Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Massaker på hundratals elefanter

YAOUNDE. Hundratals elefanter har fallit offer för tjuvjägare i norra Kamerun, i vad som beskrivs som en massaker utan motstycke.

Omkring 200 elefanter, en tredjedel av beståndet i Kameruns nationalpark Bouba Ndjida, är de senaste offren för den ökade efterfrågan på elfenben. Minst hundra djur har dödats bara under den senaste månaden – och dödandet fortsätter, enligt viltvårdsorganisationen IFAW.

"Det är underförstått att man kan vänta sig att hitta fler kadaver i de outforskade områdena i Bouba Ndjida", skriver IFAW på sin webbsida.

Oron stiger nu för de många föräldralösa elefantkalvarna, som löper risk att dö av hunger och törst. Att förlora de unga djuren skulle ytterligare förvärra effekterna av tjuvjakten på landets hotade elefantbestånd.

Sudanesiska tjuvjägare korsar ofta gränsen i sin jakt på elfenben, som kan säljas dyrt i Asien där efterfrågan ökat dramatiskt.

– Men den senaste massakern är överväldigande och går inte ens att jämföra med tidigare år, sade Celine Sissler-Bienvenu vid IFAW.

Både EU och USA har uttryckt djup oro för utvecklingen och uppmanar kamerunska myndigheter att agera.

Skogvaktare och tillsynsmän i de drabbade områdena har fått specialutbildning för att bekämpa den illegala handeln, men behöver internationell hjälp för att finansiera skyddsprogrammen.