Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Martin Jonsson får sänkt straff för mordet

Martin Jonsson vid hovrättsförhandlingarna. Foto: Anton Gymark
Lotta Rudholm slogs ihjäl i juni. Foto: Privat
Camilla Rudholm, Lottas syster, är mycket besviken på hovrättsdomen. Foto: Alex Ljungdahl
Martin Jonsson höll en lägre profil och satt mestadels orörlig i hovrätten. Foto: Anton Gymark

115 kilo anabolapumpad kroppsbyggare som med sina knytnävar slog ihjäl Lotta Rudholm, 60 kilo.

I dag meddelade Svea hovrätt dom mot Martin Jonsson, 33:

18 års fängelse.

Det innebär att livstidsstraffet rivs upp.

"Så besviken, ville ha livstid", skriver Lottas syster Camilla Rudholm i ett sms till Expressen.

Så resonerar hovrätten i domen:

• "Omständigheterna kring gärningen är sammantaget sådana att de tydligt talar för ett högre straff än normalpåföljden fjorton års fängelse. Förhållandena är dock inte sådana att de motiverar fängelse i arton år eller på livstid. Fråga uppkommer då om straffvärdet bör höjas på grund av att Martin Jonsson tidigare har gjort sig skyldig till allvarlig våldsbrottslighet. I denna del gör hovrätten följande överväganden.

• Som tingsrätten får förstås har det avgörande skälet för att bestämma påföljden till livstids fängelse varit att Martin Jonsson tidigare frekvent har återfallit i särskilt allvarlig brottslighet och att det krävs någon form av riskbedömning innan han kan släppas ut i samhället igen. Tingsrätten har utförligt redogjort för de tidigare domar som har legat till grund för denna bedömning (se tingsrättens dom s. 40 ff.).

• Den omständigheten att Martin Jonsson tidigare har dömts för flera fall av grov misshandel och misshandel av normalgraden talar också enligt hovrättens mening i skärpande riktning vid straffmätningen. Det ska dock beaktas att de allvarligaste gärningarna tre fall av grov misshandel begicks under åren 2000 och 2004, dvs. för mer än tio år sedan, samt att Martin Jonsson inte tidigare har dömts för uppsåtligt dödande eller försök till uppsåtligt dödande. Sammantaget anser hovrätten att Martin Jonssons tidigare brottslighet inte innebär att påföljden ska bestämmas till fängelse på livstid."

Efter två dagars hovrättsförhandlingar, och en veckas betänkande, kom hovrättsdomen mot Martin Jonsson. Han döms bland annat för mord, men livstidsstraffet röjs undan för det längsta tidsbestämda fängelsestraffet för mord: 18 år. Det innebär att Martin Jonsson kan vara en fri man igen redan om tolv år eftersom det svenska rättssystemet tillämpar tvåtredjedelsfrigivning.

I skadeståndsdelen sker det däremot inga förändringar, enligt hovrättsdomen.

I domen resonerar hovrätten: "Även om det inte utgör någon förmildrande omständighet går det inte vid en samlad bedömning att bortse från att Martin Jonsson har begått gärningen med likgiltighetsuppsåt och inte med avsiktsuppsåt."

Camilla Rudholm, Lottas syster, är mycket besviken på hovrättsdomen. I sms till Expressen kommenterar hon den nya domen:

"Ville verkligen att han skulle få livstid". Han är farlig", skriver hon.

Camilla Rudholm, Lottas syster, är mycket besviken på hovrättsdomen. Foto: Alex Ljungdahl

Camilla Rudholm poängterar, att hon inte vill att fler människor ska bli utsatta för Martin Jonssons skoningslöshet.

Under första dagen av förhandlingen i Svea hovrätt höll Martin Jonsson en lägre profil än i tingsrätten och satt mestadels orörlig.

Polisen efter mordet på Lotta Rudholm: "Det värsta jag sett"

Även när skadorna efter den besinningslösa misshandeln räknades upp, satt den morddömde 33-åringen orörlig som en staty och blickade mestadels neråt.

Videoförhör från tingsrätten spelades upp och härdade uttryckningspoliser berättade om synen som mötte dem i Lottas vardagsrum tidigt på morgonen den 4 juni.

Martin Jonsson höll en lägre profil och satt mestadels orörlig i hovrätten. Foto: Anton Gymark

– Man är förberedd på mycket i mitt yrke. Men det där var jag inte förberedd på. Det var det värsta jag har sett, vittnade en polis.

Dödsmisshandeln var kulmen på ett knappt halvårs terror som Martin Jonsson, tidigare dömd för grov kvinnofridskränkning och dödsmisshandel, utövade mot Lotta Rudholm.

Martin Jonsson: "Hon ligger sönderslagen framför mig"

Martin Jonsson själv har under rättegångarna hävdat att han inte minns något av det massiva våld han dödade henne med.

– Jag vaknar upp och hon ligger sönderslagen framför mig, berättade han i tingsförhöret.

Använde du våld? frågade åklagare Tobias Kudrén.

– Det är en dum fråga. Ja, men jag minns inte, svarade Martin Jonsson.

Lotta Rudholm slogs ihjäl i juni. Foto: Privat

Tingsrätten dömde 33-åringen till livstids fängelse för mord och bland annat förtal.

Men Martin Jonsson har ansett att han bör dömas för grovt vållande till annans död och få ett tidsbestämt straff. Därför överklagade han domen till hovrätten.

"Hon skulle vara så präktig och duktig"

Han anser inte heller att han borde dömas för förtal, vilket gäller telefonsamtalet han ringde till Lotta Rudholms arbetsgivare i vilket han lät smutskasta henne.

– Hon skulle vara så präktig och duktig och jag ville bara ge igen på något vis, svarade han i det tidigare tingsrättsförhöret, om varför han hade ringt arbetsgivaren.

Martin Jonssons advokat, Krister Jansson, har konsekvent avböjt att kommentera fallet utanför rättssalen.

– Jag kan inte kommentera det, har varit advokatens standardsvar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!