Massavhoppen får regimen falla samman

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: REMY DE LA MAUVINIERE / AP

President Bashar al-Assads regim faller sönder inifrån.

Samtidigt som de intensiva striderna mellan regeringsstyrkor och rebeller rasar vidare i Syriens största stad Aleppo, skakas regeringen av allt fler avhopp.

– Assads tid är över, säger Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle till Bild.

Den tyska tidningen rapporterar att även det amerikanska utrikesministeriet uppger att Bashar al-Assads regim i Syrien är på väg att falla sönder.

I går, måndag, meddelade Syriens premiärminister Riyad Hijab att han hoppar av regeringen. Han ska nu ha flytt till Jordanien med sin familj.

Redan i mars månad hoppade den biträdande oljeministern Abdo Hussameldin av regeringen och anslöt sig till oppositionen.

Därtill har omkring 30 generaler lämnat landets armé. President Bashar al-Assad uppges gräma sig särskilt mycket över att hans barndomsvän general Manaf Tlass deserterade i början av juli.

Astronauten ett av toppnamnen

Flygvapengeneralen och astronauten Mohammed Ahmed Faris, som var den första syriern och den andra araben någonsin i rymden, hör också till de högprofilerade militära avhopparna.

Även tre högt uppsatta personer inom Syriens säkerhetstjänst har hoppat av. I söndags flydde de till Jordanien.

Flera syriska diplomater placerade i vitt skilda länder som Förenade arabemiraten, Storbritannien och Armenien har också förklarat att de ansluter sig till revolutionen och klipper banden till Assad-regimen i Damaskus.

Sist men inte minst har fyra parlamentsledamöter lämnat Syrien i protest.

Bashar al-Assads regim skakas dessutom inte bara av avhopp, utan även av död. Försvarsministern Daoud Rajha dödades i ett attentat i juli ihop med generalen Hassan Turkmani och al-Assads svåger Assef Shawkat, som har innehaft flera olika maktposter i Syrien genom åren.

Kontrollerar huvudstaden

Upproret mot al-Assads regim startade för 17 månader sedan och har bara blivit blodigare och blodigare. Regimstyrkorna kontrollerar fortfarande huvudstaden Damaskus, men Syriens största stad Aleppo är just nu scenen för intensiva strider mellan rebellstyrkor och al-Assads armé.

Under tisdagen har den syriska statliga televisionen sänt de första bilderna på president al-Assad sedan den 22 juli. Bilderna kom från ett möte som hölls i dag mellan al-Assad och Said Jalili, ledare för Irans nationella säkerhetsråd. Den sistnämnde är på besök i Syrien med anledning av de intensifierade striderna där.

Inbördeskriget drabbar civilbefolkningen allt hårdare. Världshälsoorganisationen, WHO, rapporterar att det råder allvarlig brist på mediciner i landet.

Bristen har uppstått till följd av att flera stora läkemedelsföretag lagt ner sin verksamhet i Syrien, skriver TT.

Innan revolten inleddes producerades 90 procent av läkemedelsbehovet inom landet, men produktionen har reducerats till följd av stridigheterna, högre bränslekostnader och sanktioner mot Syrien, enligt WHO.

Medicinbristen drabbar både de som skadas i konflikten och patienter med kroniska sjukdomar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.