Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mary efter titelbråket: ”Kan göra riktigt ont”

Jakob Kjelldén: ”Det har funnits en spricka”
Kronprinsessan Mary säger att de också kommer se över sina barns titlar ”när tiden kommer”.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Prins Joachim och prinsessan Marie med barnen Felix, Nikolai, Henrik och Athena.
Foto: Danska Hovet
Foto: SANNA DOLCK / KVP

Drottning Margrethes beslut att ta bort titlarna för prins Joachims barn har skakat om danska kungahuset. 

Nu kommenterar kronprinsessan Mary nyheten. 

– Förändring kan vara väldigt svårt, och det kan göra riktigt ont. Det tror jag också att de flesta har upplevt, säger hon till tidningen BT. 

Det var i en kommuniké på onsdagen som drottning Margrethe meddelade att prins Joachims fyra barn – drottning Margarethes barnbarn – fråntas sina kungliga titlar.

Drottningen gör dem i stället till grevar och grevinnor. Prinsarna Nikolai, Felix och Henrik och prinsessan Athena, har kvar sina nuvarande titlar till årsskiftet. 

Beslutet har skapat chock och besvikelse i det danska kungahuset. 

– Jag förstår inte varför det måste bli så här, har prins Nikolai, 23, sagt till Ekstrabladet.

– Hela min familj och jag är så klart väldigt ledsna. Vi är, som mina föräldrar också har sagt, i chock över det här beslutet och över hur snabbt det faktiskt har gått. 

Marys första ord 

Nu kommenterar kronprinsessan Mary nyheten kring svågern och hans familj. Hon besökte på fredagen en ungdomskonferens i Köpenhamn och mötte pressen utanför. 

– Förändring kan vara väldigt svårt, och det kan göra riktigt ont. Det tror jag också att de flesta har upplevt. Men det betyder inte att beslutet inte är det rätta. Vi kommer också att se över våra barns titlar när den tiden kommer, säger hon enligt BT. 

– Vi kan inte se nu hur kungahuset kommer att se ut när det är Christians tid, eller när Christians tid börjar närma sig.

Prins Christian är kronprinsparets äldsta son och kommer att ta över tronen efter kronprins Frederik. 

Drottningens förklaring 

Prins Joachim själv har berättat för BT att han fick reda på drottnings beslut några dagar innan kommunikén gick ut. 

– Att berätta för mina barn, att vid nyår tas deras identitet ifrån dem. Jag är väldigt, väldigt ledsen över att se dem så ledsna och oförstående över det här, att det sker över huvudet på dem. 

Prins Joachim är en hedersman. Det säger pressekreteraren Helle von Wildenrath Løvgreen till CNN, när hon berättar hur han tog emot beskedet. 

– Han har levt hela sitt liv med familjen och den titeln, och han är chockad och grät nästan i morse när en av de europeiska tabloidtidningarna pratade med honom i Paris.

Prins Christian kommer att vara det enda av drottningens barnbarn som i vuxen ålder kommer att ta emot apanage. Det meddelades redan i maj 2016. 

I pressmeddelandet från kungahuset refereras det till denna och andra tidigare händelser. 

”Som en naturlig förlängning av detta har Hennes Majestät nu beslutat att från och med den 1 januari 2023 får ättlingarna till Hans Kungliga Höghet prins Joachim endast använda sina titlar som greve och grevinna av Monpezat, eftersom deras tidigare titlar som prins och prinsessa av Danmark kommer att upphöra.”

9 saker ni (kanske) inte visste om drottningen

Hur bra koll har ni på den danska regenten?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.