Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Maskerade män följde efter HA-mannen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mannen sköts ihjäl i Sundbyberg utanför Stockholm.
Foto: Michaela Hasanovic

Tre maskerade män följde efter HA-mannen ner i garaget när han oplanerat tog taxi hem från gymmet på onsdagskvällen.

Det säger en anhörig till den döde 27-åringen.

– Taxiföraren misstänkte ju inget, annars hade han förstås varnat, säger den anhörige.

Den 27-årige mannen i Sundbyberg som sköts till döds i ett garage levde ett stilla liv. Han släpptes ur fängelset i september 2013, då han hade suttit av ett långt straff för en misshandel. När han kom ut drog han sig tillbaka. Tränade, umgicks med familjen, tog det lugnt.

På onsdagseftermiddagen var han på väg just för att träna.

Omkring 17.30 fick han skjuts till sitt gym av en familjemedlem. Han hade sagt till familjen att han skulle vara hemma vid 21-tiden.

I stället kom han oväntat hem redan strax efter klockan 19, då i taxi.

– Taxiföraren berättade: "När jag släppte av honom vid garagedörren stod garagedörren öppen", säger den anhörige.

"Tre personer som är maskerade"

27-åringen tog som vanligt genvägen via garaget, i stället för att gå runt huset. Föraren dröjer sig kvar och blev ofrivilligt vittne till att 27-åringen var förföljd.

– Föraren ser tre personer som är maskerade. De går inte direkt efter honom ner i garaget, men de går samma väg. Taxiföraren misstänkte ju inget, annars hade han förstås varnat, säger den anhörige.

Nere i garaget blev den 27-årige mannen skjuten till döds.

Bara minuter efter att taxin släppt av honom, klockan 19.23, kommer första larmet till polisen.

Släktingen kritisk till medieuppgifter

Ett stort polisuppbåd finns på platsen hela kvällen och natten.

Släktingen som Expressen talat med är kritisk till uppgifter som förekommit i medier om att brodern blev mördad på grund av en skuld. Släkten är ekonomiskt oberoende och 27-åringen behövde inte jobba. Han fick pengar av sin familj till det han behövde, enligt släktingen.

Själv tror han att det var någon ovän från det förflutna som dök upp för att hämnas.

– Kanske något gammalt. Kanske någon som inte gillar honom. Om jag hade vetat att han var hotad hade jag inte låtit honom gå ut, säger den anhörige.

Släkten var medveten om att 27-åringen sedan åtta år tillbaka var medlem i kriminella nätverket Red and White Crew, en mc-klubb med Hells Angels-kopplingar, och även att han suttit i fängelse för grov misshandel så sent som 2013.

Pratade med honom

– Vi pratade med honom hundra gånger om att det var dumt. Men de känner att de har makt när de är med i ett gäng, även om de inte har det, säger släktingen.

På mordkvällen stoppades familjen och vännerna från att gå ner i källaren i huset. Polisen ville bara säga att ett brott begåtts. Först drygt två timmar efter mordet fick de den fasansfulla nyheten.

– Det kom fyra poliser och frågade om han bor i lägenheten. Då blev jag helt chockad: Vad har han nu gjort? Men de sa: Tyvärr måste vi meddela att han har avlidit.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.