Khadaffi-trogna anklagas för att ha dödat mängder av fångar i tillfälliga fängelser. Bilden är från Abu Salim-fängelset där Khadaffi anklagas för massmord på fångar 1996. Foto: Sergey Ponomarev/AP
Khadaffi-trogna anklagas för att ha dödat mängder av fångar i tillfälliga fängelser. Bilden är från Abu Salim-fängelset där Khadaffi anklagas för massmord på fångar 1996. Foto: Sergey Ponomarev/AP

Massaker på fångna rebeller

Publicerad
Uppdaterad
Rebellerna höll på att ta sig in i Muammar Khadaffis högkvarter.
Samtidigt genomfördes en massaker på över 180 fångar i två av regimens tillfälliga fängelser, uppger Washington Times.
Men även rebellerna anklagas för övergrepp.
Den ena av de båda massakerna som utfördes av Khadaffi-trogna styrkor ska ha inträffat på onsdagsmorgonen på en plats några mil söder om Tripoli. Vakterna drog ut sex män – två av dem läkare – och avrättade dem kallblodigt, uppger Mahmoud Okok, 29, som satt inspärrad på samma fängelse för Washington Times.
När övriga fångar såg vad som hände fick de panik och lyckades fly, uppger Okok.

Rebeller

Dagen innan, på tisdagen, dödades 182 människor i ett militärt fångläger i Khilit al-Ferjan i sydvästra Tripoli. Vakterna ska ha kastat in granater till fångarna, och endast 18 överlevde den brutala behandlingen.
Fångarna var rebeller från Zliten and Misrata, städer på Libyens norra kust.
Båda fånglägren användes av den ökända 32:a brigaden som leds av Khadaffis son Khamis Khadaffi, enligt Washington Times.

"Samma mönster"

Rapporter om övergrepp kommer även från rebellhåll.
Diana Eltahawy, Libyen-forskare vid Amnesty International, har fått rapporter om tortyr och dödande av Khadaffi-trogna.
– Det har varit samma mönster de senaste dagarna som vi sett tidigare från östra Libyen, säger hon till Washington Post.
Washington Post rapporterar bland annat om fyra regimsoldater som lämnades blödande och döende på en brandstation i Tripoli i två dagar.
Det fanns rebellsoldater på platsen som kände till de skadade männen, men de ska enligt Washington Post inte ha brytt sig om att försöka ge dem vård.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag