Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Martin Kinnunen fälls för bokföringsbrott

Martin Kinnunen fälls för bokföringsbrott.Foto: Sven Lindwall
Vice chefsåklagare Jakob HolmbergFoto: Sven Lindwall

Martin Kinnunen döms för bokföringsbrott.

Efter Expressens avslöjande fälls SD-ledamoten nu av Svea hovrätt för härvan i partiets mediebolag Samtid & Framtid.

Men redan innan domen har han sagt att den inte kommer att påverka hans politiska engagemang.

"Denna dom har inte vunnit laga kraft utan jag hoppas på en ny prövning", skriver Martin Kinnunen i en kommentar om domen.

Klockan 11 på tisdagsförmiddagen kom domen från Svea hovrätt. Martin Kinnunen döms till villkorlig dom och böter för bokföringsbrott.

Härvan i bolaget tog fart efter att Expressen avslöjat den så kallade järnrörsskandalen och Sverigedemokraterna bestämde sig för att i början av 2013 köpa ut järnrörsmannen Erik Almqvist från riksdagen genom att ge honom ett konsultavtal på nästan fyra miljoner kronor med bolaget.

Trots att miljonrullningen fortsatte till bolaget, som drogs med svåra problem att rekrytera och lansera partitidningen Samtiden, så sköttes inte bokföringen. Problemen började rullas upp efter att Skatteverket hört av sig och upptäckt att bolaget inte redovisat en mångmiljonfaktura för sista kvartalet 2013 - vilket ledde till att bolaget skulle betala in moms och ett skattetillägg på över 900 000 kronor.

Expressen avslöjade att Kinnunen inte talade sanning

I våras dömdes SD:s tidigare partikassör och chefsekonom Per Björklund av Södertörns tingsrätt för medhjälp till bokföringsbrott eftersom han hade anlitats för att sköta just bokföringen. Tingsrätten friade däremot styrelseledamoten Martin Kinnunen. Hans huvudsakliga försvarslinje var att han litade på att bokföraren skötte sitt jobb och att han inte fick några signaler om att bokföringen inte sköttes under det granskade året 2013.

 

LÄS MER David Baas avslöjande: SD:s Kinnunen talade inte sanning i rätten

 

Men kort tid efter rättegången i tingsrätten kunde Expressen - med hjälp av flera interna mejl - avslöja att Kinnunen inte talade sanning när han hördes i rätten. SD-ledamoten hade fått upprepade signaler om att bokföringen inte sköttes - men svarat att han inte ville ta i sådana administrativa frågor.

När målet nådde Svea hovrätt i förra månaden var Expressens avslöjande en central del i vice chefsåklagare Jakob Holmbergs nya bevisning.

Ska inte avsäga sig några uppdrag

Martin Kinnunen skriver i ett mejl till Expressen att han är överraskad över domen:

"Jag har idag tagit del av domen och pratat med Tomas Ohlsson. Vi är båda mycket överraskade och Ohlsson har rekommenderat mig att överklaga vilket vi nu kommer att göra.

Vi finner det mycket märkligt att rätten dragit så långtgående slutsatser av formuleringarna i ett enskilt mail när det tydligt framgick av vittnesförhören att inget av dessa vittnen kände till att någon hade tittat på bokföringen. Det var således logiskt och ingen varningssignal att man då inte kunde se om bokföring påbörjats."

Kinnunen tillägger:

"Denna dom har inte vunnit laga kraft utan jag hoppas på en ny prövning. Oavsett har jag inte för avsikt att förändra mitt politiska engagemang i riksdagen. Vad gäller förtroendefrågan är det i första hand upp till mitt parti att avgöra och där känner jag idag ett starkt förtroende. Det bör samtidigt understrykas att hovrätten inte anser att det funnits något uppsåt samt att ingen bestrider faktumet att alla skatter och avgifter betalades innan utredningen påbörjades samt att ingen dragit någon som helst ekonomisk vinning av detta."

Vice chefsåklagare Jakob Holmberg säger om domen:

– Domen är korrekt. Han döms för bokföringsbrott av normalgraden till villkorlig dom kombinerat med 150 dagsböter. Det är ett högt dagsbotsbelopp. Detta motsvaras då av tre månaders fängelse. Som förstagångsförbrytare i Sverige så får man normalt sett inget fängelsestraff utan man får en villkorlig dom och en övervakningstid.

Tror du att det kan gå vidare till Högsta domstolen?

– Min bedömning är att detta inte kommer att gå vidare till Högsta domstolen. Jag kan inte se från min horisont att det kan finnas frågor som är av principiellt intresse som gör att Högsta domstolen av den anledningen ska ta upp målet, säger Holmberg.

"Hovrätten har lagt betydelse vid mejltrafiken"

Jakob Holmberg noterar att mejlen - som Expressen avslöjade i våras - har haft betydelse för den fällande domen:

– När man läser hovrättens dom så ser man klart att hovrätten har lagt betydelse vid mejltrafiken och även vid de uppgifter som vittnena lämnat angående vad mejlen innehåller, vad samtalsämnet gäller och vilka personer som har skrivit de här mejlen. Sammantaget har de haft betydelse för bedömningen av brottets subjektiva sida, det vill säga den slutsats som hovrätten kommer till att gärningen har begåtts av vart fall av oaktsamhet, som är straffbar.

 

LÄS MER David Baas avslöjande: Hemliga SD-mejlen polisen inte fick se

 

Svea hovrätt har valt att inte skilja Martin Kinnunen från hans uppdrag som riksdagsledamot. Åklagaren hade inte heller yrkat på det:

– Det är en reglering som följer av regeringsformen, alltså grundlagen, och där stadgas att det ska kunna fastställas att en person är uppenbarligen olämplig för uppdraget. Det är oerhört sällsynt. Det finns ett par fall i Sveriges historia där man skiljt en riksdagsledamot från uppdraget. Det här är inte en sådan fråga, har vi bedömt och det har väl inte heller hovrätten bedömt.

Bolaget Samtid & Framtid har kantats av flera olika typer av problem ända sedan det bildades. Är det färdiggranskat nu?

– Det är en fråga som är omöjlig att besvara. Som företrädare för en brottsutredande myndighet så kan jag aldrig besvara frågor som gäller teoretiskt om det skulle pågå förundersökning eller inte, eller om någon person är föremål för någon slags utredning här, säger vice chefsåklagare Jakob Holmberg.

Förutom domen mot Kinnunen ska Samtid & Framtid betala en företagsbot på 300 000 kronor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.