Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Massdöd bland flyttfåglar i USA: ”Rysningar”

”Det är fruktansvärt. Bara genom att titta på omfattningen ser vi att det här är en stor händelse, hundratusentals och kanske till och med miljoner döda fåglar”, säger biologiprofessorn Martha Desmond vid New Mexico State University till CNN.
Foto: Martha Desmond/New Mexico State University
Enligt NMSU kan massdöden bero på skogsbränderna i västra USA.
Foto: EUGENE GARCIA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Hundratusentals flyttfåglar tros ha dött och fallit ner från himlen – en mystisk massdöd som kopplas ihop med storbränderna i USA.

”De är bokstavligt talat fjädrar och ben. Nästan som om de har flugit tills de bara inte kunde flyga längre”, twittrar biologistudenten Allison Salas som undersöker döda fåglar.

De första döda fåglarna upptäcktes den 20 augusti i New Mexico, och ornitologer kopplade sedan ihop flera fall i området.

De döda fåglarna som hittats har lite fettreserver och muskelmassa. 

Och de verkar plötsligt ha fallit rakt ned till marken, säger Martha Desmond, biologiprofessor vid New Mexico State University, NMSU, till The Guardian.

Forskarna har hittills upptäckt hundratals fågelkadaver.

– Det är fruktansvärt. Bara genom att titta på omfattningen ser vi att det här är en stor händelse, hundratusentals och kanske till och med miljoner döda fåglar, säger biologiprofessorn Martha Desmond till CNN. 

Kan bero på bränderna

Enligt NMSU kan massdöden bero på skogsbränderna i västra USA, och att fåglarna behövt flytta sig inåt land där det finns mindre mat och vatten.

Bränderna kan ha gjort att fåglarna börjat sin flyttsäsong tidigare, utan att ha byggt upp tillräckligt med fettreserver. En annan teori är att fåglarnas lungor rökskadats.

Det har också varit torrt i sydvästra USA, vilket kan betyda färre insekter för flyttfåglarna. En köldknäpp mellan 9-10 september pekas ut som en annan möjlig förklaring till förändringar i flyttbeteendet.

https://twitter.com/salasphorus/status/1305720130140139520?s=20

”Gett mig rysningar”

– Faktumet att vi hittar hundratals av de här fåglarna döda är extremt alarmerande ... antalet kadaver vi hittat har bokstavligt talat gett mig rysningar, säger biologistudenten Allison Salas vid NMSU till The Guardian.

Dessutom ska vissa fåglar ha betett sig märkligt innan de dött. Fåglar som brukar vara i träd har synts hoppa omkring på marken, letandes efter insekter. Många fåglar har varit slöa och inte reagerat när bilar varit nära att köra på dem.

Fåglarna brukar flytta från Alaska och Kanada för att vara i Central- och Sydamerika under vintern.

Se mer:

USA:s västkust står i lågor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.