Polisen var på plats med flera patruller och piketpolis under fredagskvällen. Foto: Rosahelikopter.sePolisen var på plats med flera patruller och piketpolis under fredagskvällen. Foto: Rosahelikopter.se

Polisen var på plats med flera patruller och piketpolis under fredagskvällen.

 Foto: Rosahelikopter.se
Maskerade gäng samlades utanför Centralstationen i Stockholm. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Suvad MrkonjicMaskerade gäng samlades utanför Centralstationen i Stockholm. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Suvad Mrkonjic

Maskerade gäng samlades utanför Centralstationen i Stockholm. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.

 Foto: Suvad Mrkonjic
Den här bilden har spridits på sociala medier efter händelsen i går. Det ska enligt polisen vara den lappen som delades ut och spreds på Centralen.Den här bilden har spridits på sociala medier efter händelsen i går. Det ska enligt polisen vara den lappen som delades ut och spreds på Centralen.
Den här bilden har spridits på sociala medier efter händelsen i går. Det ska enligt polisen vara den lappen som delades ut och spreds på Centralen.

Maskerade män skulle skada flyktingbarn

Publicerad

Flera personer omhändertogs och en man greps under fredagens oroligheter i Stockholm.

Enligt polisens rapport ska en polis ha blivit slagen – och målet med de maskerade männens samling i centrum ska ha varit att utsätta ensamkommande flyktingbarn för brott.

– Detta, enligt flygblad, som delades ut av svartklädda personer maskerade med rånarluvor och bar armbindlar i okänd färg, skriver polisen i sin rapport.

Det var på fredagskvällen som polisen larmades till centrala Stockholm där flygblad delades ut av svartklädda, maskerade personer med rånarluvor och armbindlar i olika färger. Männen kan enligt polisen vara fotbollshuliganer som gått samman.

Bland annat ställdes kravallutrustad polis vid Centralen och en polishelikopter cirkulerade under kvällen och natten över Stockholms central.

– Vid 20:30 greps en man som kom fram till en civilklädd polis på Centralplan och gav polisen ett knytnävslag i ansiktet, skriver polisen på sin hemsida.

Mannen, född 1969, är nu misstänkt för våld mot tjänsteman men också för våldsamt motstånd. Han släpptes under morgonen men misstankarna mot honom kvarstår.

"Skulle utföra brott"

Flygbladen som polisen skriver om ska ha rubricerats "Det är nog nu!", tillsammans med uppmaningar om att männen som deltar i marschen ska ta lagen i egna händer och hitta ensamkommande flyktingbarn som befinner sig i området. I flygbladet står det att 200 män ska markera mot "de nordafrikanska gatubarnen som härjar runt" samt utdela "straffen de förtjänar".

– De spridda flygbladen har i syfte att samla personer för att sedan utföra brott, skriver polisen på sin hemsida och konstaterar att de inte kan fastslå att de maskerade personerna tillhör någon särskild gruppering.

Polisen har upprättat en anmälan angående stämpling till grov misshandel.

Tre omhändertogs

Vid 21-tiden i går omhändertogs också tre personer i centrala Stockholm i samband med samlingen. Alla tre, födda 1986, 1994 och 1996, frigavs under fredagskvällen.

Polisen hittade också ett knogjärn på en av de kontrollerade personerna som omhändertogs med stöd av lagen om berusade personer och som misstänks för brott mot knivlagen.

Vem som uppmanat till samlingen framgår inte av polisens rapport. Till Aftonbladet säger polisen att männen kan vara fotbollshuliganer från olika firmor som gått ihop.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag