Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Martin Melin rasar mot förbudet: Åt helvete

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Martin Melin är upprörd över barnförbudet på kaféet på Kungsholmen i Stockholm.

Kaféet på Kungsholmen i Stockholm vill förbjuda småbarn i sina lokaler. 

Förbudet har upprört känslor bland läsare och föräldrar. 

– Jag tycker att det är åt helvete, rent ut sagt, säger Martin Melin till Expressen.se.

Men flera läsare är positiva till beslutet.

Kaféet Nelly's på Kungsholmen i Stockholm förbjuder små barn att komma in på kaféet. 

Detta markerades förra lördagen med en skylt med texten "För allas trevnad råder barnförbud i lokalen", skriver Vårt Kungsholmen. Skylten är nu borttagen.

Flera föräldrar som Expressen.se pratat med har åsikter om förbudet. 

Polisen och Robinson-vinnaren Martin Melin har skrivit om föräldraskap i boken "Coola pappor". Han tycker att de flesta små barn kan sköta sig i publika miljöer.

– Jag tycker att det är åt helvete, rent ut sagt. Man får väl säga till föräldrarna till de barn som stör. Precis som man säger till en vuxen som stör, säger han till Expressen.se.

Författaren Marcus Birro tycker att det är sorgligt på alla sätt.

– Det är pengar, ego och profit som räknas. Själv hade jag hellre sett krogar förbjuda packade människor, de stör betydligt mer än barn gör, säger han. 

Men alla är inte upprörda. I en läsaromröstning på Expressen.se tycker 78 procent av de röstande att man ska kunna förbjuda barn på fik. Flera läsare som kommenterat artikeln på nätet uppmuntrar initiativet. 

"Underbart! Åker in till Stockholm i eftermiddag enbart för att fika på Nellys, dricksa rejält och tacka för ett bra initiativ" skriver signaturen Ninni Själv. 

"De som inte vill bli störda av småbarnskrik måste också få  en plats att gå till för att slippa oväsen" skriver signaturen "Jeppedi".

"Jobbigt med ungar som skriker"

Monica Eisenman har gett ut flera kokböcker och har själv drivit kafé. Även om hon inte tycker att man kan förbjuda barn tycker hon att man som förälder måste förstå att man inte kan ta med sig barnen jämt.

– Man kan inte förbjuda barn på ett kafé, men man kan inte släpa in en barnvagn hursomhelst på ett kafé eller en restaurang. Det finns oftast inte plats för det. Om en restaurang eller ett kafé ber en att inte ta med barnvagnen in tycker jag att man måste respektera det, säger hon till Expressen.se.

Programledaren Kitty Jutbring förstår beslutet. 

– Det är ju helt klart diskriminering, men samtidigt tycker jag att det är rätt jobbigt med ungar som skriker, så jag kan fatta att folk vill gå till kaféer utan barn. På ett sätt är det ju skönt, då vet man ju att man inte är välkommen och slipper sitta och oroa sig över att de ska störa sig på ens unge, säger Kitty Jutbring till Expressen.se

Men hon tycker att argumentet, att de förbjuder barn för att de springer på golvet och kan riskera att välta ut varmt kaffe, är knäppt. 

– De borde kunna säga åt föräldrarna att de kommer att gå där med varmt kaffe, och säga till dem att hålla koll på sina barn. Det känns som att de angrep problemet i fel ände, säger hon.

Ingen DO-anmälan

Det har inte gjorts någon anmälan till Diskrimineringsombudsmannen, men DO:s jurist Per Holfve är ändå tveksam till det barnfria kaféet.

– Att motivera åldersgränser av kommersiella syften är inte tillåtet. Du får inte säga "Här vill vi ha barnfritt" för att gynna affärerna, säger han till TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.