Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Martin Jonsson,
33, dödade Lotta

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Efter den brutala misshandeln av Lotta slog Martin Jonsson, 33, själv larm om vad som hade hänt.
Under tisdagen klockan 17.07 stängdes respiratorn, där Lotta legat med livsuppehållande åtgärder, av. Hennes liv gick helt enkelt inte att rädda.

Martin Jonsson, 33, har erkänt att han tillfogade ekonomiassistenten Lotta, 41, de livshotande skadorna som ledde till hennes död. 

Efter att respiratorn stängts av utreds han nu misstänkt för mord – efter flera månaders terror mot Lotta.

– Lotta har varit för rädd för att göra en anmälan, berättar en nära anhörig.

Martin Jonsson var villkorligt frigiven från ett längre fängelsestraff – natten mot den 4 juni bröt han sig in hos ekonomiassistenten Lotta och gick till våldsam attack.

I Kriminalvårdens senaste beslut om anstaltsplacering, från mars 2014, står det: "Martin Jonsson har tidigare dömts för brott vid upprepade tillfällen och han missbrukar narkotika. Han beskrivs i journalanteckningar som labil med aggressionsproblematik och hotfull."

Efter den brutala misshandeln av Lotta slog han själv larm om vad som hade hänt. Han greps av polisen klockan 05.40 på lördagsmorgonen och anhölls av vice chefsåklagare Fredrik Karlson klockan 09.57:

– På jouren fick jag en dragning om vad som hänt initialt. Då var det bland annat att det var väldigt mycket våld mot en kvinna. Hon låg på sjukhus och var inte hörd. Han hade inte heller kunnat höras ordentligt på grund av sitt tillstånd.

Jonsson medgav inte försök till mord

Den 6 juni begärdes Martin Jonsson häktad för försök till mord. Under häktningsförhandlingen medgav han att han "tillfogat alla skador som Lotta har".

Men:

– Han medgav sannolika skäl för en annan rubricering, för ett annat brott, säger åklagaren Johan Lengholm.

Martin Jonsson påstod också att han lidit av vanföreställningar. Men en anhörig till Lotta berättar att Jonsson, samma vecka som Lotta dödades, sökte psykiatrisk vård tillsammans med henne.

– Vi var många som var otroligt oroliga för henne. Och jag vet inte om hon hotades att följa med eller om hon inte vågade annat. Jag blev chockad när jag fick höra det, vi har varit så oroliga för henne, säger personen.

Uppgifterna ska enligt Aftonbladet utredas eftersom de inte är bekräftade av psykiatrin.

Lottas liv gick inte att rädda

När 33-åringen häktades under måndagen var det som misstänkt för försök till mord – men förutsättningarna för utredningen förändrades radikalt under tisdagen. Då, klockan 17.07, stängdes respiratorn, där Lotta legat med livsuppehållande åtgärder, av.

Hennes liv gick helt enkelt inte att rädda.

Under tisdagen klockan 17.07 stängdes respiratorn, där Lotta legat med livsuppehållande åtgärder, av. Hennes liv gick helt enkelt inte att rädda.

Nu utreds fallet med Lotta som ett misstänkt mord.

– Det är fruktansvärt. Hon har blivit mördad. Vi har gjort allt för att det här inte ska hända. Sista tiden var hon livrädd, har en anhörig till Lotta berättat för Expressen.

"Vill du dö?"

Martin Jonsson har tidigare dömts för flera brott. 2014 dömdes han för grov kvinnofridskränkning till två och ett halvt års fängelse.

Enligt Aftonbladet hotade och misshandlade han då en kvinna som han hade ett förhållande med. Vid ett tillfälle ska han ha frågat henne om hon ville dö samtidigt som han tryckte en kniv mot hennes hals. Han ska sedan ha dragit med den slöa sidan över halsen och sagt att han nästa gång skulle göra det med den vassa, skriver Aftonbladet.

En annan gång gav han under tvång kvinnan två val - antingen skulle han krossa hennes underliv eller så skulle ha bryta hennes revben.

Kvinnan, vars lilla barn befann sig i samma lägenhet, valde revbenen. Martin Jonsson ska då ha föreslagit att hon skulle skrika ner i kudden så att barnet inte skulle höra.

"Hon har varit livrädd"

Även Lotta hade haft en kortare relation med Martin Jonsson. Det var när hon valde att avsluta den som hennes liv förvandlades till ett verkligt helvete.

Det har hennes anhöriga berättat.

– Hon sa tidigt att hon inte ville ha med honom att göra, men hon har varit livrädd. Man märkte hans aggressivitet och hans kontrollbehov var enormt. Han har varit väldigt hotfull och trakasserat och misshandlat henne flera gånger, har en person berättat.

Under sin sista tid i livet tvingades Lotta flytta mellan olika adresser på grund av den förföljelse hon var utsatt för.

Men Lotta vågade aldrig anmäla.

– Hon var hos polisen vid ett tillfälle, då hade hon just fått panik och kände att hon var tvungen. Men hon blev så oseriöst bemött där att hon tröttnade efter ett tag och gick hem, berättar en anhörig till Lotta.

Martin Jonsson har dömts flera gånger tidigare.

Men trots att det inte fanns någon anmälan greps till slut – och anhölls – Martin Jonsson som misstänkt för grov kvinnofridskränkning mot henne.

Det skedde så sent som för två veckor sedan. Men anhållandet hävdes av en åklagare. Förklaringen som getts är att målsägaren – det vill säga Lotta – inte ville medverka i utredningen. Hon vågade helt enkelt inte.

Dömdes för dopningsbrott

Efter frigivandet kunde 33-åringen alltså söka upp, bryta sig in och misshandla Lotta. Ett överfall som ledde fram till hennes död.

Martin Jonsson har ett långt brottsregister.

* Han dömdes första gången redan 1998 för misshandel till vård inom socialtjänsten.

* Tre år senare, år 2001, dömdes han för grov misshandel, misshandel och häleri. Den gången blev straffet tre års sluten ungdomsvård.

* Det första fängelsestraffet utdömdes 2004, då för misshandel och skadegörelse. Den 18 mars året därpå fälldes han för en lång rad nya brott, däribland grov misshandel, narkotikabrott och dopningsbrott.

Straffet blev åtta års fängelse.

* Han har också sedan tidigare meddelats kontaktförbud gentemot en annan man.

Senaste förhöret i söndags

Nu sitter alltså 33-åringen på nytt häktad. Han sitter frihetsberövad på häktet i Sollentuna, utan några restriktioner. Det innebär att han kan kommunicera med yttervärlden, läsa nyhetstidningar, lyssna på radio och titta på tv.

Han kan kommunicera fritt? 

– Ja, säger advokat Krister Jansson, 33-åringens försvarare.

Det senaste förhöret med Martin Jonsson hölls i söndags.

– Jag satt med där, men hans inställning och allt får du läsa om i protokollet som är offentligt, så slipper jag uttala mig, säger Krister Jansson som inte vill säga något mer.

I protokollet erkänner dock Martin Jonsson att det alltså är han som har tillfogat Lotta alla skador.

I samband med häktningsförhandlingen beslutade tingsrätten också att 33-åringen ska genomgå en sinnesundersökning.

Åtal ska väckas senast den 20 juni.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.