Martin Melin backar efter kritikstorm

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Martin Melin.

Programledaren och polisen Martin Melin skrev i sin blogg att han tycker att invandrare ska kastas ut ur Sverige för småbrott – oavsett om det är tortyr eller fängelse som väntar. 

Inlägget fick massiv kritik – och nu backar Martin Melin. 

– Det blev jättefel. Jag trodde inte att ett inlägg på min lilla blogg skulle bli så stort. Jag skrev det för hårt, jag backar hundra procent. Men jag är nöjd med att det blev debatt, säger han till Expressen.se.

Det var i måndags som den tidigare Robinson-vinnaren skrev det omdiskuterade blogginlägget om invandringen och flyktingfrågan. 

Melin skrev att invandrare enbart ska få en chans att begå brott: 

"Om man begår TVÅ snatterier så skickas man tillbaka, oavsett om det är fängelse och tortyr som väntar. Då gör i alla fall den som stjäl ett val: snattar jag får jag åka tillbaka – valet är mitt eget." 

Hundratals kommentarer vällde in i en massiv kritikstorm, samtidigt som flera höll med i det Melin skrev. Flera undrade också om han sympatiserade med Sverigedemokraterna. 

Men nu har Melin skrivit ytterligare två inlägg för att förklara sig.

"Retar upp sig"

 Har du förståelse för att inlägget kan missuppfattas och kopplas samman med SD? 

– Ja det har jag, därför har jag förtydligat. Om man bara läser några delar av inlägget kan man få den bilden.  Men jag sympatiserar inte med SD. Vi vill samma sak men på olika sätt. Jag är för ett mångkulturellt samhälle. Jag retar upp mig på att sverigedemokrater tror att jag på något sätt sympatiserar med dem.  

 Ångrar du det du skrev? 

– Med facit i hand, bra fråga, jag vet inte. Men delen om att man ska utvisas om man begår småbrott backar jag från till hundra procent. Jag har förstått att det är en omöjlighet. Det var alldeles för tufft skrivet. Jag skrev det lite hårt för att jag ville ha en debatt om det. Men det blev jättefel. Jag trodde inte att ett inlägg på min lilla blogg skulle bli så stort. 

 Vad fick dig att ändra åsikt? 

– Några av kommentarerna, sedan har jag pratat med människor i min omgivning och vi har kommit fram till att det är svårare än så. Rätt lösning är inte att skicka tillbaka dem utan att se till att de inte hamnar i situationer där de begår brott. Det är ju faktiskt så att 90 procent av alla invandrare inte begår brott, det är snarare så man ska se det.

Värderingar 

Svenska Amnesty riktade hård kritik till Martin Melin efter inlägget.

– En person som begår brott i Sverige, oavsett om det är en invandrare eller en svensk, har rätt att bli straffad enligt det svenska rättssamhället, sade Elisabeth Löfgren till Expressen under tisdagen.

– Det Amnesty säger stämmer, säger Melin. 

I blogginlägget skrev även Martin Melin om värderingar. 

"Kan man tvinga på människor värderingar? I det här fallet – ja. Det kommer liksom med paketet – vi hjälper er från krig, tortyr och katastrof – ni betalar genom att köpa de värderingar vi har här i landet. Behåll gärna era egna, men de som strider mot det här landets, sorry de får ni ge upp. Inte så jättestor uppoffring va?".

– Det står jag för hundra procent. Och då menar jag till exempel saker som barnaga, tvångsgifte och hedersmord. Men religion har jag inga problem med, och att man tar med sig seder hit har jag heller inga problem med. 

Kanal 5 starkt kritiska

Under hösten har Martin Melin synts i Kanal 5 som programledare för Polisskolan. Tv-kanalen har varit i kontakt med Melin och tar starkt avstånd från hans omdiskuterade blogginlägg. 

– Martin tillhör inte våra fasta programledare. Men jag tycker att uttalandet är omdömeslöst och det är definitivt en åsikt som Kanal 5 bestämt tar avstånd från. Martin har nog insett att det blev väldigt fel, jag har pratat med honom och han är ångerfull, säger Dan Panas. 

Polisförbundet vill inte uttala sig om Martin Melins bloggande.

– Vi kan inte uttala oss om enskilda poliser, det här är inget ärende för Polisförbundet, säger en pressansvarig på Polisförbundet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.