Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Marwa, 10, ska utvisas till Marocko – helt ensam

Marwa, 10, riskerar att utvisas. Foto: Privat
Mamma Quafae har ensam vårdnad, men Marwa saknar ID-handlingar. Foto: Privat
Nu vill familjen samla in pengar för att resa till Marocko. Foto: Privat

Tioåriga Marwa Maaraouat riskerar att utvisas ensam. Hon tvingas i så fall lämna Sverige, där hon har både vänner och familj som har uppehållstillstånd.

Trots att DNA visar att hon är sin mammas dotter anses hennes identitet inte vara fastställd – och nu tvingas familjen planera en kostsam resa i ett sista försök att hålla familjen samlad.

– När mina klasskompisar fick veta att jag måste flytta så grät och kramade de mig, säger Marwa.

Tioåriga Marwa Laaraouat bor i Ödeshög tillsammans med sin mamma, sin styvpappa och sina syskon.

Men hennes dagar i Sverige är räknade om inte hennes vänner lyckas hjälpa henne. Hon hotas nämligen av utvisning till Marocko, något som kan tvinga henne bort från sin mamma och sina syskon. 

Alla har uppehållstillstånd – utom Marwa

Marwa har bott i Sverige i tre år och trivs i skolan där hon går i fjärde klass.

– Jag trivs jätte-, jättebra i skolan. När mina klasskompisar fick veta att jag måste flytta så grät och kramade de mig, säger hon.

Marwas mamma Quafae Zaghtour har ensam vårdnad om henne, och i likhet med sina andra barn har Quafae uppehållstillstånd i Sverige – men Marwas ansökan om uppehållstillstånd har möts av avslag. 

– I det första beslutet ifrågasatte Migrationsverket att pappan inte givit sitt medgivande till flytten, det var därför vi ville ha ensam vårdnad för Marwas mamma. I nästa beslut stod det, enkelt beskrivet: ”Visst, du har fått vårdnaden för Marwa, men hon har inga ID-handlingar”, säger advokat Baharak Vaziri som jobbar pro bono för att hjälpa Marwa och Quafae.

Avsaknaden av ID-handlingar gör alltså att Marwa ska utvisas ändå. 

Marwa kan utvisas, trots att mamman har ensam vårdnad. Foto: Privat

DNA-analys bekräftar släktskap

I Migrationsverket beslut fastslås att ”konsekvenserna för ett barn av att skiljas från sin förälder särskilt ska beaktas”, men trots att en DNA-analys visar på att Marwa med största sannolikhet är Quafaes dotter även i biologisk mening räcker inte detta. Marwa måste bevisa sin identitet för att få stanna i Sverige, oavsett var hennes mamma bor.

”I ärenden om uppehållstillstånd på grund av anknytning – som är aktuellt i Marwas fall - finns ett grundläggande krav på att man ska kunna bevisa sin identitet. I det här fallet har Marwa inte gjort det, och vår bedömning är att flickan skulle kunna få fram identitetshandlingar. Frågan om vem som har vårdnaden är juridiskt sett något annat än styrkt identitet. Släktskapet är också fastställt, men det visar inte barnets identitet, alltså namn, medborgarskap och födelsetid.” skriver Iréne Sokolow, presskommunikatör på Migrationsverket i ett mejl.

 

LÄS ÄVEN: Frisören Babak, 29, utvisas efter missen

 

Tvingas resa till Marocko

För att få tag på de handlingar som krävs måste Quafae åka till Marocko, en resa som är kostsam för familjen på flera sätt.

– Jag har kontakt med en advokat i Marocko, men det är inte så lätt som det låter. Vi vet inte om Marwas pappa lever eller inte, och det innebär mer jobb och mer pengar till advokaten, säger Baharak Vaziri.

Om inte Quafae, tillsammans med Baharak Vaziri och Helena Fredriksson som engagerat sig i Marwas fall, lyckas få fram Marwas ID-handlingar så kommer hon att utvisas – ensam. 

Tanken är att hon i så fall ska bo hos sina morföräldrar, men enligt Baharak Vaziri och Helena Fredriksson är de gamla och sjuka, och inte lämpade att ta hand om en tioåring. 

Migrationsverket delar dock inte den bilden.

”Vår bedömning är fortfarande att det finns ett ordnat mottagande i Marocko i form av nära släktingar som Marwa har vuxit upp med. Det är inte bara morföräldrarna som finns där utan även annan släkt, som hon har bott med tidigare.” skriver Iréne Sokolow.

”Skulle sakna min familj”

För att ha råd att bekosta resan till Marocko och andra utlägg som krävs för att driva Marwas process har nu en insamling startats för att hjälpa Marwa stanna i Sverige.

Marwa berättar att osäkerheten kring utvisningen gör henne orolig och följer med henne under hela dagen.

– Det jag skulle sakna allra mest är mina vänner och min familj.