Åklagaren yrkar på fängelse i ett och ett halvt år för Martin Kinnunen för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Foto: Sven LindwallÅklagaren yrkar på fängelse i ett och ett halvt år för Martin Kinnunen för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Foto: Sven Lindwall

Åklagaren yrkar på fängelse i ett och ett halvt år för Martin Kinnunen för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

 Foto: Sven Lindwall
"Jag har inga som helst belägg för det men en magkänsla jag haft under en längre tid, sedan den här utredningen drogs igång, är att det finns politiska krafter som drar i vissa trådar", säger Björn Söder (SD) till Expressen. Foto: Sven Lindwall"Jag har inga som helst belägg för det men en magkänsla jag haft under en längre tid, sedan den här utredningen drogs igång, är att det finns politiska krafter som drar i vissa trådar", säger Björn Söder (SD) till Expressen. Foto: Sven Lindwall

"Jag har inga som helst belägg för det men en magkänsla jag haft under en längre tid, sedan den här utredningen drogs igång, är att det finns politiska krafter som drar i vissa trådar", säger Björn Söder (SD) till Expressen.

 Foto: Sven Lindwall

Martin Kinnunen (SD) riskerar fängelse

Publicerad

SD-ledamoten Martin Kinnunen riskerar fängelse.

Åklagaren yrkar på fängelse i ett och ett halvt år för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

Kinnunens partikamrat Björn Söder - som hördes under rättegången - menar att det kan ligga politik bakom utredningen.

– Det finns politiska krafter som drar i vissa trådar - det är en känsla jag har, säger Söder.

Vid fyratiden på onsdagseftermiddagen avslutades rättegången mot SD-ledamoten Martin Kinnunen i Södertörns tingsrätt. Han har åtalats för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott i härvan runt partiets mediebolag Samtid & Framtid där han är styrelseledamot. Miljonrullningen till bolaget tog fart efter att Expressen avslöjat den så kallade järnrörsskandalen i november 2012. Partiet bestämde sig då för att lägga 3,75 miljoner kronor inklusive moms på ett avtal mellan bolaget och Almqvist. Målet gäller bland annat momshanteringen i bolaget.

Under onsdagen vittnade den tidigare partisekreteraren Björn Söder i rätten. Han menar att det kan finnas politik bakom utredningen mot partikamraten Kinnunen.

– Jag har inga som helst belägg för det men en magkänsla jag haft under en längre tid, sedan den här utredningen drogs igång, är att det finns politiska krafter som drar i vissa trådar. Det är en känsla jag har, men jag har inga belägg för det, säger Söder till Expressen.

"Enorma resurser"

Vad bygger du den känslan på?

– Utifrån min vetskap om den här historien så borde den vara ur världen för länge sen, säger Söder och tillägger:

– Man har också kommit med olika infallsvinklar under resans gång och därmed får jag känslan att det är politiska krafter bakom.

Martin Kinnunen, som nekar till brott, säger:

– Jag får hoppas att jag får en rättvis prövning här i rätten.

– Jag kan bara konstatera att det lagts enorma resurser på den här utredningen och att tillvägagångssätten ibland upplevts som märkliga.

Märkliga? Vad menar du då?

– Beslutet om husrannsakan och hur man hämtade mig från början men att man aldrig genomförde någon husrannsakan. Helt enkelt hur medlen inte stod i proportion till vad man gjorde. Det var en del märkligheter kan jag tycka, men huruvida det här skiljer sig från andra utredningar det har jag svårt att värdera, säger Kinnunen.

Vice chefsåklagaren: "Det förvånar mig"

Vice chefsåklagare Jakob Holmberg säger om påståendet att politik finns i utredningen:

– Det förvånar mig. Mitt uppdrag som åklagare är att inleda förundersökning när det finns anledning att brott som finns under allmänt åtal har förövats. Det är ett skallkrav – det måste vi göra. Det andra är att vi utreder brottet naturligtvis och ser om det går att väcka åtal mot någon. Det tredje är att vi processar i domstolen. Vi väcker åtal om det finns skäl till det. Det är vi skyldiga att göra också.

Holmberg har yrkat på att Martin Kinnunen döms till fängelse i ett och ett halvt år.

– Det är en logisk följd av det åtal som han lagt som jag tycker är felaktigt, säger Martin Kinnunen om fängelseyrkandet.

Förutom Kinnunen är också SD:s tidigare partikassör och ekonomichef Per Björklund åtalad. Han är åtalad för medhjälp till grovt skattebrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott. Han nekar också till brott. Dom väntas fredag 5 februari.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag