Martin Kinnunen utreds för skattebrott

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Martin Kinnunen.
Foto: Sven Lindwall
Paula Bieler.
Foto: Sven Lindwall

SD-ledamoten Martin Kinnunen och en till person kopplad till partiets mediebolag Samtid och framtid utreds för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott, enligt TV4:s Nyheterna.

Förhör har hållits med flera partiföreträdare och husrannsakan ska ha skett hos flera personer - och i en riksdagslägenhet.

- Min inställning är att jag inte begått något brott. Detta är naturligtvis en oerhört påfrestande situation för mig, säger Martin Kinnunen.

Polisen har genomfört en husrannsakan i en riksdagslägenhet hos SD-ledamoten Paula Bieler, som är suppleant i Samtid & Framtid.

- Det har varit en husrannsakan i min övernattningslägenhet. Jag har ingen aning om vad de var ute efter och de frågade inte heller, säger Paula Bieler till Expressen.

Hur kändes det att det var en husrannsakan?

– Det var en ny upplevelse. Det är inget som hör till vanligheterna.

Beslagtog man något?

– Nej. Jag vet inte vad man letade efter, men det hittade man uppenbarligen inte, säger Bieler, som inte misstänks för något brott.

Polisen har också gjort husrannsakan på kontoret hos bolagets revisor.

- De ville titta på redovisningen, säger revisorn och tillägger att han inte är misstänkt för något brott.

Bakgrunden till misstankarna mot Kinnunen är, enligt TV4 Nyheterna, det medieprojekt som partiet sjösatte på allvar efter att Expressen avslöjat den så kallade järnrörsskandalen 2012. När den petade SD-ledamoten Erik Almqvist lämnade riksdagen och partiet fick han ett konsultavtal att hjälpa partiet med ett medieprojekt.

Expressen kunde då avslöja att partiet avsatt nästan fyra miljoner kronor för att sköta Almqvists projekt.

Problemen dök upp på allvar förra året när bolaget hade deklarerat noll kronor i omsättning och noll kronor i utgående moms för perioden oktober till december 2013. Men när Skatteverket hörde av sig visade det sig att bolaget hade omsatt drygt 3,6 miljoner kronor och att den utgående momsen var över 900000 kronor.

Martin Kinnunen, som efter valet i höstas fick en plats som riksdagsledamot, nekar till brott:

- Min inställning är att jag inte begått något brott. Detta är naturligtvis en oerhört påfrestande situation för mig. Det har aldrig funnits något motiv att undkomma skatt och det har heller inte funnits någon risk för att skatt inte skulle ha betalats in även om det ej skedde i tid. Viktigt att påpeka är också att jag personligen inte har haft någon möjlighet att dra egen vinning av detta, säger han.

Utredningen leds av åklagare Jacob Holmberg vid Ekobrottsmyndigheten.

Han är förtegen kring omständigheterna, men bekräftar att det finns en pågående utredning kring Samtid & Framtid.

– Vi har vidtagit utredningsåtgärder och genomfört husrannsakningar, säger han.

Vilka som är misstänkta vill Holmberg dock inte kommentera.

Sverigedemokraternas tillträdande partisekreterare Richard Jomshof säger:

- Det finns, vad jag vet, inget uppsåt. Det är väl ett misstag som rättats till på uppdrag av revisionsfirman som man då anlitade.

Jomshof vill inte berätta om husrannsakan som bland annat gjorts i en riksdagslägenhet där Paula Bieler bor.

- Jag tänker inte tala om exakt vad som nått mig. Jag har naturligtvis haft kännedom om vissa saker men exakt vad tänker jag inte säga, säger Jomshof.

Är det fler i partiet som delgivits misstanke om brott?

- Inte vad jag känner till i alla fall, säger Jomshof.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.