Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Martin fick cancer två gånger – varnar andra

Martin Svensson, 28, har varit sjuk i testikelcancer två gånger.
Foto: Fredrik Sandevärn/Ung cancer
Trots att smärtan i pungen blev värre skulle det dröja nästan ett år innan han sökte vård.
Foto: Shutterstock

När Martin Svensson, 28, fick ont i pungen skämdes han så mycket att han inte vågade söka vård.

Först när hans ena bröst började växa bokade han tid hos läkaren.

Då hade han varit sjuk i testikelcancer i nästan ett år.

– Vi måste bryta stigmat för män att prata om den här sjukdomen, säger han.

Senhösten 2009. Martin Svensson har precis avslutat ett träningspass när han märker att något är fel. Den vänstra testikeln är öm och lite svullen.

– Jag ignorerade det redan från början. Jag visste inte riktigt hur jag skulle tackla det, vem jag skulle prata med. Sen var det en liten pinsamhetsfaktor i att försöka fråga sig fram om var man ska undersöka testiklarna. Som man har man ju ingen gynekolog man kan gå till på samma sätt som kvinnor kan, säger Martin Svensson.


LÄS MER: Lilian, 26, har överlevt cancern två gånger

Hittade en klump i bröstet

Trots att smärtan i pungen blev värre skulle det dröja nästan ett år innan han sökte vård. Och då var det dessutom för ett helt annat besvär.

Under våren hade en bula börjat växa under vänster bröstvårta som vätskade och gjorde ont. Till slut berättade han om bröstklumpen för sin mamma.

– Jag hade jättekomplex för den hela sommaren. Men vi trodde aldrig att det skulle vara cancer, vi trodde att det skulle vara en infektion eller inflammation, säger Martin Svensson.

Efter ett första besök på vårdcentralen fick han en remiss för mammografi. Den då 22-åriga Martin Svensson fick sitta i ett väntrum omgiven av kvinnor i 40-årsåldern.

– Det var bara att svälja stoltheten. Jag bestämde mig där och då för att ta reda på vad som var fel, säger han.

Testikelcancer

■ Varje år diagnosticeras omkring 300 män med testikelcancer i Sverige. Det är den vanligaste cancerformen bland unga vuxna. 75 procent av patienterna är mellan 27 och 42 år.

■ Det vanligaste symptomet är att testikeln känns stor, eller att man hittar en knöl. Ömhet förekommer också, men är inte lika vanligt.

■ Prognosen för sjukdomen är god. 95 procent av de som drabbas av testikelcancer botas för gott.

KÄLLA: 1177, Cancerfonden.

Svåra smärtor i testikeln

Undersökningen visade på kraftigt förhöjda värden av kvinnligt könshormon. Martin Svensson låg 33 gånger över normalvärdet för en man. Han höll på att utveckla bröst.

– De ville göra ytterligare undersökningar för att ta reda på vad hormonproblemet berodde på. Det var då jag undersökte testiklarna första gången. Jag blev chockad över att min vänstra testikel var dubbelt så stor och stenhård, säger Martin Svensson och fortsätter:

– Kom man åt fel punkt på testikeln så var det som att bli sparkad mellan benen. Smärtan strålade upp i magen, fortsätter han.

Martin Svensson drog sig för att söka vård.
Foto: Shutterstock

Tog bort ena pungkulan

Nu skedde allt snabbt. Två timmar efter besöket ringde de från sjukhuset och sa åt honom att släppa allt och komma in. Han skulle opereras omgående.

– När jag blev inlagd var de 90 procent säkra på att jag hade cancer. Andra dagen var de 100 procent säkra. Tredje dagen kunde de konstatera att den inte hade spridits. Då kunde jag äntligen tänka på något annat än min begravning, säger han.

Läkarna tog bort vänster pungkula, men då cancern inte hade spridit sig fick Martin själv välja om han skulle behandlas med cellgifter efter operationen för att minska risken för återfall.

Han tackade nej.

– Jag var i chock. Trots att jag var färdigbehandlad så visste jag fortfarande inte hur jag skulle reagera i efterhand. Hela det året hade jag problem med depressioner och mörka tankar, säger han.


LÄS MER: Ida, 37, är döende – nu gör hon sitt livs resa

Cancern kom tillbaka

Till slut kom han i kontakt med organisationen Ung cancer. Där träffade han andra unga i samma sits som han själv.

– Jag fick min terapi genom att umgås med andra med liknande upplevelser. Sakta men säkert började jag komma tillbaka till livet. Men jag hade tagit ut segern i förskott, säger han.

En rutinkontroll sommaren 2014 vände upp-och-ner på livet igen. Hormonnivåerna var i obalans på nytt. Cancern var tillbaka, den här gången i en lymfkörtel.

– De upptäckte det väldigt tidigt, det var förstadiet till ett återfall. Men det var en käftsmäll. Beskedet tog lika illa som första gången.

En intensiv cellgiftskur sattes in. Nio veckor senare fick han sitt besked. Han var cancerfri – än en gång.

– Jag vågar inte förutsätta att jag kommer hålla mig frisk. Jag är cancerfri, men enligt läkarna är man inte friskförklarad förrän efter 5 eller 10 år beroende på diagnos och behandling. Det kan vara så att jag får tillbaka cancern. Därför försöker jag hålla livet så öppet som möjligt och ta vara på nuet, säger han.

Så undersöker du dig

■ Passa på att göra undersökningen när du ändå duschar.
■ Lyft upp pungen och låt den vila i ena handen.
■ Använd den andra handens tumme, pekfinger och långfinger.
■ Kläm och känn igenom en testikel i taget. Känn efter hårda knölar, förändringar och svullnader. Upptäcker du något som inte känns rätt – kontakta din vårdcentral.
■ Kom ihåg att undersöka dina testiklar regelbundet, gärna en gång i månaden. Då vet du hur de brukar kännas och kan lättare upptäcka förändringar.


KÄLLA: Kollabollarna.nu

Uppmanar män att undersöka sig

De tuffa sjukdomsåren har fått honom att engagera sig ännu mer i Ung cancer. I dag är han ambassadör för organisationens kampanj ”Kolla bollarna”, som uppmanar män att rutinmässigt undersöka sina testiklar, något han även berättade om hos TV4.

– Det finns tyvärr alldeles för många historier om tonårskillar som väntar för länge med att kolla upp besvär. Könet hos män är väldigt kopplat till viriliteten och machobilden av hur en kille ska vara. Men man bör undersöka sina testiklar en gång i månaden, säger Martin Svensson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.