Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Maskerade män skulle skada flyktingbarn

Polisen var på plats med flera patruller och piketpolis under fredagskvällen.
Foto: Rosahelikopter.se
Maskerade gäng samlades utanför Centralstationen i Stockholm. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Foto: Suvad Mrkonjic
Den här bilden har spridits på sociala medier efter händelsen i går. Det ska enligt polisen vara den lappen som delades ut och spreds på Centralen.

Flera personer omhändertogs och en man greps under fredagens oroligheter i Stockholm.

Enligt polisens rapport ska en polis ha blivit slagen – och målet med de maskerade männens samling i centrum ska ha varit att utsätta ensamkommande flyktingbarn för brott.

– Detta, enligt flygblad, som delades ut av svartklädda personer maskerade med rånarluvor och bar armbindlar i okänd färg, skriver polisen i sin rapport.

Det var på fredagskvällen som polisen larmades till centrala Stockholm där flygblad delades ut av svartklädda, maskerade personer med rånarluvor och armbindlar i olika färger. Männen kan enligt polisen vara fotbollshuliganer som gått samman.

Bland annat ställdes kravallutrustad polis vid Centralen och en polishelikopter cirkulerade under kvällen och natten över Stockholms central.

– Vid 20:30 greps en man som kom fram till en civilklädd polis på Centralplan och gav polisen ett knytnävslag i ansiktet, skriver polisen på sin hemsida.

Mannen, född 1969, är nu misstänkt för våld mot tjänsteman men också för våldsamt motstånd. Han släpptes under morgonen men misstankarna mot honom kvarstår.

"Skulle utföra brott"

Flygbladen som polisen skriver om ska ha rubricerats "Det är nog nu!", tillsammans med uppmaningar om att männen som deltar i marschen ska ta lagen i egna händer och hitta ensamkommande flyktingbarn som befinner sig i området. I flygbladet står det att 200 män ska markera mot "de nordafrikanska gatubarnen som härjar runt" samt utdela "straffen de förtjänar".

– De spridda flygbladen har i syfte att samla personer för att sedan utföra brott, skriver polisen på sin hemsida och konstaterar att de inte kan fastslå att de maskerade personerna tillhör någon särskild gruppering.

Polisen har upprättat en anmälan angående stämpling till grov misshandel.

Tre omhändertogs

Vid 21-tiden i går omhändertogs också tre personer i centrala Stockholm i samband med samlingen. Alla tre, födda 1986, 1994 och 1996, frigavs under fredagskvällen.

Polisen hittade också ett knogjärn på en av de kontrollerade personerna som omhändertogs med stöd av lagen om berusade personer och som misstänks för brott mot knivlagen.

Vem som uppmanat till samlingen framgår inte av polisens rapport. Till Aftonbladet säger polisen att männen kan vara fotbollshuliganer från olika firmor som gått ihop.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.