Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Martin Jonsson döms till livstids fängelse

Martin Jonsson fick sin livstidsdom under tisdagen.
Foto: Facebook / FACEBOOK
Lotta Rudholm slogs ihjäl den 4 juni.
Foto: Privat
Martin Jonsson i en taxi på väg hem till Lotta.
Foto: POLISEN
Martin Jonsson hade låtit skägget växa till rättegången.
Illustration: Helen Rasmusen
Martin Jonsson med sin advokat Krister Jansson i rätten.
Illustration: Helen Rasmusen

Martin Jonsson, 33, döms till livstids fängelse för mordet på Lotta Rudholm, 41.

Domen meddelades av Solna tingsrätt på tisdagsförmiddagen.

– Vi har inte hittat några förmildrande omständigheter, säger domaren i målet, rådman Charlotte Scheutz.

Martin Jonsson döms till livstids fängelse för sammanlagt åtta åtalspunkter: Mord, misshandel vid två olika tillfällen, grov fridskränkning olaga hot vid två tillfällen, förtal, skadegörelse, ringa narkotikabrott, och två fall av dopningsbrott.

Tingsrätten: "Angrepp enbart från Martin Jonssons sida"

Så här skriver tingsrätten om mordet på Lotta Rudholm:

"Martin Jonsson har inte fått några egna skador efter händelsen, bortsett från en liten sårskada under foten efter att han råkat trampa i det glassplitter som hamnade i trappuppgången i samband med att polisen slagit in fönstret till entrén, och det står helt klart att angreppet skett enbart från Martin Jonssons sida och att Anncharlott Rudholm inte har haft någon chans överhuvudtaget att försvara sig", skriver rätten och fortsätter:

"Vad särskilt gäller det sistnämnda ska nämnas att Martin Jonsson uppgett att han vid tidpunkten vägde omkring 115 kilo. Anncharlott Rudholm vägde enligt obduktionsprotokollet 59 kg och var 160 centimeter lång. Det var således en betydande fysisk underlägsenhet för Anncharlott Rudholm gentemot Martin Jonsson."

Slag och sparkar mot ansiktet

Lotta Rudholm slogs ihjäl av Martin Jonsson i sin lägenhet tidigt den 4 juni. Kammaråklagare Tobias Kudrén krävde under rättegångens avslutning att Jonsson skulle dömas till livstids fängelse för mord.

Efter domen säger åklagaren nu:

– Jag kan konstatera att tingsrätten delat min uppfattning om vad den tilltalade ska dömas för och vilken påföljd som ska dömas ut. Jag vill inte tala i termer om att jag är nöjd med domen – det är svårt att använda uttrycket nöjd i ett så här tragiskt fall – men tingsrättens dom borde stå sig väl vid en överprövning i hovrätten.

Martin Jonsson med sin advokat Krister Jansson i rätten.
Foto: Helen Rasmusen

– Även om jag argumenterat för att bevisningen i vissa avseenden ska tolkas på annat sätt än vad tingsrätten gjort, så är det uppenbart att tingsrätten noga övervägt hur bevisningen ska värderas och motiverat detta på ett tydligt sätt. När det gäller de rent juridiska överväganden som har behövt göras så är jag och tingsrätten i princip helt överens.

Martin Jonsson har isolerats från andra på häktet

Martin Jonssons försvarare, advokat Krister Jansson, ville att hans klient enbart skulle dömas för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död och få ett tidsbestämt fängelsestraff.

Inför domen har Martin Jonsson isolerats från andra intagna på häktet.

"Jonsson är häktad för ett i media mycket uppmärksammat mord. Jonsson har som person exponerats mycket i media med bild och detaljer om aktuellt brott. Jonsson har en dokumenterad psykisk ohälsa", skriver handläggaren på häktet i beslutet om att Jonsson ska vara avskild.

"Häktet bedömer att det skulle innebära fara ur säkerhetspunkt att placera Jonsson, Martin i gemensamhet/samsittning".

"Utsatte kvinnan för ett omfattande våld"

Martin Jonsson i en taxi på väg hem till Lotta.
Foto: / POLISEN

Solna tingsrätt har skrivit ett pressmeddelande om domen där de berättar om resonemanget kring dödsmisshandeln. Bland annat tas de grova våldbrotten i Martin Jonssons förflutna upp som ett skäl till varför han borde ha insett att våldet mot Lotta var dödligt."Det finns inget i mordutredningen som tyder på att han hade planerat att döda kvinnan när han en tidig morgon efter en festkväll åkte hem till henne, men han har dock tidigare egen erfarenhet av hur våld mot huvud i ett fall har lett till döden och i ett annat fall till bestående hjärnskador."

"Han utsatte kvinnan tämligen omgående för ett omfattande våld, främst mot huvudet. När hon blödde kraftigt larmade han 112. Tingsrätten anser att mannen redan under misshandeln måste ha förstått att risken var uppenbar att våldet kunde leda till hennes död. Han var därmed likgiltig inför vad som kunde hända och tingsrätten anser att likgiltigheten varit så stor att den gränsade till att han måste ha förstått att kvinnan förmodligen skulle dö. Kvinnan dog den 7 juni av sina omfattande hjärnskador."

"Han har utsatt en närstående för upprepat allvarligt våld och detta har skett i hennes hem. Kvinnan var styrkemässigt helt underlägsen mannen. Han har dessutom tidigare straffats för särskilt allvarlig våldsbrottslighet."

"Mannens samlade våld mot kvinnan innebär att gärningen ska rubriceras som mord.", skriver tingsrätten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.