Mårten Palme förhördes tidigt på lördagsmorgonen, timmarna efter mordet på Olof Palme den 28 februari 1986.
Han berättade då om en man som före mordet stått vid ett skyltfönster och tittat mot Olof Palme. Det skedde strax innan Mårten Palme och föräldrarna skildes åt utanför Grand efter det gemensamma biobesöket. Mannen ska sedan också ha följt efter paret. I förhör beskrev Mårten Palme mannen som kraftigt byggd, runt 40 år, 180 centimeter lång, keps och med stålbågade glasögon.
Ett signalement som exakt stämmer in på den så kallade Skandiamannen, Stig Engström.
”Han har sådana glasögon”
Han avslöjades i våras som polisens nya huvudspår i magasinet Filter. När journalisten bakom reportaget, Thomas Pettersson, nu släpper en fördjupande bok om Skandiamannen - ”Den osannolika mördaren” - medverkar Mårten Palme.
Han säger i boken att Engström liknar ”Grandmannen”.
– Engström uppfyller ju det här. Han är lik personen som jag såg vid Grand. Framförallt på klädseln, och glasögonen och kepsen.
Mårten Palme utvecklar för Expressen:
– Han har sådana glasögon som jag uppgav i första vittnesmålet och den här kepsen också. Jag kan bara konstatera att han stämmer överens med det vittnesmålet.
”Riktiga vittnesmål”
– Även mörka rocken stämmer.
Mårten Palme säger att han följer de nya uppgifterna kring Stig Engström med stort intresse.
– Det här är helt klart intressant, det som presenteras i Filter-artikeln. Det här är för första gången något intressant. Det är inte bara spekulationer utan grundar sig på riktiga vittnesmål om en person som varit på brottsplatsen. Det är första gången som jag upplevt att det varit något som varit substantiellt måste jag nog säga.
Mårten Palme riktar nu också kritik mot polisen:
– Helt klart har det i Filter-reportaget kommit fram en rad bestickande omständigheter om att han ändå var på brottsplatsen, att han ljugit om sina förehavanden där och det finns uppgifter om att han sett ett vittne längre in i gränden. Det är märkliga omständigheter.
– Det är inga bevis för att han är gärningsmannen men däremot kan man ge polisen kritik för att de borde ha tagit honom på större allvar och rekonstruerat händelseförloppet.
”Det är helt knäppt”
Polisens knapphändiga utredning kring Engström drunknade i PKK-spåret och han konstaterades endast som ”varande på brottsplatsen”. Han var varken vittne eller misstänkt gärningsman, endast ”varande”.
– Det är helt knäppt att avfärda honom på de grunderna. Istället skulle de bett honom rekonstruera sina rörelser på brottsplatsen så hade de kanske märkt att berättelsen inte gick ihop, säger Mårten Palme.
Thomas Pettersson, författaren och journalisten bakom Skandiamannen-granskningen:
– Det här har missats i flera led. Först missar polisen, men även media och senare även den statliga granskningen genom granskningskommissionen. Engström kom samtidigt som spaningsledaren Holmér bestämde sig för PKK-spåret. Holmér såg Engström som en knepig person som han inte förstod sig på. För utredare på lägre nivå framstod han dock som intressant. De stod redo att köra igång, men det stoppades av Holmérs satsning på PKK-spåret.
Hans Melander, Palmegruppens spaningsledare, vill inte kommentera uppgifterna men säger att det generellt är intressant med ny information från vittnen.
Detta har hänt
Känd som vittne
• Den 23 maj avslöjar tidningen Filter att Skandia-mannen Stig Engström är polisens nya huvudspår i jakten på Olof Palmes mördare. Palmegruppen hade då tidigare utlovat en lösning "inom en inte alltför avlägsen framtid".
• Engström hade gjort sig känd som ett vittne på mordplatsen, men utreds nu som möjlig mördare.
Ljög om sina förehavanden
• Enligt de nya uppgifterna ska han ha ljugit om sina förehavanden på mordplatsen och dessutom ha varit vapentränad, umgåtts i Palmefientliga kretsar och haft tillgång till en liknande revolver som vid Palmemordet.
• Det avslöjas också att Palmegruppen har hållit flera förhör, bland annat med journalisten bakom avslöjandet och med Stig Engströms ex-hustru.
Två vapen skulle provskjutas
• Expressen avslöjade i våras också att Palmegruppen lämnat in två vapen för provskjutning i samband med kartläggningen av Skandiamannen. Palmegruppen har inte bekräftat att vapnen är kopplade till Stig Engström.
Kartlade vapensamlaren
• Expressen avslöjade också att Palmegruppen gjort kartläggningar i huset där Stig Engströms vän tidigare bodde. Bland annat har en kula beslagtagits. Vännen var en vapensamlare med militär bakgrund och hade en rad vapen i källaren, bland annat Magnum-revolvrar.