Märtha Louise i storm för synskt stjärnmöte

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Märtha Louise och Ari Behn.
Foto: Sven Lindwall

Det stormar än en gång kring Märtha Louise.

Norska prinsessan kritiseras nu starkt för sitt samarbete i helgen med engelska synska stjärnan Lisa Williams - som påstår att hon kan prata med de döda.

- Det som kan ske nu är att Märtha Louise skadar hela det norska kungahuset, säger historikern Lars Hovbakke Sørensen till norska Dagbladet.

Redan i somras blev det känt att prinsessan Märtha Louise av Norge skulle vara med på ett seminarium i Norge med synska stjärnan Lisa Williams. I söndags kom över 250 personer för att se Märtha Louise och den synska stjärnan på samma scen. Vardera fick de betala närmare 1800 kronor. Lisa Williams hävdar att hon har flera gånger varit i kontakt med bland andra Marilyn Monroe, Ray Charles och prinsessan Diana. På seminariet i helgen försökte hon komma i kontakt med flera av sina döda släktingar.

Kommer kritik

Nu kommer kritiken mot prinsessan Märtha Louise:

- Det som kan ske nu är att Märtha Louise skadar hela det norska kungahuset. Det viktiga är naturligtvis hur kronprins Haakon och Mette-Marit sköter sina kungliga roller, men prinsessan betyder mycket för kungahusets popularitet, konstaterar historikern Lars Hovbakke Sørensen till norska Dagbladet.

Den brittiska kungaexperten Robert Fitzwilliams säger till Dagbladet att Märtha Louise är ute på hal is när hon samarbetar med Lisa Williams.

- Prinsessan har länge visat att hon är en individualist och hon verkar inte ha några spärrar när det gäller att skylta med sin kungliga titel i olika sammanhang. Det är en sak att tro på något privat, men det är en helt annan sak att visa sin tro i offentlighetens ljus. För mig framstår det som oklokt.

"Jag är en del av den familjen"

Det är långt från första gången som prinsessan Märtha Louise är i blåsväder. Hon har tidigare blivit kritiserad för sin "Änglaskola", där Märtha Louise hävdar att hon kan prata med änglar. När hon senare i en intervju med tidningen Stavanger Aftenblad menade att hon även kunde prata med döda gick gränsen.

När Märtha Louise nu konfronteras med kritiken medger hon att samarbetet med Lisa Williams kan skada kungahuset:

- När vi startade Änglaskolan 2007 sa de också att det var skadligt för kungahuset.

Märtha Louise hoppas att de kan skilja hennes engagemang från kungahusets.

- Men visst, jag är en del av den familjen, säger prinsessan Märtha Louise till Dagbladet.

Änglaskolans grundare Elisabeth Nordeng:

- Vi kan inte tillfredsställa alla. Alla tror inte på det här. Lisa står för det som är sant för henne.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.