Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Martin friades efter resning i HD

"Självklart är det viktigt att skydda barnen men det har gått överstyr" säger Martin.

Martin, 33, satt två år och tio månader i fängelse för misstankar om att han skakat sin dotter.

Men allt visade sig vara fel.

Efter resning i Högsta domstolen gick han fri.

Händelserna som ledde fram till den över tio år långa rättsprocessen inträffade vid en bilresa i september 2004.

Dottern satt i bilbarnstolen intill pappan.

- Efter en bit kräks hon, sen ramlar nappen ur på ett konstigt sätt. Jag tänker: oj måste stanna. Ser inte ut att må bra. När jag stannar slår hennes hjärta som mitt hjärta, men det ska ju slå dubbelt så fort.

Dottern hade sedan födseln haft en rad problem som svårigheter att få syre, andningsuppehåll och blodförgiftning.

Men Martin kom att misstänkas för misshandel sedan påstådda shaken baby syndrome-symtom hittats på dottern. I den kommande hovrättsdomen intygade professor Olof Flodmark, då ledare för det informella skakvåldsnätverket Mio-gruppen, att dotter hade utsatts för kraftigt våld genom skakning.

Har ifrågasätts

Martin dömdes för grov misshandel och vållande till annans död. I tingsrätten hade han friats men när Flodmark i hovrätten anlitades som expertvittne, om den hjärnblödning hos flickan som kopplats till skakvåld, blev det en fällande dom.

Vetenskapen bakom skakvåld har dock kommit att ifrågasättas med åren och HD beviljade resning i januari 2013. Jovan Rajs, rättsläkare, och Peter Krantz, vetenskapligt råd i Socialstyrelsen, vittnade till Martins fördel. December 2014 lade åklagaren ner åtalet.

- Självklart är det viktigt att skydda barnen men det har gått överstyr. De som förespråkar den här diagnosen är duktiga på marknadsföring men det är helt fel forum, säger Martin.

Olof Flodmark har inte velat kommentera. På fråga om det aktuella fallet med den friade Martin säger han:

- Nej, jag har inga synpunkter som lämpar sig för Expressen.