Martin Adler strax innan han sköts till döds vid en demonstration i Mogadishu.
Martin Adler strax innan han sköts till döds vid en demonstration i Mogadishu.

Martin Adler, 47, mördad i Somalia

Publicerad
Uppdaterad
Den erfarne journalisten Martin Adler sköts ihjäl i Somalia på fredagen.
Svenska UD bekräftar identiteten.
- Martin Adler var på frilansuppdrag och sköts i samband med ett demonstrationståg, säger Nina Ersman på UD:s pressjour till Expressen.se.
Journalisten Martin Adler var i Somalias huvudstad Mogadishu som frilansande reporter. Under en demonstration med 6 000 deltagare sköts Adler till döds. Han ska ha dött omedelbart. - Anhöriga har underättats, säger Nina Ersman på UD:s pressjour till Expressen.se. Flera vittnen uppger för nyhetsmedier att Adler sköts på nära håll. Skytten ska enligt en BBC-anställd ha haft pistol.

Flaggor brändes

Martin Adler och en dansk kollega bevakade demonstrationen, som framför allt riktade sig mot utländsk inblandning i Somalias egna affärer. TT har talat med danskens hustru och medarbetare i Somalia, som också kan bekräfta att Martin Adler miste livet. Demonstrationen hade startat vid klockan 13 lokal tid. Slagord som "Ut med de otrogna" skallade, och etiopiska flaggor brändes, för särskilt riktade sig nämligen demonstrationen mot det kristna Etiopien som ofta beskylls för att medla i Somalias interna affärer. Tidigare i veckan hade rykten i Mogadishu gjort gällande att 500 etiopiska soldater korsat gränsen. Men trots slagorden upplevde Adlers danske kollega att det hade varit god stämning; de hade inte uppfattat situationen under mötet som hotfull. Kollegan stod bara 10 centimeter från svensken när de hörde ett skott. Männen tittade på varandra, sedan tittade svensken ner mot bröstet och föll ihop.

Flydde i panik

Människor runt omkring flydde från platsen i panik medan dansken försökte skrika och be om hjälp. Till slut var han ensam kvar vid kroppen när någon slet honom därifrån i rädsla för att han också skulle bli träffad. Det är enligt det danska paret oklart om skottet som träffade svensken kom framifrån eller bakifrån. Männen stod nära en scen men flera meter från några andra i folksamlingen. Det förekom någon form av bråk i närheten, där någon satte eld på en etiopisk flagga. - Det var ingen olyckshändelse. Det var ett mord som utfördes av någon som ville mörda en journalist, uppger ett vittne i Mogadishu för AFP. Vittnet ville inte uppge sitt namn, av rädsla. Genom att mörda någon i folkmassan - till exempel en medieföreträdare - går det att skapa osäkerhet kring islamisternas påståenden om att de har kontroll över Mogadishu. Demonstrationen arrangerades av de islamiska domstolar som nyligen tagit makten i Mogadishu.

Ska straffas

AFP rapporterar också att oroligheterna har att göra med Muhammed-bilderna. En talare vid islamisternas massmöte fördömde mordet. - Det är inte en av oss, sade talaren - en religiös ledare. - Den som sköt förtjänar att straffas för att ha dödat någon utan anledning. Med Guds hjälp ska vi finna honom och straffa honom, sade han. Såvitt känt är det första gången en utländsk journalist i Somalia mister livet sedan i februari 2005.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag