Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Martin Jonssons våldsamma liv

Martin Jonssons belastningsregister sträcker sig över fem A4-ark. Han var i kontakt med psykiatrin bara några dagar innan Lotta mördades. Nu misstänks han för mord. Foto: Polisen
Lotta, 41, ville lämna Martin Jonsson. Då gick han till attack. Hon avled den 7 juni, två dagar efter överfallet. Foto: Privat

-- Hans storebror är dömd för ett av landets mest uppmärksammade mord.

-- Själv våldsdömdes Martin Jonsson, 33, redan en månad efter att han blivit straffmyndig.

Det blev starten på en våldsspiral som har fortsatt snurra från Hallonbergens skinnskallegäng på 90-talet fram till döds- misshandeln av 41-åriga Lotta för en vecka sedan.

Ur det långa belastningsregistret växer en bild fram av vilka som faller offer för hans oprovocerade våld - främmande män och kvinnor han ser som sina.

NÅGRA AV MARTINS MÅNGA BROTT

November, 2000 Skallar man

Martin Jonsson skallar och slår en man på Sundbybergs torg, den 11 november 2000. Ett vittne, som också blir slagen, berättar hur Martin Jonsson verkar glad och hoppar upp och ner samtidigt som han höjer armarna i en slags segerdans.

September, 2011 Bråk med krogvakter

Hamnar i bråk med vakterna på en krog i Sundbyberg efter att han pekats ut för att ha skallat en gäst. Jonsson, som egentligen är portad från krogen sedan tidigare för att ha bråkat, hotar vakterna med att han ska leta upp dem och skjuta dem med pistol.

När en kroggäst som går förbi tumultet ber Jonsson att lugna sig så slår han instinktivt ned honom med ett knytnävslag framför ögonen på vakterna.

Juni, 2013 Misshandlar man på tågstation

En halvtimme efter midnatt åker Jonsson på Lidingöbanan tillsammans med sin dåvarande flickvän. Han går fram till en man i samma tågvagn och frågar om denne vill ha bråk. Tågkonduktören bryter in och ber alla lugna ned sig. När den utsatta mannen går av tåget vid Käppala station tror han att han är säker, eftersom han ser att Jonsson sitter kvar. Jonsson väljer då att springa efter och attackera honom bakifrån. I förhör berättar mannen att det sista han minns innan han tappar medvetandet är hur han får sitt bakhuvud dunkat i marken en handfull gånger.

Under natten mot den 4 juni bryter sig Martin Jonsson in hos ekonomiassistenten Lotta. De har tidigare haft en relation och hon har försökt att lämna honom. Nu går han till ursinnig attack. Skadorna han tillfogar henne är så allvarliga att hon måste kopplas in i en respirator för att hållas vid liv. Men två dagar senare har hoppet om att hennes liv ska gå att rädda slocknat.

Maskinen stängs av. Lotta är död.

Martin Jonsson, som i ett första förhör medger att han är ansvarig för skadorna, är nu misstänkt för mord.

Lotta hade polisanmält Martin Jonsson tidigare, och han togs in på förhör, men Lotta vågade inte fullfölja. Här menar rättsexperten Sven-Erik Alhem att polisen måste bli mycket mer aktiv.

Sven-Erik Alhem Foto: Tomas Leprince

– Kardinalfelet när det gäller våld i nära relationer är att man inte säkrar bevis omgående. Om man hade gjort en videoinspelning med målsägandeförhöret, hade den funnits. Det blir dessutom säkrare, för gärningsmannen vet att det inte lönar sig att hota, säger Alhem.

Dessutom menar han att polisen inte så lätt borde lägga ner fallen, även om den anmälande kvinnan inte vill eller vågar följa upp.

– Om en målsägande inte vill medverka ska man omgående hålla förhör. Visst kan målsägande säga att hon inte vill svara. Men det blir i alla fall en chans att få veta vad som ligger bakom, säger Alhem.

Nu sitter Martin Jonsson i stället häktad för mord. Om han fälls så innebär det ännu ett avsnitt i ett belastningsregister som redan sträcker sig över fem A4-ark.

Misshandlade som 15-åring

Sommaren 1998 fyllde Martin Jonsson 15 och blev straffmyndig. Bara en månad senare utförde han sin första dokumenterade misshandel. Det fortsatte sedan i rasande fart med nya våldsbrott.

I samtliga fall betraktades Jonsson som en strulig yngling och rättsväsendet lämnade över ansvaret till socialtjänsten i Sundbybergs kommun.

Vid tidpunkten gick Jonsson i hög- stadiet i förorten Hallonbergen. På skolfotot från nian syns en pojke med svart tröja, bred käklinje och kort rufsigt hår som ler in i kameran. När han går ur skolan har han bara godkänt i fyra ämnen, sämst betyg i klassen.

En dåtida klasskamrat minns honom som en mobbare.

Martin Jonssons skolfoto

– Han var större och starkare än de flesta. Det utnyttjade han till fullo.

När Martin Jonsson var i 17-årsåldern hade han byggt upp bilden av sig själv som en ökänd våldsverkare som umgicks i skinnskallekretsar i Sundbyberg.

– De flesta i Rissne och Hallonbergen visste vilka de här killarna var. Och folk som kom utifrån och inte visste fick man varna från att börja bråka med dem, säger en man som växte upp i trakten samtidigt.

Vid ett tillfälle blev mannen vittne till hur Martin Jonsson och en kompis misshandlade en jämnårig kille. Angriparna matade knytnävslag i ansiktet på pojken för att sedan skalla honom i ansiktet, och fortsätta att sparka honom i huvudet när han föll till marken.

Misshandeln avbröts först när en annan kille gick emellan och sa att pojken skulle dö om de fortsatte misshandeln.

Sparkade vakt blodig

Någon månad senare, i Hallonbergens centrum, fanns det ingen som ryckte i Martin Jonssons arm och bad honom att sluta. Ingen gick emellan.

Under en sen natt upptäckte förbi-patrullerande väktare en spärrvakt från tunnelbanan, liggande i en pöl av sitt eget blod. Bredvid stod Martin Jonsson och en kumpan och väktarna skulle berätta att de "tjoade och tjimmade".

Efter att Martin Jonsson, enligt vittnesuppgifter, först skrikit att spärrvakten hade ett "judeskägg" jagade de ifatt mannen och slog honom till marken, sparkade honom i huvudet och hoppade jämfota i hans ansikte så att han förlorade det mesta av sin syn och fick en traumatisk hjärnskada.

 

LÄS ÄVEN: Lottas syster: "Det har blivit för vekt i Sverige"

 

Poliserna som svarade på larmet berättade att han skrek "Sieg heil" vid gripandet.

Våldsbrotten bakades in i en och samma dom och den avslöjar att den 17-årige Martin Jonsson levde i en turbulent tillvaro. Efter de upprepade misshandelsfallen, i slutet av 2000, beslutade socialnämnden i Sundbyberg att han skulle omhändertas och han hamnade på ett ungdomshem, ett så kallat paragraf 12-hem.

Redan då ansågs det att hans alkoholkonsumtion var så allvarlig att han behövde en "alkoholavvänjande" behandling.

Tingsrätten dömde honom till tre års sluten ungdomsvård för rånmisshandeln av spärrvakten och de andra våldsdåden. Domen fastställdes senare av Svea hovrätt.

Att den 17-årige skinnskallen som satte skräck i Rissnes jämnåriga nu, över 15 år senare, misstänks ha mördat 41-åriga Lotta förvånar ändå mannen som blev vittne till Jonssons våldskapacitet.

– Jag trodde inte att det skulle gå så långt. Jag har träffat honom några gånger under årens lopp och då har han sagt att han har tacklat av.

Niklas avled av misshandeln

Nyss 21 år fyllda hade Jonsson avtjänat domen och släpptes åter på fri fot. Under tiden hade hans halvbror dömts för ett mycket uppmärksammat mord.

Samma höst skedde en händelse som ledde till att även lillebror Martin Jonsson skulle få ett liv på sitt samvete.

Då 30-åriga Niklas Westman och två kamrater hade varit på fest i hemorten Fagersta. De var på väg hem på natten när Martin Jonsson, som var på besök i staden, gick till angrepp tillsammans med en vän.

Niklas Westman attackerades med ett ursinnigt våld: slag och sparkar och jämfotahopp på huvudet.

– Deras vägar råkade bara korsas. De kände inte ens varandra. Niklas hade inte gjort någonting, det var helt oprovocerat, berättar 30-åringens faster som fick det traumatiska beskedet om den svåra misshandeln.

Jonsson dömdes till fängelse i tio år för försök till mord. Men den fällande domen överklagades till hovrätten som sänkte straffet till åtta års fängelse för bland annat grov misshandel.

– När sorgen började lägga sig kände jag bara ilska och hat mot den där människan, säger Niklas mamma Regina.

Niklas Westman omkom efter misshandeln Foto: / PRIVAT

Bara en månad efter hovrättsdomen avled Niklas Westman på sjukhus av de skador han fått i samband med den grova misshandeln.

Mamman ursinnig

Nyheten om att Martin Jonsson återigen misstänks för ett brott med dödlig utgång har gjort Niklas mamma ursinnig.

– Sorgen kommer upp igen. Det är så hemskt. Jag förstår än i dag inte - och varför just han. Jag tänker: varför gör han så där? Vad är det för något som styr honom att han gör om samma sak hela tiden? Jag skulle vilja veta varför.

När Jonsson avtjänade fängelsestraffet kom han i kontakt med Maria som arbetade som kriminalvårdare på Hall-anstalten.

– Han var han inställsam, övertrevlig, charmerande och manipulativ. Jag förstår att tjejer faller för honom när han lägger den sidan till.

Men Maria såg även tecken hos Martin Jonsson som hon upplevde som farliga. Internt slog hon larm om att han inte borde släppas ut från anstalten.

– Jag sa att det går inte att släppa ut honom. Han kommer att ha ihjäl någon. Han är farlig, säger hon.

Protesten var förgäves. Under hösten 2010 frigavs han villkorligt efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt straff. Även den här gången var han villkorligt frigiven.

Att våldsamma gärningsmän behandlas så är ett svek mot kvinnorna, menar advokaten Elisabeth Massi Fritz som är expert på våld i nära relationer.

 

LÄS ÄVEN: Elisabeth Massi Fritz: Varför gjordes inte mer för Lotta?

 

– Sedan är det en viktig fråga att förövaren var villkorligt frigiven trots att man bedömde honom som hotfull. Förövaren skulle ha suttit kvar i fängelse. Åklagaren borde ej ha hävt anhållningsbeslutet och lagt ned förundersökningen.

Dessutom borde Lotta fått skydd, menar hon. Men också där sveks hon, som så många andra kvinnor i samma situation.

– I Lottas fall och i många andra fall där jag har företrätt kvinnor som blivit mördade har samhället svikit dem. I alla de fall jag har haft inklusive Lottas fall har det funnits hot och hotbilder. Om rättsväsendet hade givit Lotta det skydd hon behövde hade hon ej varit död i dag. Lotta var hotad och det var känt, säger Elisabeth Massi Fritz och fortsätter:

– Det är dags att vi börjar ta mäns våld mot kvinnor på allvar och det med hårdhandskarna mot förövarna.

Kort efter frisläppandet inledde han en relation med en kvinna. Efter ett halvår tillsammans flyttade paret in i en gemensam lägenhet i Sundbyberg.

Martin Jonsson Foto: Privat

Efter ett bråk om bilder på en tidigare pojkvän tryckte Jonsson upp en kniv mot halsen på flickvännen. I förhör berättar hon:

– Det kändes verkligen som att han skulle kunna döda mig vid det tillfället. Samtidigt så visste jag inte, då Martin hade gjort liknande saker tidigare. Det är så att Martin verkade gilla när han hade ett sådant övertag på mig och plötsligt backade han undan efter att ha hållit kniven mot min hals upp mot en minut.

Hon lyckades springa ut på balkongen och hotade med att hoppa från tredje våningen. Martin Jonsson stegade ut och kastade ner henne i balkong- golvet. Smärtan som uppstod fick henne att skrika - och fyra grannar valde att larma polisen.

Förhållandet tog slut. Ytterligare ett misshandelsfall mot flickvännen uppdagades och fallen gick till rättegång. Rättegången bakades samman med flera andra brott och i december 2011 dömdes Jonsson för bland annat fyra fall av misshandel. Trots en lång lista av våldsbrott undgick han fängelsestraff och påföljden blev skyddstillsyn med särskild behandlingsplan.

Ett yttrande från frivården visar att Jonsson då hade tagit steget ut från myndigheternas strålkastare. Vid fyra tillfällen när frivården har kallat honom så dök han inte upp. Någon samarbets-överenskommelse mellan frivården och psykiatrin, som domen om skyddstillsyn föreskriver, blir aldrig av.

I yttrandet skriver man:

"Inga andra insatser har heller kunnat planeras på grund av Jonssons ointresse av förändringsinsatser samt hans bristfälliga samarbete med frivården då han inte velat lämna nödvändig information om sin sociala situation och personliga levnadsförhållanden."

Dödshotade kvinna

NÅGRA AV MARTINS MÅNGA BROTT

November, 2000 Skallar man

Martin Jonsson skallar och slår en man på Sundbybergs torg, den 11 november 2000. Ett vittne, som också blir slagen, berättar hur Martin Jonsson verkar glad och hoppar upp och ner samtidigt som han höjer armarna i en slags segerdans.

September, 2011 Bråk med krogvakter

Hamnar i bråk med vakterna på en krog i Sundbyberg efter att han pekats ut för att ha skallat en gäst. Jonsson, som egentligen är portad från krogen sedan tidigare för att ha bråkat, hotar vakterna med att han ska leta upp dem och skjuta dem med pistol.

När en kroggäst som går förbi tumultet ber Jonsson att lugna sig så slår han instinktivt ned honom med ett knytnävslag framför ögonen på vakterna.

Juni, 2013 Misshandlar man på tågstation

En halvtimme efter midnatt åker Jonsson på Lidingöbanan tillsammans med sin dåvarande flickvän. Han går fram till en man i samma tågvagn och frågar om denne vill ha bråk. Tågkonduktören bryter in och ber alla lugna ned sig. När den utsatta mannen går av tåget vid Käppala station tror han att han är säker, eftersom han ser att Jonsson sitter kvar. Jonsson väljer då att springa efter och attackera honom bakifrån. I förhör berättar mannen att det sista han minns innan han tappar medvetandet är hur han får sitt bakhuvud dunkat i marken en handfull gånger.

I juni 2013 träffar han en ny kvinna. Han flyttar in hos henne och hennes två barn och bor där i två månader fram till att hon kastar ut honom.

Tidigt i förhållandet hamnade paret i bråk om kvinnans tidigare pojkvän. Martin Jonsson ska då ha tryckt upp henne mot en vägg och hållit baksidan av en kniv mot hennes hals.

Händelserna avlöste sedan varandra, enligt kvinnans egen redogörelse som sedan ledde till grund för en rättegång.

En morgon när paret vaknade slog gav han henne ett par hårda knytnävsslag mot ryggen. Han spottade henne i ansiktet och förolämpade henne sexuellt, bet henne sedan i näsan tills hon började blöda. I förhör berättar kvinnan att hon försökte att hålla sig från att skrika eftersom barnen befann sig i bostaden.

När förhållandet tog slut fortsatte Martin Jonsson att höra av sig via telefon och sms. Meddelandena varierade i karaktär. Ena stunden beklagade han sig över sitt narkotikamissbruk för att i nästan hota med att han skulle döda både sin tidigare flickvän och hennes familj.

Martin Jonsson dömdes till fängelse i två år och sex månader för bland annat grov kvinnofridskränkning, utpressning samt övergrepp i rättssak.

Straffet avtjänades och i oktober förra året frigavs Martin Jonsson. I en riskbedömning som Kriminalvården gjorde inför frigivningen så kom man fram till att det förelåg hög risk att Jonsson skulle misshandla kvinnor igen, skriver Aftonbladet.

Samma rapport pekar ut honom som mycket impulsstyrd och aggressiv. Ett långvarigt bruk av anabola steroider ökade på den risken ytterligare, bedömde man.

Sedan frisläppandet har han nyligen börjat stödja Soldiers of Odin på Facebook. I januari deltog han i den främlingsfientliga Folkets demonstration.

Martin Jonsson har också haft kontakter med supportergruppen Djurgårdens fina grabbar.

– Någonstans i utkanten. Men det är ingen som förekommer frekvent, säger en supporterpolis som känner till Martin Jonsson.

Minnesplats för Lotta Foto: Alex Ljungdahl

Har du sett honom i något våldsammanhang?

– Inte vad jag vet, inte i fotbollssammanhang.

Samtidigt började han uppvakta Lotta.

Försökte bli inlagd

En bekant som känt honom under många år träffade honom bara dagar innan Lotta dödades. Jonsson ska då enligt mannen ha berättat att han försökt söka psykiatrisk vård och att han ville bli inlagd.

Hans bekant uppmanade honom att på nytt försöka ta kontakt med psykiatrin.

– Han var trasig och slut, helt förstörd, blicken var dimmig. Han borde ha fått vård i det skicket, det var en ren katastrof, säger mannen.

Han hörde aldrig Martin Jonsson prata om Lotta. När de träffades i förra veckan ska han ha sagt att han mådde dåligt och hade ångest för att han hade gjort slut med sin tjej.

Förstod du då att han var farlig?

– Ja jag tänkte att han borde få vård. Han var labil, det är en stor kille, men just i den här stunden tänkte jag faktiskt inte att han var farlig eftersom han var så fruktansvärt sänkt.

Expressen har sökt Martin Jonssons advokat Krister Jansson. Han har tidigare sagt att Jonsson medger handlingen men bestrider rubriceringen mord eftersom hans klient har lidit av vanföreställningar.