Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Martin Kinnunen (SD) riskerar fängelse

Åklagaren yrkar på fängelse i ett och ett halvt år för Martin Kinnunen för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.
Foto: Sven Lindwall
"Jag har inga som helst belägg för det men en magkänsla jag haft under en längre tid, sedan den här utredningen drogs igång, är att det finns politiska krafter som drar i vissa trådar", säger Björn Söder (SD) till Expressen.
Foto: Sven Lindwall

SD-ledamoten Martin Kinnunen riskerar fängelse.

Åklagaren yrkar på fängelse i ett och ett halvt år för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

Kinnunens partikamrat Björn Söder - som hördes under rättegången - menar att det kan ligga politik bakom utredningen.

– Det finns politiska krafter som drar i vissa trådar - det är en känsla jag har, säger Söder.

Vid fyratiden på onsdagseftermiddagen avslutades rättegången mot SD-ledamoten Martin Kinnunen i Södertörns tingsrätt. Han har åtalats för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott i härvan runt partiets mediebolag Samtid & Framtid där han är styrelseledamot. Miljonrullningen till bolaget tog fart efter att Expressen avslöjat den så kallade järnrörsskandalen i november 2012. Partiet bestämde sig då för att lägga 3,75 miljoner kronor inklusive moms på ett avtal mellan bolaget och Almqvist. Målet gäller bland annat momshanteringen i bolaget.

Under onsdagen vittnade den tidigare partisekreteraren Björn Söder i rätten. Han menar att det kan finnas politik bakom utredningen mot partikamraten Kinnunen.

– Jag har inga som helst belägg för det men en magkänsla jag haft under en längre tid, sedan den här utredningen drogs igång, är att det finns politiska krafter som drar i vissa trådar. Det är en känsla jag har, men jag har inga belägg för det, säger Söder till Expressen.

"Enorma resurser"

Vad bygger du den känslan på?

– Utifrån min vetskap om den här historien så borde den vara ur världen för länge sen, säger Söder och tillägger:

– Man har också kommit med olika infallsvinklar under resans gång och därmed får jag känslan att det är politiska krafter bakom.

Martin Kinnunen, som nekar till brott, säger:

– Jag får hoppas att jag får en rättvis prövning här i rätten.

– Jag kan bara konstatera att det lagts enorma resurser på den här utredningen och att tillvägagångssätten ibland upplevts som märkliga.

Märkliga? Vad menar du då?

– Beslutet om husrannsakan och hur man hämtade mig från början men att man aldrig genomförde någon husrannsakan. Helt enkelt hur medlen inte stod i proportion till vad man gjorde. Det var en del märkligheter kan jag tycka, men huruvida det här skiljer sig från andra utredningar det har jag svårt att värdera, säger Kinnunen.

Vice chefsåklagaren: "Det förvånar mig"

Vice chefsåklagare Jakob Holmberg säger om påståendet att politik finns i utredningen:

– Det förvånar mig. Mitt uppdrag som åklagare är att inleda förundersökning när det finns anledning att brott som finns under allmänt åtal har förövats. Det är ett skallkrav – det måste vi göra. Det andra är att vi utreder brottet naturligtvis och ser om det går att väcka åtal mot någon. Det tredje är att vi processar i domstolen. Vi väcker åtal om det finns skäl till det. Det är vi skyldiga att göra också.

Holmberg har yrkat på att Martin Kinnunen döms till fängelse i ett och ett halvt år.

– Det är en logisk följd av det åtal som han lagt som jag tycker är felaktigt, säger Martin Kinnunen om fängelseyrkandet.

Förutom Kinnunen är också SD:s tidigare partikassör och ekonomichef Per Björklund åtalad. Han är åtalad för medhjälp till grovt skattebrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott. Han nekar också till brott. Dom väntas fredag 5 februari.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.