Under fredagen publicerade Martin Melin, polis i Stockholm och tidigare vinnare av dokusåpan "Expedition Robinson", ett långt inlägg om hur han ser på det rådande läget inom polisen. Foto: Cornelia NordströmUnder fredagen publicerade Martin Melin, polis i Stockholm och tidigare vinnare av dokusåpan "Expedition Robinson", ett långt inlägg om hur han ser på det rådande läget inom polisen. Foto: Cornelia Nordström
Under fredagen publicerade Martin Melin, polis i Stockholm och tidigare vinnare av dokusåpan "Expedition Robinson", ett långt inlägg om hur han ser på det rådande läget inom polisen. Foto: Cornelia Nordström
Melin pekar på de låga löner och dåliga arbetsvillkor som han menar att poliser får utstå i dag. Foto: Maja Suslin/Tt / TT NYHETSBYRÅNMelin pekar på de låga löner och dåliga arbetsvillkor som han menar att poliser får utstå i dag. Foto: Maja Suslin/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Melin pekar på de låga löner och dåliga arbetsvillkor som han menar att poliser får utstå i dag. Foto: Maja Suslin/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Martin Melin om krisen: "På väg mot ett stup"

Publicerad

Polisen Martin Melin har sett sina duktiga kolleger tappa både gnista och motivation.

Nu uppmanar han politikerna och cheferna att lyssna på de poliser som säger att kåren går på knäna.

"För i helvete - på ren svenska - öppna ögonen och inse att vi är på väg mot ett stup, och det rullar fortare och fortare för var dag", skriver han i ett hyllat inlägg på Facebook.

Under fredagen publicerade Martin Melin, polis i Stockholm och tidigare vinnare av dokusåpan "Expedition Robinson", ett långt inlägg om hur han ser på det rådande läget inom polisen.

Inlägget, som innehåller skarp kritik riktad mot både politiker och polischefer, har på mindre än ett dygn gillats av 20 000 personer och delat vidare av hälften så många.

– Jag såg på sociala medier att vissa tyckte att polisen "gnällde". Jag ville därför förklara varför vi "gnäller". Och det är för att vi bryr oss, säger han själv på lördagsmorgonen.

Han inleder inlägget med att hylla flera av sina kolleger som inte skulle "tveka en sekund över att kasta sig in i en situation där de riskerar att åka på stryk", poliser som vaktar fotbollshuliganer på tunnelbanan, som står vid kravallstaketen och får motta både slag och sparkar.

Varför ska jag riskera att få mina tänder utslagna?

Han skriver:

"Men, nu är det flera av dom som börjar tappa gnistan och motivationen. Det är inte kul längre, säger dom. Något har ändrats. Viljan att 'gripa bus' har försvunnit."

'Jag vill inte riskera att komma hem till min dotter med halva ansiktet bortbränt', säger en av dom.

'Jag tjänar 25 000 kronor i månaden. Varför ska jag riskera att få mina tänder utslagna av en sten', säger en annan."

 

LÄS MER: Så ser krisen inom polisen i Sverige ut

 

Martin Melin.Foto: Cornelia Nordström

Kräver förändring - nu

Melin pekar på de låga löner och dåliga arbetsvillkor som han menar att poliser får utstå i dag. Och kritiken riktar han åt två håll - polischeferna och politikerna:

"Och till de politiker som är ansvariga – varför väljer ni att bara lyssna på cheferna, som tjänar miljoner om året utan att ens komma i närheten av den verksamhet som de styr över, varför lyssnar ni inte på de tusentals poliser som varje dag, med dålig lön och urusla arbetsförhållanden, sliter med att se till att det här samhället inte helt kollapsar?"

Samtidigt vädjar han om omedelbar förändring, med ödesdigra konsekvenser som följd om inget görs.

"Snälla politiker - om vi inte får en ändring nu, i dag, inte nästa vecka – i dag, kommer det gå riktigt, riktigt åt helvete, och i historieböckerna kommer det vara era namn som våra barn och barnbarn kommer läsa om."

 

LÄS MER: Poliserna har fått nog: "Nu räcker det"

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag