Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Maskeraddräkt plockas bort efter hård kritik

Pernilla Tengberg Eliasson är same och tog illa vid sig av maskeraddräkten.Foto: Privat
Så här såg en av dräkterna ut.Foto: Partykungen.se

Maskeraddräkter föreställande samiska plagg har fått många att reagera.

En av de som blev upprörd när hon såg bilderna på företagets sajt var Pernilla Tengberg Eliasson, 43, som själv är same.

– Det här är en djup kränkning mot vår minoritetsbefolkning, säger hon.

Nu ber Partykungen om ursäkt och tar bort produkterna efter kritiken.

”Med denna fina dräkt kan ditt barn få chansen att få uppleva hur det är att vara same.”

Så beskrevs en av maskeraddräkterna som fanns i sortimentet hos Partykungen. Ett flertal liknande dräkter, som under produktnamnet ”same” ska föreställa det samiska högtidsplagget kolt, har fått flera att reagera och kritik har riktats mot företaget.

Så här såg en av dräkterna ut.Foto: Skärmdump

En som reagerade starkt var 43-åriga Pernilla Tengberg Eliasson. Hon bor i Överkalix men kommer från Kiruna och är same.

När hennes tioåriga dotter letade efter maskeradkläder inför halloween såg hon ”same”-dräkten på Partykungens hemsida och tog illa vid sig.

– Hennes omedelbara reaktion var att hon satt och grät. Hon såg det som en djup kränkning mot vår minoritetsbefolkning, berättar Pernilla.

– Samerna är en minoritetsgrupp och ursprungsbefolkning i Sverige. När man säljer en maskeraddräkt som är baserad på ett samiskt plagg så spär man på den rasism som redan finns i vårt samhälle. De tar vårt kulturella arv och gör det till ett skämt. Är det okej att skämta om det här – att klä ut sig till en ”sexig sametjej”? 

Pernilla och hennes dotter tog illa upp av maskeraddräkterna.Foto: Privat

Pernilla anser att det kan vara skadligt att på det här sättet återskapa en nidbild av en folkgrupp som drabbas av förtryck.

”Det är ju inte okej”

Hon beskriver dräkten som ett hån och valet att sälja den ser hon som okunskap. 

När hon skrev till företaget öppet på Facebook på fredagsmorgonen fick hon detta som svar:

”Jag förstår dig helt i det här. Vi vidarebefordrar den feedback vi får och har pågående kommunikation med vår inköpsavdelning som gjort bedömningen att ta bort denna och liknande dräkter från sortimentet. Tack så mycket för att du uppmärksammar om detta.”

– Jag fick ingen ursäkt. Det är inte bara samer som har reagerat på det här, andra har reagerat också. Det är ju inte okej, säger Pernilla.

En annan som riktar kritik mot företaget är artisten och aktivisten Timimie Märak, 26, som ständigt kämpar för samers rättigheter:

– Jag tycker det är sjukt att det händer om och om igen. Inte bara oss. Utan alla marginaliserade grupper. Det är pinsamt att folk tror att detta är någon slags avklarad kamp. Det är en del av allt vi måste reda ut tillsammans.

Partykungen: ”Ber om ursäkt”

Joel Svensson, vd på Partykungen, förklarar i ett sms till Expressen att dräkterna under namnet ”same” har plockats bort från sortimentet.

Vd:n Joel Svensson ber om ursäkt för dräkterna i sortimentet.Foto: Pressbild

”Den kommentaren vi har är att vi beklagar att dessa dräkter återfunnits på vår sajt och ber om ursäkt till de som tagit illa vid. Vi har full förståelse för de reaktioner vi fått under gårdagen och har därför valt att ta bort dessa från vårt sortiment”, skriver han.

Hur resonerade ni när ni tog in dessa dräkter i sortimentet?

”Vår slogan är ’att göra allt lite roligare’ och när det som i detta fall får många att i stället bli ledsna såg vi ingen annan utväg än att ta bort dräkterna från sortimentet.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.