Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Martin Melin om krisen: "På väg mot ett stup"

Under fredagen publicerade Martin Melin, polis i Stockholm och tidigare vinnare av dokusåpan "Expedition Robinson", ett långt inlägg om hur han ser på det rådande läget inom polisen.Foto: Cornelia Nordström
Melin pekar på de låga löner och dåliga arbetsvillkor som han menar att poliser får utstå i dag.Foto: Maja Suslin/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Polisen Martin Melin har sett sina duktiga kolleger tappa både gnista och motivation.

Nu uppmanar han politikerna och cheferna att lyssna på de poliser som säger att kåren går på knäna.

"För i helvete - på ren svenska - öppna ögonen och inse att vi är på väg mot ett stup, och det rullar fortare och fortare för var dag", skriver han i ett hyllat inlägg på Facebook.

Under fredagen publicerade Martin Melin, polis i Stockholm och tidigare vinnare av dokusåpan "Expedition Robinson", ett långt inlägg om hur han ser på det rådande läget inom polisen.

Inlägget, som innehåller skarp kritik riktad mot både politiker och polischefer, har på mindre än ett dygn gillats av 20 000 personer och delat vidare av hälften så många.

– Jag såg på sociala medier att vissa tyckte att polisen "gnällde". Jag ville därför förklara varför vi "gnäller". Och det är för att vi bryr oss, säger han själv på lördagsmorgonen.

Han inleder inlägget med att hylla flera av sina kolleger som inte skulle "tveka en sekund över att kasta sig in i en situation där de riskerar att åka på stryk", poliser som vaktar fotbollshuliganer på tunnelbanan, som står vid kravallstaketen och får motta både slag och sparkar.

Varför ska jag riskera att få mina tänder utslagna?

Han skriver:

"Men, nu är det flera av dom som börjar tappa gnistan och motivationen. Det är inte kul längre, säger dom. Något har ändrats. Viljan att 'gripa bus' har försvunnit."

'Jag vill inte riskera att komma hem till min dotter med halva ansiktet bortbränt', säger en av dom.

'Jag tjänar 25 000 kronor i månaden. Varför ska jag riskera att få mina tänder utslagna av en sten', säger en annan."

 

LÄS MER: Så ser krisen inom polisen i Sverige ut

 

Martin Melin.Foto: Cornelia Nordström

Kräver förändring - nu

Melin pekar på de låga löner och dåliga arbetsvillkor som han menar att poliser får utstå i dag. Och kritiken riktar han åt två håll - polischeferna och politikerna:

"Och till de politiker som är ansvariga – varför väljer ni att bara lyssna på cheferna, som tjänar miljoner om året utan att ens komma i närheten av den verksamhet som de styr över, varför lyssnar ni inte på de tusentals poliser som varje dag, med dålig lön och urusla arbetsförhållanden, sliter med att se till att det här samhället inte helt kollapsar?"

Samtidigt vädjar han om omedelbar förändring, med ödesdigra konsekvenser som följd om inget görs.

"Snälla politiker - om vi inte får en ändring nu, i dag, inte nästa vecka – i dag, kommer det gå riktigt, riktigt åt helvete, och i historieböckerna kommer det vara era namn som våra barn och barnbarn kommer läsa om."

 

LÄS MER: Poliserna har fått nog: "Nu räcker det"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.