Martin Jonsson, 33, beskrivs som trasig

Martin Jonsson beskrivs som en "trasig och rastlös människa" av en bekant.
Foto: Polisen
Han har erkänt att han misshandlade Lotta så allvarligt att hon dog av skadorna.
Foto: Privat

Martin Jonsson, 33, hade kontakt med psykiatrin bara dagar innan han slog ihjäl Lotta, 41.

Det uppger en bekant till honom som tecknar en bild av en trasig och rastlös person utan spärrar.

– Jag tycker att det är vidrigt, jag skulle inte hälsa på honom i dag. Att det har gått som det har gått är Martins fel, men psykiatrin har också ett ansvar, säger hans bekant.

Under torsdagen omhäktade 33-årige Martin Jonsson, som är misstänkt för att ha misshandlat Lotta, 41, så grovt att hon senare avled av sina skador.

En bekant till Martin Jonsson beskriver honom så här:

– Han var en trasig och rastlös människa. Det märktes att något inte stämde. Han var snäll och nästan lite tillbakadragen, men vad jag har förstått har han inga spärrar.

Bekanta sedan flera år

De båda var bekanta med varandra sedan ett par år tillbaka, de har träffats ytligt ett flertal gånger men aldrig umgåtts privat.

Martin Jonssons bekant kände till hans kriminella och våldsamma bakgrund och att han suttit i fängelse. Däremot visste han inte om att Martin Jonsson var dömd för grova kvinnofridskränkningar.

Martin Jonsson har erkänt att det var han som misshandlade Lotta. I förhör har han påstått att han led av vanföreställningar.

En anhörig till Lotta har berättat att Martin Jonsson sökte psykiatrisk vård tillsammans med henne samma vecka som Lotta dödades.

– Vi var många som var otroligt oroliga för henne. Och jag vet inte om hon hotades att följa med eller om hon inte vågade annat. Jag blev chockad när jag fick höra det, vi har varit så oroliga för henne, säger personen.

Uppgifterna är inte bekräftade av psykiatrin.

Träffades en kort tid innan

Martin Jonssons bekant berättar att han träffade honom bara dagar innan Lotta dödades. Jonsson ska då enligt mannen ha berättat att han försökt söka psykiatrisk vård och att han ville bli inlagd.

Hans bekant uppmanade honom att på nytt försöka ta kontakt med psykiatrin.

– Han var trasig och slut, helt förstörd, blicken var dimmig. Han borde ha fått vård i det skicket, det var en ren katastrof, säger mannen.

Han hörde aldrig Martin Jonsson prata om Lotta. När de träffades i förra veckan ska han ha sagt att han mådde dåligt och hade ångest för att han hade gjort slut med sin tjej.

Förstod du då att han var farlig?

– Ja jag tänkte att han borde få vård. Han var labil, det är en stor kille, men just i den här stunden tänkte jag faktiskt inte att han var farlig eftersom han var så fruktansvärt sänkt.

"Det är vidrigt"

En kort tid efter deras möte bröt sig Martin Jonsson in i Lottas lägenhet och misshandlade henne så svårt att hon senare avled. Beskedet om det fruktansvärda som hade hänt fick mannen som är bekant med Martin Jonsson på söndagen.

– Jag tänkte att det var vidrigt, stackars kvinna. Sedan var jag förbannad eftersom han faktiskt hade sökt vård, säger han och fortsätter:

– Jag skulle inte hälsa på honom i dag. Att det har gått som det har gått är Martins fel, men psykiatrin har också ett ansvar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.