Martin Kinnunen nekar till grovt skattebrott

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
SD-ledamoten Martin Kinnunen nekar till brott.
Foto: Sven Lindwall

SD-ledamoten Martin Kinnunen nekar till brott.

Han ska nu fundera på om han kan sitta kvar på sina partiuppdrag under tiden som brottsutredningen pågår.

- Viktigt att påpeka är också att jag personligen inte har haft någon möjlighet att dra egen vinning av detta, säger Kinnunen till Expressen.

TV4 avslöjade under måndagskvällen att SD-ledamoten Martin Kinnunen utreds för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott i anslutning till Samtid & Framtid AB, som ägs av Sverigedemokraterna. I uppgifter till TV-kanalen påstods att husrannsakan skett hemma hos Kinnunen - något som han nekar till:

- Nej. Det har inte skett någon genomsökning hemma hos mig eller på min arbetsplats. Man har heller inte begärt att få någon dokumentation från mig. Däremot fanns det beslut om husrannsakan men det beslutet utnyttjades aldrig, säger Kinnunen i en mejlintervju med Expressen.


Nekar till brott

Kinnunen nekar också till brott:

- Min inställning är att jag inte begått något brott. Detta är naturligtvis en oerhört påfrestande situation för mig. Det har aldrig funnits något motiv att undkomma skatt och det har heller inte funnits någon risk för att skatt inte skulle ha betalats in även om det ej skedde i tid. Viktigt att påpeka är också att jag personligen inte har haft någon möjlighet att dra egen vinning av detta, säger han och fortsätter:

- En revision av bolagets ekonomi genomfördes vid denna period av våra revisorer men tyvärr blev inte detta klart förrän efter att skatteverket påbörjat sin granskning vilket också är orsaken till att vi påfördes detta skattetillägg. Det är min förhoppning att de oklarheter som föreligger ska klarna under utredningens gång.

Kinnunen menar att felet - att bolaget angav noll kronor i omsättning för den granskade perioden när den i själva verket var drygt 3,6 miljoner kronor - beror på andra:

- Förklaringen jag fått från bolagets revisor, eftersom fakturan var upprättad och fanns fullt synlig i bokföringen, är att det berodde på att deklarationsombudet glömt att föra in momsen för denna faktura på momsdeklarationen.

Vem bär ansvar för att det blev fel?

- Jag är styrelseledamot så jag har givetvis ansvar för redovisningen. Dessa uppgifter har dock under hela min period i styrelsen skötts av konsulter som jag trott skött sina arbetsuppgifter korrekt. Efter att vi uppdagade brister hos denna konsult sa vi upp avtalet och bytte samarbetspartners.

Hur ser du på att verka som riksdagsledamot under den tid som du är brottsmisstänkt?

- Hur mina uppdrag kommer att påverkas under utredningens gång är något jag kommer att fundera över och besluta i samråd med partiet. Jag har just nu ingen aning om hur lång tid denna utredning kommer att pågå, säger Kinnunen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.