Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Marwa blev mobbad – nu hyllar hon sin lärare

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I sitt inlägg på Facebook beskriver Marwa Karim hur läraren Ronald Krathmann blev en så viktigt del av hennes revansch. Hon illustrerar inlägget med ett foto när Ronald gratulerar henne till att ha tagit studenten.
Foto: Privat
"Han var faktiskt väldigt sträng, ganska hård, men på ett positivt sätt som fick mig att verkligen kämpa", säger Marwa Karim om sin lärare Ronald Krathmann.
Foto: Jhonny Sjokvist / MANYOOOS PHOTOGRAPHY

Marwa Karim, 21, hyllar den pensionerade läraren Ronald Krathmann, 69, som stöttade och hjälpte henne under en svår period i skolan – och hennes inlägg har blivit en succé på Facebook.

– Han förtjänar det verkligen. Han frågade först och främst hur jag mådde, vilket ingen annan hade gjort. Han pratade med mig, och lyssnade, berättar Marwa Karim, som efter flera års mobbning lyckades få upprättelse.

Marwa Karim var bara 12 när hon första gången träffade Ronald Krathmann på Håstaskolan i Hudiksvall. Hon var mobbad både i och utanför skolan, mobbarna spottade på henne, misshandlade henne, retade henne, frös ut henne och skrattade åt henne varje dag.

Dagen när hon träffade Ronald Krathmann började en vändning. Han såg henne, tog henne på allvar, blev hennes mentor och så småningom hennes lärare på gymnasiet.

– Jag kände direkt att han ville hjälpa mig. Vi fick en jättebra relation, han fick mig att växa som människa, och vi har fortfarande en bra relation, berättar hon.

Marwa Karim berättar att Ronald Krathmann pratade med andra elever, med föräldrar, men framför allt fanns han alltid där för henne.

En viktig del

– Men han ställde krav också. Han letade rätt på mig när jag skolkade, han övertalade mig att orka komma till skolan överhuvudtaget. Han kom överens med min mamma att de skulle ha kontakt, han ställde krav att jag skulle skaffa bättre betyg, lära känna nya människor.

– Han var faktiskt väldigt sträng, ganska hård, men på ett positivt sätt som fick mig att verkligen kämpa, säger hon.

I sitt inlägg på Facebook beskriver Marwa Karim, som i dag är undersköterska på Gävle sjukhus och föreläser om mobbning, hur läraren blev en så viktigt del av hennes revansch. Hon illustrerar inlägget med ett foto när Ronald gratulerar henne till att ha tagit studenten.

"Han var faktiskt väldigt sträng, ganska hård, men på ett positivt sätt som fick mig att verkligen kämpa", säger Marwa Karim om sin lärare Ronald Krathmann.
Foto: Jhonny Sjokvist / MANYOOOS PHOTOGRAPHY

Hon minns vad Ronald Krathmann sa till henne den där första tiden: "Det finns så mycket du kommer åstadkomma i framtiden. Jag förstår att det är jobbigt men jag känner på mig att du kommer lyckas ta dig ur den här fruktansvärda situationen. Jag kommer finnas här för dig och hjälpa dig. Vi gör det tillsammans."

"En hjärtevärmare"

Ronald Krathmann är i dag pensionerad efter sammanlagt 38 år som lärare. Han är jätteglad över den här hyllningen från en av hans elever.

– Det här är en hjärtevärmare, ska du veta. Det är faktiskt inte så ofta som man får kredd på det där viset. Men det är ingenting som jag går och skäms för. Jag beundrar Marwa för vad hon har gjort, och jag beundrar hennes mamma som funnits där, säger Ronald Krathmann.

Att det även i kommentarerna till Marwa Karims inlägg dyker upp en rad andra gamla elever som vittnar om lärarens viktiga roll för dem och deras anhöriga gör honom inte mindre glad.

– Utanförskap och mobbning är inte så enkelt, för det är inte alltid vi får signaler från de utsatta själva. Vi jobbar ju i team, med rektor och alla kolleger, för att kunna undersöka att det står rätt till med alla och ibland ser vi det själva, men ofta är det andra kompisar och föräldrar som larmar, säger han.

Marwa Karim arbetar förutom inom sjukvården också som föreläsare i skolor, företag och organisationer – om mobbningen och hennes egna erfarenheter.

– Det är skitroligt, men också jobbigt ibland, när jag blir påmind om det jag har varit med om under så många år, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.