Elin Skogqvist, 31, från Luleå dog i en bilolycka på julafton förra året. Foto: EAVESTONE PHOTOGRAPHY LULEÅElin Skogqvist, 31, från Luleå dog i en bilolycka på julafton förra året. Foto: EAVESTONE PHOTOGRAPHY LULEÅ
Elin Skogqvist, 31, från Luleå dog i en bilolycka på julafton förra året. Foto: EAVESTONE PHOTOGRAPHY LULEÅ
En 18-årig man har åtalats för grovt vållande till annans död misstänkt för att ha kört ihjäl Elin Skogqvist. Foto: HELEN BOZZA SKJÖLDMÖE / BOZZAEn 18-årig man har åtalats för grovt vållande till annans död misstänkt för att ha kört ihjäl Elin Skogqvist. Foto: HELEN BOZZA SKJÖLDMÖE / BOZZA
En 18-årig man har åtalats för grovt vållande till annans död misstänkt för att ha kört ihjäl Elin Skogqvist. Foto: HELEN BOZZA SKJÖLDMÖE / BOZZA
Den 18-årige föraren är åtalad misstänkt för grovt vållande till annans död och grov vårdslöshet i trafik. Foto: HELEN BOZZA SKJÖLDMÖE / BOZZADen 18-årige föraren är åtalad misstänkt för grovt vållande till annans död och grov vårdslöshet i trafik. Foto: HELEN BOZZA SKJÖLDMÖE / BOZZA
Den 18-årige föraren är åtalad misstänkt för grovt vållande till annans död och grov vårdslöshet i trafik.  Foto: HELEN BOZZA SKJÖLDMÖE / BOZZA

Martin, 59, försökte rädda småbarnsmamman Elin

Publicerad

Han var första personen på olycksplatsen efter att Elin Skogqvist, 31, blivit påkörd.

Nu berättar Martin Aldén hur han försökte rädda tvåbarnsmamman ur den demolerade bilen.

– När jag öppnade dörren tittade hon upp på mig, sen dog hon i mina armar, säger han.

När Martin Aldén, 59, från Luleå var på väg hem på julaftonskvällen efter att han firat jul med släkt och vänner såg han plötsligt hur den snöiga vägbanan var fylld av lösryckta bildelar och odefinierbara föremål.

Först förstod han inte vad det handlade om, sekunder senare såg han en kraschade mörkgrå bil stå vid sidan av vägen medan motorn fortfarande rusade.

– Jag hörde inte något annat än hennes bil när den stod och rusade på full gas där, då förstod jag liksom vad det var som hänt och då stannade jag och sprang till hennes bil, säger han.

Inne i det demolerade fordonet låg tvåbarnsmamman Elin Skogqvist. 

Rusade fram till krockade bilen

Bara någon minut tidigare hade hon svängt vänster ut på Bodenvägen i Luleå för att köra den sista biten hem efter att hon firat jul med sin mamma och styvpappa. Baksätet var fyllt med julklappar till hennes två barn, fyra och fem år gamla, som hon skulle träffa på juldagen.

Men mitt i den trafikljusövervakade korsningen körde en Audi i hög hastighet rakt in i sidan på Elin Skogqvists bil. Kraften i kollisionen gjorde att hela sidan slets sönder samtidigt som bilen slungades i väg nära 100 meter från olycksplatsen.

När lastbilsoperatören Martin Aldén rusade fram till den krockade bilen var han första person att nå olycksplatsen.

– Det låg julklappar utspridda runt Elins bil så jag plockade ihop dem och lade tillbaka in i hennes bil. Sedan försökte jag få bilen att stanna men det gick ju inte. Hela frontpanelen var liksom vänd åt fel håll efter smällen, säger han.

 

LÄS MER: Misstänkte 18-åringens larm – efter Elins död 

 

"Ögonen tittade upp på mig"

Han beskriver hur han gick runt bilen för att öppna dörren på den oskadade passagerarsidan.

– Elin låg som snett över passagerarsätet. Hennes ben satt fast i pedalerna och när jag öppnade så ramlade hon ut i famnen på mig. Jag försökte hjälpa henne och få lös hennes ben så jag kunde få ut henne därifrån eftersom jag var rädd att bilen skulle börja brinna, säger Martin Aldén.

Ögonblicket när han öppnade dörren upplevde han att Elin Skogqvist tittade på honom. Kort därefter kom en läkare som passerat olycksplatsen fram och assisterad av Martin började läkaren göra livsuppehållande insatser. Men Elin Skogqvist var så svårt skadad att hon avled.

– Hon sa ingenting, hon rörde inte på sig – jag såg bara att ögonen tittade upp på mig när jag öppnade dörren, sen dog hon i mina armar, säger Martin Aldén.

Den 18-årige föraren till Audin är nu åtalad misstänkt för grovt vållande till annans död och grov vårdslöshet i trafik. Flera personer har vittnat om att 18-åringen körde i hög hastighet mot rött ljus samtidigt som en analys av Audin visar att 18-åringen körde 102 kilometer i timmen vid olyckstillfället.

Den misstänkte 18-åringen förnekar brott.

 

LÄS MER: Elin, 31, kördes ihjäl – 18-årig man åtalas 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag