Rättegången mot Martin Kinnunen inleddes på tisdagen. Han står åtalad för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott Foto: Sven LindwallRättegången mot Martin Kinnunen inleddes på tisdagen. Han står åtalad för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott Foto: Sven Lindwall

Rättegången mot Martin Kinnunen inleddes på tisdagen. Han står åtalad för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott

 Foto: Sven Lindwall
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson uttalar på tisdagen sitt stöd för partikamraten Kinnunen: "Jag förstår ju hans sida av det här", säger han. Foto: Pelle T NilssonSverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson uttalar på tisdagen sitt stöd för partikamraten Kinnunen: "Jag förstår ju hans sida av det här", säger han. Foto: Pelle T Nilsson

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson uttalar på tisdagen sitt stöd för partikamraten Kinnunen: "Jag förstår ju hans sida av det här", säger han.

 Foto: Pelle T Nilsson

Martin Kinnunen får Åkessons stöd

Publicerad

Riksdagsledamoten Martin Kinnunen (SD) riskerar som mest sex års fängelse.

Men när den stora skattebrottsrättegången inleddes på tisdagen fick han partiledningens fulla stöd.

– Jag förstår ju hans sida av det här, säger partiledaren Jimmie Åkesson.

Och något besked om vad som skulle ske om Kinnunen döms - det vill han inte ge.

Medan partikamraten i Stockholm stod inför rätta anklagad för dubbla grova skattebrott, skattebrott och grovt bokföringsbrott var partiledaren Jimmie Åkesson i tingsrättens säkerhetssal i Göteborg.

Men i Göteborg var rollerna ombytta. En man stod där åtalad för att ha hotat att “plocka” Jimmie Åkesson under ett valmöte för två år sedan.

Åkesson: "Förstår Martin Kinnunens sida"

Men nu kommenterar SD-ledaren för första gången öppet skattebrottshärvan som har kopplingar till två av partiets bolag: Blåsippan AB och dotterbolaget Samtid & Framtid.

– Jag förstår ju Martin Kinnunens sida av det här, att det helt saknas uppsåt, sa Jimmie Åkesson efter att rättegången i Göteborg avslutats och han med säkerhetspolisens hjälp lotsats ut bakvägen till en väntande bil.

Om Martin Kinnunen döms. Kan han då vara kvar och representera partiet?

– Vi får väl återkomma till det när vi har sett en dom, sa Jimmie Åkesson och fortsatte:

– Döms han då är det så. Lagen är ju som den är, men att det skulle finnas något uppsåt eller någon ambition på något sätt att begå brott här, det är uppenbart att det inte är så.

Skattemiljoner

Åklagaren menar att det i vart fall funnits ett så kallat likgiltighetsuppsåt då det deklarerats över en och en halv miljon kronor för lite i inkomstskatter och moms. I praktiken innebär det att åklagaren menar att Kinnunen och partiets tidigare partikassör och ekonomichef Per Björklund, som samtidigt står åtalad för medhjälp, struntat i konsekvenserna av att inte sköta redovisningen korrekt.

I måndags kunde Expressen publicera nya uppgifter i den del av affären som rör ett avtal med Sverigedemokraternas tidigare ekonomisk-politiske talesperson och riksdagsledamot Erik Almqvist.

Järnrörsskandalen briserade

Ett av mejlen är ett så kallat letter of intent, en avsiktsförklaring, som Jimmie Åkesson skickade ut till övriga medlemmar av partiledningen inför att avtalet gjordes med Erik Almqvist. I och med avtalet kunde Almqvist fakturera 3,75 miljoner kronor inklusive moms, lika mycket som han skulle ha fått i ersättning från riksdagen för resten av mandatperioden, om han inte tvingats lämna sina uppdrag som en följd av järnrörsskandalen som just briserat.

Avtalet finns i utredningen och har utretts av åklagare men ingår inte i åtalet.

Frågan har varit om det rör sig om ett skenavtal för att ge Erik Almqvist en ersättning för att han lämnar sina uppdrag eller, som partiet officiellt säger, ett avtal om tjänster som Almqvist skulle utföra i bolaget Samtid & Framtid.

"Väldigt längesedan"

Jimmie Åkesson säger nu att han är trött på diskussionen.

– Det är en ersättning för det uppdrag som beskrivs i avtalet, säger han.

I går publicerade vi ett mejl där det finns ett letter of intent från dig, där du kopplar det nya konsultuppdraget till att han avslutar uppdraget i riksdagen.

– Det är väldigt längesedan och alla turer som har varit. Men det är väldigt svårt att driva ett sådant här projekt på deltid. En förutsättning för att han skulle få det här på konsultbasis under en två-tre årsperiod var ju också att han frigjordes från andra jobb och andra uppdrag. Om det var så att han samtidigt skulle sitta i riksdagen hade det avtalet inte varit aktuellt.

Här knyts konsultuppdraget ändå till att han slutar sitt uppdrag i riksdagen. Det är lätt att dra slutsatsen att ersättningen är kopplad till att han lämnar riksdagen.

– Jag förstår att ni ser det så, men tittar man på vad som skett därefter så har han fullföljt avtalet och Samtiden har fullföljt avtalet och Samtidens ägare har fullföljt avtalet. Därmed är saken som den är, säger Jimmie Åkesson.  

På frågan om hur det går ihop med Jimmie Åkessons deklarerade nolltolerans mot rasism att ingå avtal med partiföreträdare som precis avslöjats med att gå runt med järnrör i centrala Stockholm och uttrycka sig rasistiskt och sexistiskt mot personer i omgivningen säger Jimmie Åkesson att partiet inte tar hänsyn till politiska åsikter i val av konsulter.

"Bäst förutsättningar"

– Vilka politiska åsikter som konsulter vi anlitar har, det är inget vi bedömer vare sig i det här eller i något annat fall.

Men Erik Almqvist är väl ingen konsult vem som helst i det här läget?

– Han är i det här sammanhanget den som vi såg hade bäst förutsättningar för att driva vidare det här projektet och det är den bedömning som jag har gjort. Däremot förlorade han de politiska uppdrag han hade.

Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag