etablissemangspolitikerna i Trumps administration, men sparkades i juli 2017.

Priebus kritiserades öppet under de sista veckorna i Vita huset. Bland annat av Scaramucci, som refererade till honom som "paranoid och schizofren."

Reince Priebus.Foto: DOULIERY OLIVIER/ABACA USA / DOULIERY OLIVIER/ABACA USA STELLA PICTURES

Preet Bharara, federal åklagare

I mars 2017 meddelade Trump att han tänkte göra sig av med 46 federala åklagare från Obamas administration.

Bharara har på Twitter hävdat att han sparkades, efter att ha vägrat att själv säga upp sig.

Preet Bharara.Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Katie Walsh, vice stabschef

Walsh sågs som en av de mer konventionella republikanerna i kongressen och spelade en viktig roll i Vita husets dagliga arbete.

Hon valde själv att lämna sin post i mars 2017.

Hope Hicks, kommunikationschef

Hicks sägs har varit en del av Trumps inre krets sedan hans presidentkampanj 2016, och en av presidentens närmaste medarbetare.

Hon lämnade in en avskedsansökan den 28 februari 2016.

Hope Hicks.Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Angella Reid, personalchef

Reid sparkades från Vita huset i maj 2017. 

Varför hon fick lämna sin tjänst är oklart, och vanligtvis brukar inte anställda på tjänsten bytas ut i samband med ett regeringsskifte.

Rex Tillerson, utrikesminister

Den 13 mars meddelande Trump att Tillerson skulle lämna sin post som utrikesminister och i stället ersättas av CIA-chefen Mike Pompeo. 

Tillerson blev själv varse om sin avgång i ett samtal med Trump vid lunchtid på tisdagen – men flera timmar innan hade presidenten hunnit släppa nyheten på Twitter.

Rex Tillerson.Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag