Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Martina Montelius utsattes av kulturprofilen Arnault

18 kvinnor riktade i DN anklagelser mot Jean-Claude Arnault i samband med höstens metoo-rörelse. Foto: ERICH STERING / DN
En av de 18 kvinnorna var dramatikern och regissören Martina Montelius. Foto: OLLE SPORRONG
Jean-Claude Arnault är gift med Katarina Frostenson. Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL

18 kvinnor vittnade förra året i DN om sexuella trakasserier och övergrepp som begåtts av kulturprofilen Jean-Claude Arnault. 

Dramatikern och författaren Martina Montelius var en av dem. 

– Det jag berättade om i Dagens Nyheter var bara en liten pusselbit i en väldigt omfattande bild, säger hon till P4 Extra. 

Jean-Claude Arnault har hela tiden nekat till alla anklagelser.

Under Metoo-rörelsen förra hösten trädde 18 kvinnor fram i DN och anklagade kulturprofilen Jean-Claude Arnault för sexuella trakasserier och övergrepp – något han hela tiden nekat till. 

Granskningen blev startskottet för en av Svenska Akademiens största kriser någonsin – och ledde till massavhopp och att institutionen bröt allt samarbete med kulturprofilen. 

En av de 18 kvinnorna som vittnade om övergreppen och trakasserierna var dramatikern och författaren Martina Montelius, som också är skribent på Expressen Kultur. 

– Det jag berättade om i Dagens Nyheter var bara en liten pusselbit i en väldigt omfattande bild. En hel fresk av otidigheter och oanständigheter som han har sysslat med i decennier, säger hon till P4 Extra.

Martina Montelius utsattes av kulturprofilen

Martina Montelius berättade först för en publik i Borås kulturhus – där hon befann sig för att intervjua författaren Alexandra Pascalidou – att hon var en av kvinnorna som trädde fram. Därefter hörde Sveriges radio av sig. 

– I den här mycket lilla kulturvärlden, och inte minst teaterbranschen, har det funnits en sådan underlig tyst överenskommelse om att vissa saker pratar man om, men ändå inte. Det blir nästan som dråpliga historier. Det var först under Metoo-rörelsen förra hösten som folk började förstå att det här är allvarligt, säger hon till P4 Extra. 

Martina Montelius är dotter till akademiledamoten Kristina Lugn. Men trots kopplingen till Akademien har hon inte pratat om Kulturprofilen med sin mamma med hänvisning till den sekretess som råder inom Akademien. 

Martina Montelius: ”Väldigt befriande”

Om tiden efter publiceringen i Dagens Nyheter säger Martina Montelius: 

– Det har varit omvälvande och väldigt befriande. När artikeln kom så var det fullständigt fantastiskt att slå upp tidningen och läsa det. 

I juni tidigare i år åtalades Jean-Claude Arnault för två fall av våldtäkt. Enligt åtalet har båda brotten förövats i hans övernattningslägenhet i Stockholm mot samma kvinna under 2011. Han nekar till anklagelserna. 

– Han är både bestört och uppgiven. Han säger att det här är totalt fel och att han är helt oskyldig till det som påstås. Det saknas teknisk bevisning, som det ofta gör i sådana här fall. Sedan ska det avgöras på människor runtomkring, sju år senare. Då tycker jag att man borde tänkt en gång till innan man väcker ett åtal, sade hans advokat Björn Hurtig när åtalet väcktes. 

Jean-Claude Arnault nekar till alla anklagelser. 

– Han säger att det här är totalt fel och att han är helt oskyldig till det som påstås, har hans försvarsadvokat Björn Hurtig tidigare sagt till Expressen.