Massevakuering efter tyskt bombfynd

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ambulanspersonal hjälper till att evakuera folk.
Foto: Peter Steffen
Folk blev ombedda att läman sina hem i morse klockan 9.
Foto: Peter Steffen
Trafiken stängdes av på motorväg 42.
Foto: Peter Steffen

En odetonerad bomb från andra världskriget har hittats nära den Tyska staden Hannover. 

16 000 personer har fått evakueras och insatsen har lett till stora problem i trafiken, enligt Hamburger Abendblatt. 

Tyska myndigheter har evakuerat 16 000 personer efter att en odetonerad bomb från andra världskriget hittats nära staden Hannover. Nu ska experter desarmera bomben.

De boende fick besked om att de skulle vara ute ur sina hem klockan 9 på söndagsmorgonen.

Evakueringen från riskområdet avslutades på eftermiddagen med mer än en timmes fördröjning. Först därefter kunde experterna påbörja sitt arbete, enligt Hamburger Abendblatt

Misstänker tre bomber 

Myndigheterna tror att det rör sig om tre bomber som ligger i ett industriområde och under en bilväg. Vid platsen har tolv containrar ställts som ska bromsa eventuellt bombsplitter, enligt TT. 

Enligt en taleskvinna för myndigheterna var det på eftermiddagen fortfarande oklart hur många bomber det rör sig om och om de verkligen är från andra världskriget. 

Stora trafikproblem 

Att lösa problemet med bomben har tagit längre tid än planerat. Det har lett till stora trafikproblem, rapporterar Hamburger Abendblatt. 

Vid klockan 9 på morgonen var motorvägen mot Dortmund fullständigt stängd på grund av insatsen. Vid lunchtid började den motsatta körbanan mot Berlin att fyllas av bilar. Vägen är en av landets mest trafikerade, enligt hna.de

Blockeringen av motorvägen förväntas upphävas vid 20-tiden i kväll. Arbetet med att desarmera bomben kan pågå sent in på söndagskvällen, enligt tidningen. 

Bomb desarmerades i staden i maj 

I Tyskland sker det med jämna mellanrum att bomber från andra världskriget påträffas. Många delstater har sina egna bombexperter som jobbar heltid med att hitta och desarmera bomberna.

Hannover med omnejd var under andra världskriget ofta ett mål för de allierades bomber. Under natten den 9 oktober 1943 föll 126 000 bomber över staden. 1245 människor dog och 250 000 blev hemlösa. Stadens centrum och de tätbefolkade södra delarna förstördes till stor del. 

En av de största desarmeringarna i staden skedde i maj tidigare i år och 31 000 personer fick evakueras från sina hem. Då upptäcktes en bomb under ett rivningsarbete av en före detta skola. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.